Search by category:
Egyéb kategória

Remišová: Čižnár sokkal többet tehetett volna az igazságszolgáltatásért
Hegedűs Norbert
2020. 07. 17., p – 16:48

2020. július 17., péntek – 17:30
Veronika Remišová
Friss ikon
Off

Törzs

„A Legfőbb Ügyészség az elvárhatónál kevesebbet tett az igazságszolgáltatásért ebben a nehéz időszakban, és óriási problémák voltak az intézményen belül és kívül is” – mondta Remišová, és hozzátette, nagy kihívás az intézmény hitelességének és átláthatóságának visszaállítása, de csak így válhat az igazságszolgáltatás erős oszlopává.

A miniszter leszögezte, a főügyész munkáját két szempontból kell vizsgálni. Az első kérdés, hogyan gyakorolta hatásköreit az ügyészség a korrupció, a szervezett bűnözés és a súlyos gazdasági bűncselekmények elleni küzdelemben. Rámutatott, hogy Čižnár ezen a téren nem volt elég erős, nem vizsgálta szigorúan az egyes eseteket.

Remišová szerint a főügyész kudarcot vallott az ügyészség megtisztításának és átláthatóságának terén is. Nem volt képes megtisztítani a rendszert, szemet hunyt afölött, hogy ügyészek és politikusok hozzátartozói váltak ügyésszé. A választási rendszer gyakran megkérdőjelezhető volt és nem volt egyértelmű. „Nem vizsgálták az ügyészek kötődéseit. Nem vizsgálták következetesen azokat az ügyeket, ahol ügyészek keveredtek gyanúba, gondoljunk csak Dobroslav Trnka esetére” – tette hozzá Remišová.

Jaromír Čižnár főügyész hétéves megbízatása pénteken ér véget. A leköszönő főügyész szeretné közölni Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel, hogyan döntött további tevékenységéről. Čižnár utódját még nem sikerült megtalálnia a parlamentnek.

2013. június 18-án titkos szavazással választotta Čižnárt főügyésszé a parlament 82 képviselője. Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök július 17-én nevezte ki. A Szlovák Köztársaság fennállása óta ő az ország hatodik főügyésze.

Bevezető

Sokkal többet kellett volna tennie az igazságszolgáltatásért Jaromír Čižnár főügyésznek, akinek hétéves hivatali ideje pénteken ér véget – véli Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, regionális fejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter. Úgy fogalmazott, Čižnár idejében kudarcot vallott az állam az igazságosság és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment