Search by category:
Egyéb kategória

Johnson az EU-csúcs után dönt a további brit lépésekről

Johnson az EU-csúcs után dönt a további brit lépésekről
Mészáros Richárd
2020. 10. 15., cs – 08:37

2020. október 15., csütörtök – 09:15
Boris Johnson
Friss ikon
Off

Törzs

A Downing Street szerda éjjeli tájékoztatása szerint Johnson szerda este telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács vezetőjével.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint Johnson hangsúlyozta, hogy kívánatos lenne a megállapodás elérése, ugyanakkor hangot adott csalódottságának is amiatt, hogy az elmúlt két hétben nem sikerült jelentősebb haladást elérni.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormányfő a két uniós vezetővel tartott szerda esti megbeszélésén közölte, hogy várja a beszámolót az EU-csúcstalálkozó eredményeiről, és ezeket értékelve vázolja majd fel az Egyesült Királyság következő lépéseit.

A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről folyó tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án érdemi eredmény nélkül befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

Johnson azonban a hétvégén telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és mindkettejüknek kijelentette: a brit kormány megállapodásra törekszik, de ennek érdekében néhány napon belül előrelépést kell elérni a továbbra is jelentős nézetkülönbségek áthidalásában, mindenekelőtt a halászat szabályozásában és az egyenlő versenyfeltételek ügyében.

A brit miniszterelnök szerint ennek érdekében a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek vezetőinek intenzív tárgyalásokat kell folytatniuk.

E tárgyalások várható menetrendjéről egyelőre nem hangzott el hivatalos bejelentés.

Johnson azonban már a múlt hónapban közölte, hogy október 15-ét, vagyis az EU-csúcstalálkozót tekinti határidőnek, és ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között.

Bevezető

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte az Európai Unió vezetőivel, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsértekezlet eredményeinek ismeretében dönt az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kapcsolatrendszerét érintő további brit lépésekről.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment