Search by category:
Egyéb kategória

Veszélyben a mocsári teknős, Szlovákia egyetlen őshonos teknősfaja

Veszélyben a mocsári teknős, Szlovákia egyetlen őshonos teknősfaja

szaszifanni

2024. 07. 05., p – 19:16

Ha Szlovákia színes élővilágára gondolunk, csak ritkán jutnak eszünkbe a teknősök. Pedig hazánknak van egy őshonos teknősfaja, mégpedig a mocsári teknős. Ezt a különleges páncélost száz éve még bárki megfigyelhette, sőt sok helyen a menü részét is képezte. Mára azonban nálunk kritikusan veszélyeztetett fajnak számít: az egész országban két hely maradt, ahol természetes körülmények közt szaporodik, ebből az egyiket kiszáradás fenyegeti. Ismerjük meg ezt a ritka hüllőt kicsit jobban! 

Külső
Különlegességük a pettyezett páncélzat. A teknősöknél általában a nőstények nagyobbak, de ennél a fajnál fordított a helyzet. A hímek farka ugyanis a testükhöz viszonyítva hosszabb, töve vaskosabb, mellső lábaikon a karmok erőteljesebbek, szemükben a szivárványhártya élénk narancsvörös vagy barnáspiros színű. A nőstényeknek rövidebb a farkuk, domborúbb a haspáncéljuk, szivárványhártyájuk sárgás vagy fehéres színű. 

Mindennapok
Szeretik a tiszta vizet, a vízi növényzettel benőtt tavakat, holtágakat. Remek úszók, de a szárazföldön kissé esetlenül mozognak. Imádnak napozni, ezt főleg vízen úszó fatörzseken vagy a partról benyúló ágakon teszik, hogy azonnal be tudjanak csusszanni a vízbe, ha veszélyt érzékelnek. Nagy szükségük van szárazföldi élőhelyekre is, ahol a tojásaikat lerakhatják. A legideálisabb a növényzettel csak mérsékelten borított, laza talaj. A mocsári teknősök egyébként hosszú életűek, ideális körülmények közt elérhetik a kilencven-száz évet is akár (felénk erre csak fogságban képesek).

Táplálék
Ragadozó állatok, de a dögöket sem vetik meg. Eltakarítják a haltetemeket, döglött békákat. Megeszik a szúnyogokat, legyeket, illetve csigákat és férgeket is fogyasztanak. A növényi tápláléknak is nagy szerepe van az étrendjükben. 

Szaporodás
Tojásokkal szaporodnak, amelyeket a nőstények a vizek partján a homokba vagy a tőzegbe raknak. Az aprócska tojásokból augusztus‒szeptemberben kelnek ki az utódok, de egy év is eltelhet, mire az új egyedek előmásznak a földből. A mocsári teknősök csak tízéves korukra lesznek ivarérettek.

Fajtársból ellenség
Az Amerikából származó, vörösfülű ékszerteknős szabadon engedett egyedei komoly vetélytársai lehetnek a mocsári teknősöknek. Kiszorítják őket az élőhelyükről, és megeszik előlük a táplálékot, ezzel pedig felborul az ökoszisztéma. Megunt kisállatainkat ezért se engedjük szabadon!

Túlélni a telet
A hideg hónapok alatt a teknősök a tavak, holtágak aljára úsznak, ahol beássák magukat az iszapba. Mivel a teknősök ektoterm állatok, képesek a testhőmérsékletüket a külvilág hőmérsékletéhez igazítani. Minél hűvösebb lesz az állatok teste, annál inkább lelassul az anyagcseréjük: így alacsonyabb lesz az oxigén- és energiaigényük. És hogy hogy nem fulladnak meg? A vízben oldott oxigént hasznosítják. A kloákájukon ugyanis található egy hajszálerekkel átszőtt anális hólyag, ennek segítségével veszik fel a vízben oldott oxigént. A szaknyelvben ezt kloakális légzésnek nevezik. 

Érdekes

A teknősök akár egy hűtőbe téve is képesek átvészelni a telet. Ha későn találják meg a mocsári teknősök utódait, és azok már nem jutnak el biztonságos helyre a hideg hónapok előtt, a zoológusok alkalmazzák ezt a módszert a páncélosok átteleltetésére.

Tudta?

Teknőshelyzet Szlovákiában

Marcelháza és Bodrogszerdahely az ország két különböző pontján található, egyvalami mégis közös a két településben: tájaikon teknősök élnek és szaporodnak. Csakhogy a Bodrogszerahely határában elterülő Tajba Nemzeti Természeti Rezervátum vízfelületeit kiszáradás fenyegeti, így egyre inkább csökken a mocsári teknősök életterülete. Horváth Enikő helyi zoológus elmondta, hogy a mocsaras-lápos terület a megváltozott klíma miatt a közelmúltban többször is kiszáradt, a víz szintje csak a lehulló csapadék mennyiségétől függ.
Jelenleg körülbelül százötven darabra becsüljük az itteni teknőspopulációt. Több mint tíz éve foglalkozom velük, azóta a fél rezervátum eltűnt. A helyzet pedig évről évre csak romlik. A probléma akkor kezdődött, amikor az ’50-es években elkezdték lecsapolni ezeket a mocsarakat, hogy minél több mezőgazdasági területet hozzanak létre.”

