Search by category:
Egyéb kategória

A második hullám gazdasági ára

A második hullám gazdasági ára
Holop Zsolt
2020. 10. 13., k – 18:59

2020. október 14., szerda – 16:54
Heger és Matovič
Friss ikon
Off

Törzs

Nem vitás, hogy a világjárvány sokat emlegetett második hulláma átcsapott Európa felett. A nyári napsütést élvezve reménykedtünk, hogy a koronavírus már nem tér vissza olyan erővel, de valahol legbelül tudtuk, hogy ez hiú ábránd. Így most október közepén Európa országainak többségében ismét a számokat figyelik, és a kormányok elkeseredetten próbálják a vírus terjedésének tempóját lassítani. Közép-Európa különösen rossz helyzetben van, az első hullám éllovasai most nem bírnak a koronavírussal. Pedig az európai gazdaságok éppen kezdtek magukhoz térni a hosszú tavaszi sokkból. Ez érvényes a szlovák gazdaságra is, augusztusban az ipari termelés már csak egy hajszállal maradt el az egy évvel ezelőttitől. Ennek köszönhetően a szlovák export is helyreállt, augusztusban ezen a területen a koronavírus hatása már teljesen eltűnt. Jó hírek érkeztek a munkaerőpiacról is, még a reálbérek növekedése is javult valamelyest, a lakossági fogyasztás is visszatért az eredeti szintre, ezt ilyen gyorsan még a nemzeti bank elemzői sem várták.

A hírek azonban megint korlátozásokról szólnak sok európai országban. Iskolák, éttermek, színházak, koncerttermek és sportlétesítmények zárnak be ismét Európa-szerte, a tömegrendezvények már átkerültek a mítoszok világába. Hogy ennél még tovább kell-e menni, azt ebben a pillanatban még senki sem tudja. Tény viszont, hogy egyre több országban kerül elő ismét a tavaszihoz hasonló karanténintézkedések forgatókönyve. A cseh kormány hétfőn azt ajánlotta a lakosságnak, hogy csak dolgozni és bevásárolni mozduljon ki. Nincs ez másképpen Szlovákiában sem, Igor Matovič kormányfő nagyfokú felelősségre és óvatosságra kért minket. Mindezek ellenére a második hullám gazdasági ára egyelőre nem tűnik annyira nagynak, mint az elsőé. A korlátozások a kulcsfontosságú ipari vállalatokat még nem érintik, a beszállítói lánc sem akadozik még. Fontos az is, hogy a megrendelések nagysága is normális szinten mozog, ami azt jelenti, hogy van kinek gyártani. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a gazdaság helyzete teljesen felhőtlen.

A kormány által bevezetett korlátozások elsőnek a kultúrát és a sportot kényszerítették térdre ismét, ehhez jön csütörtöktől a vendéglátóipar, a wellness- és fitneszszektor.

Akik ezeken a területeken dolgoznak, még a tavaszi első hullámot sem heverték ki teljesen, és most bizonytalan időre újra be kell zárniuk. Ha valamit tanultunk az első hullámból, az az, hogy ezeknek a vállalkozóknak gyors és hathatós segítségre van szükségük. Hónapokig azt hallgattuk, hogy a nyomtatványok, a kérvényezés bonyolult és az anyagi segítség csak lassan csordogál.

Most itt a lehetősége, hogy a kormány megmutassa, mennyire sikerült kiküszöbölni a hibákat, és nem történik meg, hogy karácsony táján a pénzügyileg kimerült vállalkozók tömegesen dobják be a törülközőt.

A jelenlegi gazdasági előrejelzésekben visszatérő fogalom a nagyfokú bizonytalanság. Nehéz megsaccolni, hogy mennyivel emelkedik a fertőzöttek száma, és mikor várható valamelyik tesztelés alatt álló vakcina reális bevetése. A globális gazdasági helyzet különösen bonyolult, a Nemzetközi Valutaalap várhatóan tovább rontja a világgazdaság kilátásait az e héten megjelenő prognózisában. Ennek a globális válságnak komoly ára van, a Világbank számításai szerint világszerte akár 100 millió ember süllyedhet extrém szegénységbe. A kormányok többsége két fronton harcol, amikor próbálja a járvány terjedési sebességét csökkenteni úgy, hogy az intézkedések gazdasági ára még elviselhető legyen. Reménykedjünk, hogy ez elég lesz, és nem áll le az élet ismét úgy, mint tavasszal.

Bevezető

Azonnali és hathatós segítséget kell nyújtani a vállalkozóknak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment