Search by category:
Egyéb kategória

Megugrott a Kínába beutazó külföldiek száma az év első felében

Megugrott a Kínába beutazó külföldiek száma az év első felében

Kulcsár Péter

2024. 07. 05., p – 11:38

Az idei év első felében Kína 14,64 millió külföldi beutazást regisztrált, ami 152,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően a január óta bevezetett intézkedéseknek – közölte pénteken az ország bevándorlási hatósága.

A kínai nemzeti bevándorlási hivatal sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vízummentesen beutazó külföldiek száma januártól júniusig meghaladta a 8,54 milliót, ami a beutazások 52 százalékát teszi ki, és 190,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A hivatal szerint a Kínába látogató külföldiek száma várhatóan az idei év második felében tovább emelkedik. A kínai turisztikai akadémia jelentése szerint a külföldi beutazók turisztikai piaca várhatóan a 2019-es szint 80 százaléka körüli szintre áll majd vissza. A Hongkongból, Makaóból, valamint Tajvanról érkező utazók száma pedig ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

A közleményből az is kiderül, hogy 2023-hoz képest az idei év első hat hónapjában a hatóságok Kína-szerte 287 millió be- és kiutazást dolgoztak fel, ami 70,9 százalékos növekedést jelent.

A bevándorlási hivatal adatai szerint 2024 első felében 23,2 százalékkal több normál útlevelet állítottak ki, ami 23,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A kínai turisztikai akadémia felmérése szerint a Kínába utazók 60 százalékának elsősorban a kultúra megismerése a célja, de emellett többen az ételeket és a vásárlást nevezték meg utazásuk elsődleges okaként.

Peking célja, hogy megkönnyítsék a külföldiek üzleti, oktatási és turisztikai célú beutazásait Kínába. Ezek nyomán több ország állampolgáraira is kiterjesztették a vízummentességet, enyhítették a vízumigénylési követelményeket és egyszerűsítették az eljárásokat, továbbá mobilfizetési lehetőségeket is bevezettek az országba utazó külföldiek számára.

Read More

Post Comment