Tojásrakás segítséggel

Május és június közt van a teknősök tojásrakó időszaka, ilyenkor adódik a legnagyobb esély arra, hogy megfigyelhessük ezt a különleges élőlényt. 

Hogy pontosan mikor kezdődik a tojásrakás, az az időjárástól függ. Ez az időszak körülbelül egy hónapos intenzív terepmunkát jelent számunkra. A cél az, hogy lefedjük, és ezzel megvédjük a fészkeket a károkozóktól. A Tajbát mezőgazdasági terület veszi körül, ezért a teknősöket tojásrakás közben is veszély fenyegeti. Ha minden rendben megy, a teknősmama este nyolc-kilenc körül kezdi el ásni a fészek helyét. Fontos, hogy ilyenkor ne zavarjuk meg. Ha később megyünk ki, mikor már megkezdődött a tojásrakás, éjjel kifürkészhetjük, hová rakja a tojásokat, ilyenkor már nem fog elmenni. Ez lassú folyamat: két-három óra is lehet, mire a tojásokat lerakja, majd beássa. A végén megjelöljük a fészket, a nőstényt pedig katalogizáljuk: fotót készítünk, megmérjük, vért veszünk tőle. A vérmintákat a genetikai állomány megfigyelése végett gyűjtjük. 

Néhány éve nyomkövetőt is kaptak, hogy tanulmányozhassuk a mozgásukat. A költőhely egy többhektáros, térdig fűvel benőtt, régi mezőgazdasági terület. Ez a megfigyelés szempontjából elég nehéz terep. Munkám során több fészekrakó helyen is jártam, Ausztriában például a gát mentén raknak tojásokat a nőstények, így kicsit könnyebb dolguk van az ottani zoológusoknak, természetvédőknek” – tudjuk meg Enikőtől. 

Érdekes

A teknősök páncélja együtt nő velük, így azon növekedési vonalak alakulnak ki. Ezt úgy kell elképzelni, mint a fák évgyűrűit. Ha a teknős nem túl idős, ezek a vonalak segíthetnek megállapítani a korát. Minél idősebb egy példány, annál nehezebb az éveinek pontos meghatározása, mert a gyűrűk összemosódnak. A Tajba Nemzeti Természeti Rezervátumban több mint harmincéves teknősöket is számon tartanak.

Tudta?

Hosszú élet, lassú szaporodás

A mocsári teknősök hosszú életűek, ezért alapjáraton nem lenne gond, hogy egy évben kevés az utódjuk. A mocsár kiszáradása, a klímaváltozás miatt azonban a teknősök jóval nagyobb területen mozognak, és a legtöbbször védett övezeten kívül raknak fészket. Így ma már a mezőgazdasági gépek is veszélyt jelentenek az állatokra. Egy fészekben egyébként átlagosan tizenkét tojást raknak le a nőstények. A fészekből nem visszük vissza a vízbe a nőstényeket, mert emlékeznek az útra. Ha visszaszállítanánk őket, később nem találnának vissza a költőhelyre. 

Két-három hónapba telik, míg az utódok kifejlődnek és kibújnak a tojásból. Általában szeptemberben kelnek ki, de ilyenkor még a fészekben maradnak, itt telelnek át. Aztán tavasszal, április környékén kelnek útra, hogy megkeressék a vizet, a helyet, ahol élni fognak. Ez másfél-két kilométeres távot is jelenthet. Ezzel addig nem volt gond, amíg mindenhol ráakadtak valamilyen vízre, de most már csak egy helyes irány van, a kicsik pedig nem tudják, merre kell indulniuk. Az eljutás azért is nehézkes, mert az út során rengeteg veszélynek vannak kitéve a kisteknősök: ragadozók, emberek, autók, mezőgazdasági gépek. Ha egy évben öt utód bejut a vízbe, az már jó aránynak számít. Találtunk kisteknőst augusztusban is, ez azt jelenti, hogy hónapok óta mászkált, mert nem talált el a vízig. Őt sikerült megmenteni” – magyarázza Horváth Enikő. 

A zoológus szerint a teknősök jövőjét minden egyéb mellett a Tajba, a Bodrog folyó és a kanálisok közvetlen összeköttetése, illetve a mezőgazdászok és állami természetvédelmi szervek együttműködése tehetné biztosabbá. 
 

Érdekes
Az élőhelyük közelében óvatosan vezessünk, főleg a tojásrakás időszakában (májusban és júniusban).Ha találunk egy páncélost, ne vigyük haza, jelezzük a helyi környezetvédőknek.Ékszerteknősöket ne engedjünk szabadon a természetbe.Kapcsolódjunk be a teknősök védelmét szolgáló önkéntes programokba.

Hogy vigyázzunk rájuk?

A cikk a Vasárnap családi magazin 2024/26-os számában jelent meg, 2024. június 25-én.

Read More

Post Comment