Search by category:
Egyéb kategória

Felborult egy migránsokat szállító hajó a Kanári-szigeteknél, többen meghaltak vagy eltűntek

Felborult egy migránsokat szállító hajó a Kanári-szigeteknél, többen meghaltak vagy eltűntek

Kulcsár Péter

2024. 09. 28., szo – 15:36

Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, további 48 pedig eltűnt, miután szombat éjjel felborult egy illegális bevándorlókat szállító hajó a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetétől 7 kilométerre délre, az Atlanti-óceánon.

A spanyol tengeri mentőszervezet közleménye szerint a nem sokkal éjfél után kapott riasztás után helyszínre érkezett egységnek 27 migránst sikerült kimentenie, az eltűnteket pedig még keresik.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek az első csónak 1994 augusztusában történt sikeres megérkezése óta számítanak az Afrikából Európába tartó illegális migránshajók és csónakok egyik fő célállomásának. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az azóta eltelt 30 év alatt mintegy 200 ezer migráns érkezett így Európába; egy emberjogvédő szervezet becslése szerint pedig legalább 4800-an fulladtak az óceánba ezen az útvonalon.

Idén augusztus közepéig 22 304-en érkeztek a Kanári-szigetekre az afrikai országokból, ami 126 százalékos emelkedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 9864 migránshoz képest; miközben már 2023-ban is rekordot döntött a szigetekre érkező illegális bevándorlók száma, megközelítve a 40 ezer főt. A Kanári-szigetek régióelnökének becslése szerint az egyre több induló hajó és gumicsónak miatt az év végig érkezők száma az 50 ezret is meghaladhatja.

A szigeteket érintő migráció jelentős emelkedését tapasztalva Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök augusztus végén Afrikába látogatott, és Mauritániával és Gambiával is együttműködési megállapodást kötött az illegális migráció szabályozása és megfékezése érdekében.

Read More

Post Comment