Search by category:
Egyéb kategória

Több mint 2,2 milliárd euró értékű gyógyszer fogyott tavaly Szlovákiában

Több mint 2,2 milliárd euró értékű gyógyszer fogyott tavaly Szlovákiában

Mészáros Richárd

2024. 07. 02., k – 21:00

Az Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint 161 millió csomag gyógyszer fogyott tavaly Szlovákiában. Az ezek után járó támogatás több mint 2,2 milliárd eurót tett ki – tájékoztatott Alena Krčová, az NCZI kommunikációs és marketingosztályának vezetője.

„2023-ban növekedett a támogatott humán gyógyszerek fogyasztása. A támogatás teljes összege 6,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest” – tette hozzá az NCZI.

Tavaly összesen több mint 2,2 milliárd eurót fizettek ki gyógyszerekre. Ebből az egészségbiztosítók több mint 1,6 milliárd, a betegek pedig több mint 556 millió eurót.

A tavaly kiadott orvosságok legnagyobb hányadát az állami egészségbiztosító által teljesen vagy részben térített gyógyszerek (58,3 százalék) és a recept nélkül kapható gyógyszerek (27,1 százalék) tették ki. A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére írták fel a legtöbb gyógyszert. A recept nélkül kapható gyógyszerek közül főként légúti megbetegedésekre vásároltak orvosságot a patikákban.

Tavaly 4,5 millió csomag diétás élelmiszert is kiadtak, az egészségbiztosítók 39,1 millió euró értékben, a vásárlók pedig 6,3 millió euró értékben térítettek ezek árát. Orvostechnikai eszközökből 221,8 millió csomag fogyott. „A 728,8 millió eurós teljes térítés 16,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest” – tette hozzá az NCZI.

Read More

Post Comment