Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: A NASA helikoptere csakhamar eléri a Mars bolygót

VIDEÓ: A NASA helikoptere csakhamar eléri a Mars bolygót
Balázs Lilla
2021. 02. 16., k – 14:26

2021. február 16., kedd – 15:00
Az Ingenuity tervezett repülése

Friss ikon
Off

Törzs

A Mars-2020 űrhajó 2021. február 18-án érkezik meg a vörös bolygóra. Az arpócska Ingenuity (találékonyság, leleményesség) névre keresztelt helikopternek számos akadályt kell majd legyőznie – az egyik ilyen a Marson uralkodó atmoszféra, amelynek sűrűsége a Földéhez viszonyítva csak 1%.

Az ultrakönnyű helikopter egy mini drónhoz hasonlít a leginkább. Mindössze 1,8 kiló, lapátjai szélesebbek és ötször gyorsabban forognak – percenként 2,400 fordulatot tesznek meg –, mint egy ugyanilyen modellé a földi viszonyok között.

Az apró helikopternek segítsége is lesz a Marson, ahol a gravitáció harmad annyi, mint a Földön.

Leírás

Forrás: YouTube / NASA Jet Propulsion Laboratory

 

Négy lába, doboz formájú teste és négy, karbonszálas lapátja van, melyek egymással ellentétes irányba forognak. Két kamerája, számítógépe és navigációs szenzorai is vannak. Napelemekkel van felszerelve, hogy tölteni tudja akkumulátorát. Az energia nagy része a helikopter melegen tartására használódik fel – a Marson ugyanis éjjel mínusz 90 fok alá esik a hőmérséklet.

Az aprócska helikopter a Perseverance Mars-járó övén utazik a Marsra. Érkezéskor a Mars-járó lehelyezi a helikoptert és majd elhajt a helyszínről.

Perseverance

Útnak indult a Mars felé a NASA legújabb Mars-járója

Útnak indult a Mars felé csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legújabb Mars-járója, a Perseverance (Állhatatosság) – jelentette be a NASA.

A helikopter 3–5 méter magasan fog repülni, felszállási helyétől 50 méterre, majd vissza. Minden egyes repülés másfél percig tart majd. Ez összehasonlítva a Wright fivérek 12 másodperces repülésével, melyet 1903-ban végeztek Észak-Karolinában, ugyancsak történelmi jelentőségű!

Mivel a Perseverance Mars-járó és az Ingenuity Mars-helikopter nagyon távol lesznek a Földtől, a távirányítás ezért lehetetlenné válik – a repülés tehát teljesen önállóan megy majd végbe. A mérnökök által megtervezett és beprogramozott számítógépes, szenzoros és kamera-rendszeres együttműködés teszi ezt lehetővé.

A NASA szerint az Ingenuity küldetése egy „technológiai bemutató”, mely új lehetőségeket tárhat fel a Mars-járó asztrobiológiai küldetésével együtt.

„A küldetés sikere egy teljesen új dimenziót nyit majd meg a Mars-kutatásban”

– mondta Dr. Bob Balaram, az Ingenuity mérnöke.

Új, eddig nem látott technológia vívmányok felé nyithat kaput a február 18-án végrehajtandó első repülés a Marson.

(bl, todayonline)

Bevezető

Több, mint egy évszázada, hogy a Wright fivérek végrehajtották első repülésüket a Földön, a NASA most egy újabb történelmi jelentőségű repülést hajt végre, csak egy másik bolygón.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment