Search by category:
Egyéb kategória

Érsekújvárban több koronavírussal fertőzött beteg szorul utókezelésre

Érsekújvárban több koronavírussal fertőzött beteg szorul utókezelésre
Száz Ildikó
2021. 02. 16., k – 14:00

2021. február 16., kedd – 14:30
Érsekújvár, kórház

Friss ikon
Off

Törzs

Több szakorvost is meglátogatott, számos kivizsgáláson esett át, míg végül az ideggyógyászati klinikára került. „Állandóan tevékeny, hiperaktív, dolgos ember vagyok, nem értettem, mi történik velem, mielőbb szerettem volna visszatérni a munkahelyemre. A második koronavírus-fertőzés után a legrosszabb a szorongás volt, a nyomás a tüdőn, az ajkak, az egyes testrészek zsibbadása. Gyenge az ellenálló képességem, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy télen kevesebbet mozgok, mert hideg van, és mert ismét hörgőgyulladásom van” – mondta Simona.

A koronavírus utókezelés kapcsán Ján Baček kórházi szóvivő elmondta, Nagy-Britanniában már 2020 októberében felhívták az orvosok a figyelmet a Covid-19-fertőzésen átesett betegek utólagos, hosszan tartó tüneteire, amelyek lehetnek könnyebb lefolyásúak, mint amilyen a szaglás és ízlelés elvesztése, de okozhatnak akár agysérülést, vagy a perifériás idegrendszer sérülését is.

Érsekújvár, kórház

Daša Viszlayová, az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet ideggyógyászati klinikájának a főorvosa hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek mintegy egyharmadának kell megküzdenie utólagos tünetekkel. Ilyen a folytonos fáradságérzet, fejfájás, szaglás és ízlelés elvesztése, de vannak tünetek, melyekkel orvosi, kórházi kezelésre szorulnak. Az utóbbi három hónapban mintegy hatvan beteget kezeltek különféle utótünetekkel, központi idegrendszer-gyulladással, epilepsziás problémákkal. Krónikus Covidnak nevezik, amikor a fertőzést követő tizenkét hétben is különféle panaszaik vannak a betegeknek, zsibbadnak a végtagjaik, hasmenésük van, hánynak, erős szívdobogásra panaszkodnak, vagy depressziósak, esetleg szorongásos zavarokkal küzdenek.

Az egészségügyi szakember szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az utókezelésre, és úgynevezett post-covid központokat kellene létesíteni.

Bevezető
Érsekújvár |

Simona egészségügyi dolgozóként két alkalommal esett át koronavírus-fertőzésen, ám a felépülését követően is számos kellemetlen tünettel kellett megküzdenie, mint amilyen a hidegrázás, gyors szívverés, hasmenés, vagy a szorongás.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment