Search by category:
Egyéb kategória

SIS: Tavaly fokozódott az orosz hibrid tevékenység Szlovákiában

A szlovák hírszerzés szerint az orosz hibrid tevékenységek az információs, média-, közösségi és kulturális felületeket érintették. 

Céljuk az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a stratégiai kérdésekkel kapcsolatos politikai döntésekre, elmélyítsék a belső társadalmi diskurzusban lévő ellentéteket, vagy propagandát terjesszenek. Fontos volt azonban az államapparátusba való beszivárgás is – derült ki a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS) 2021-es jelentéséből. 

  „A tájékoztatás és a társadalom területén az Orosz Föderáció továbbra is támogatta a Kreml-barát narratívák terjesztését, és fenntartotta azt a képet, hogy az Orosz Föderáció fontos szerepet játszik az európai béke és biztonság megőrzésében, valamint magában a Szlovák Köztársaságban” – állapította meg a SIS jelentése. Hozzátették, hogy Oroszország főleg történelmi narratívákra hagyatkozott, amelyek általában az EU és  NATO kiritikájába tértek át. De fontos volt a szlovák és az orosz nép történelmi, kulturális és nemzeti rokonságának hangsúlyozása is. 

  Ugyanakkor az orosz nagykövetség fokozta hivatalos online tájékoztatási tevékenységét, amelynek célja elsősorban az Orosz Föderációról alkotott kedvező kép kialakítása volt. Főleg az orosz vakcinakampány sikerességéről szólt. 

Read More

Post Comment