Search by category:
Egyéb kategória

Macron elriasztó példája

Macron elriasztó példája

Kulcsár Péter

2024. 07. 05., p – 18:56

Június végén a két, még nem hivatalos amerikai elnökjelölt – Joe Biden és Donald Trump – a CNN vitaműsorában összemérte az erejét. Mindketten öregemberek, akik arra kényszerítik a választókat, hogy egy rossz és egy még rosszabb jelölt közül válasszanak. A felmérés szerint Trump nyert a nézők 67 százalékának támogatásával. A hivatalban lévő elnök 33 százalékos támogatást kapott.

A vita célja az volt, hogy elhallgattassa azokat, akik azt firtatják, vajon Biden mentálisan alkalmas-e vezetni az Egyesült Államokat a következő ciklusban. Az amerikai média a televíziós szereplése után egyetértett abban, hogy ennek az ellenkezője történt. Sőt, olyan vélemények is erősödtek, hogy a demokratáknak mégsem kellett volna őt jelölniük. A New York Times egyenesen visszalépésre szólította fel Bident.

Az amerikai demokrácia válságban van. Az egész világ ezen szórakozik. Nincs tekintélye. Az igazi nagy vesztes a demokrácia. Az olyan emberek, mint Biden és Trump sebezhetővé teszik. Életképtelenné. És végső soron nevetségessé. Az európai demokraták is a demokráciával játszanak.

Az európai vezetők már-már addig feszítik a húrt, hogy a választóik lassan elveszítik a türelmüket. És többé nem fogják őket megmenteni. Túl régóta van olyan érzésük, hogy becsapták őket. Egészen addig fajulhat a dolog, amíg ki nem ábrándulnak. Macron francia elnök annyira ijesztgette a francia népet Marine Le Pennel, hogy végül Le Pen legyőzte őt. Az előre hozott választások első fordulójában Macron pártja lesújtó vereséget szenvedett. Szégyenletes bizonyítványt állítottak ki a polgárok a francia elnöknek az eddig elvégzett munkájáért.

Ha az európai politikusok még ezt sem fogják fel figyelmeztetésnek, akkor reménytelenül elvesztek. Mintha már nem is gondolnának arra, hogy ki adta a kezükbe a hatalmat, és kinek a nevében kellene cselekedeniük. A választók erre majd újra emlékeztetni fogják őket. Mint Emmanuel Macront.

Az európai demokratáknak végre fel kellene hagyniuk azzal, hogy úgy viselkednek, mint a pattanásos arcú kamaszok. Nem kellene bombasztikus szavakat és nagy gesztusokat használniuk. Ezt a pubertások teszik. A norvég miniszter, aki a mellét mutogatta a Pride résztvevőinek, kitűnően példázza, hogy a demokrácia jelenleg miért áll vesztésre, miért állnak a demokraták a szakadék szélén, miért veszített Macron a múlt héten.

Az embereknek nemcsak cirkuszra, hanem kenyérre is szükségük van. Ezt nem pótolhatja semmilyen meztelen mell. Erre az ukrán elnök is rájött, ezért egy olyan új terven dolgozik, mely a háború befejezését célozza.

Sem Volodimir Zelenszkij csökkenő hazai támogatottsága, sem a hadseregben történt átrendeződés nem fog változtatni az Európában szétszórt ukrán férfiak millióin, hogy hazatérjenek harcolni. Nem akarnak meghalni – sem az elnökért, sem a hazáért.

A háború nem játék. Igazi katonák halnak meg benne. De olyanok jelen pillanatban nincsenek. Nincs, aki hajlandó lenne harcolni. De ez nem csak Ukrajnára jellemző. Macron vesztesége megmutatta, mennyire nem érti a saját nemzetét. Messze nem ő az egyetlen európai elnök és miniszterelnök, aki már nem érti a saját népét.

Abba kellene hagyni a jajveszékelést a populisták és a szélsőségesek térnyerése miatt. Ők maguk taszították a demokráciát szélsőségekbe azzal, hogy nem hajlandóak látni a valóságot. A választók valós életét. A többség igényeit. Amíg ez nem kap újra központi szerepet a demokráciában, addig az egésznek nincs értelme. És a többségnek nem lesz szüksége ilyen demokráciára.

Aggodalommal várjuk a francia választások második fordulójának az eredményét…

A szerző a Plus 7 dní munkatársa

Read More

Post Comment