Search by category:
Egyéb kategória

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását
Mészáros Richárd
2020. 07. 16., cs – 16:06

2020. július 16., csütörtök – 16:14
Branislav Gröhling
Friss ikon
Off

Törzs

„Elismerte, hogy hiba történt. (…) A forrásokat nem úgy tüntette fel, ahogy kellett volna, de véleményünk szerint ez még nem ok a leváltására” – jelentette ki újságírók előtt Žitňanská, hozzátéve: nem minden médiában megjelent információ nyert bizonyítást. A frakcióelnök szerint óriási különbség van Gröhling szakdolgozata, valamint Andrej Danko korábbi és Boris Kollár jelenlegi házelnök munkái között, a miniszter ugyanis nem lopta el tudatosan mások gondolatait. Elismerte viszont, hogy helytelenül tüntette fel a forrásokat.

Miroslav Kollár (Za ľudí) képviselő sem vonta kétségbe, hogy Gröhling önállóan írta a munkáját. Hozzátette: nem kizárt, hogy az oktatási tárca által tervezett jogszabály értelmében a miniszternek is vissza kell majd adnia a titulusát, de Gröhling ezzel tisztában van, és kész megtenni.

Tomáš Valášek (Za ľudí), az európai ügyekért felelős bizottság elnöke úgy véli, Gröhling megérdemli, hogy tovább dolgozhasson. „Ha meggyőződése, hogy képes folytatni az oktatási reformot, megvan hozzá a kellő erkölcsi hitele, és sikeresen be is tudja fejezni, úgy gondolom, joga van megpróbálni” – mondta.

A miniszterrel már találkoztak az SaS képviselői is. Anna Zemanová frakcióelnök szerdán (július 15.) a TASR hírügynökségnek kijelentette: kiállnak Gröhling mellett. Ondrej Dostál (SaS) képviselő hozzáfűzte: a Bc-munkából való átemelést nem tartja súlyos hibának. „Ha azonban valaki egész bekezdéseket másol át más szerzők munkáiból anélkül, hogy idézőjeleket tenne, és feltüntetné a forrást, akkor ez már probléma. Ebben az esetben helyénvaló a politikai felelősségre vonás felvetése is” – állapította meg.

Az OĽaNO mozgalom nevében Michal Šipoš frakcióelnök kilátásba helyezte, hogy a közeljövőben találkozóra hívja Gröhlinget. A Sme rodina szerint a diplomamunka-ügy a miniszter magánügye, ezért nem hívják meg őt a frakció ülésére.

A Denník N hétfőn (július 13.) arról tájékoztatott, hogy Gröhling egy olyan diplomamunkáért kapta meg a mesteri fokozatot, amely részben kompilátum, részben plágium, és csaknem az egész Bc-munkáját átemelte a szakdolgozatba. A tárcavezető kedden (július 14.) kijelentette: nem mond le a funkciójáról, viszont a szakdolgozatát ma már máshogy írná meg.

Bevezető
Pozsony |

A Za ľudí párt parlamenti képviselői nem fogják felszólítani Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert, hogy mondjon le a tisztségéről a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült kétségek miatt. Ezt Jana Žitňanská frakcióelnök jelentette ki csütörtökön, miután a miniszter válaszolt a Za ľudí képviselőinek kérdéseire.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment