Search by category:
Egyéb kategória

A klímaváltozásról, a világjárványról és a brexitről is szó volt az EU-csúcson

A klímaváltozásról, a világjárványról és a brexitről is szó volt az EU-csúcson
Mészáros Richárd
2020. 10. 17., szo – 09:30

2020. október 17., szombat – 09:39
Igor Matovič
Friss ikon
Off

Törzs

Miután visszatért Pozsonyba, a miniszterelnök közölte, egyetértés van abban, hogy nem akarnak mindenáron megállapodást kötni az EU-ból távozó Nagy-Britanniával. Felhívta a figyelmet, hogy a brit félnek konstruktívabb módon kellene megközelítenie a kérdést, hogy október végéig létrejöjjön a kölcsönösen előnyös megállapodás. Úgy fogalmazott, Szlovákiának is fel kell készülnie a megállapodás nélküli brexitre.

Matovič hangsúlyozta az klímaváltozással kapcsolatos problémák megoldásának szükségességét is. „Azt a célt, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátást 2030-ig 55 százalékkal csökkenteni kell, senki nem kérdőjelezi meg, de egyértelmű információkra számítottam erről a kérdésről” – mondta Matovič. Hozzátette: újra ki kell számolni, hogy ez az erőfeszítés mennyibe fog kerülni, hogyan viselik az egyes tagállamok az ezzel járó terheket, és milyen további finanszírozási lehetőségek léteznek.

Azt mondta, reméli, hogy a decemberi EU-csúcsig, egyértelműek lesznek az útmutatások.

Matovič emlékeztetett arra, hogy az EU vezetői hosszú ideje tárgyalnak a koronavírus-járvány leküzdéséről. Elmondta, a tagállamok egyetértenek abban, hogy mivel Európa-szerte romlik a helyzet, erőfeszítéseket kell tenni a fertőzés visszaszorítására.

Matovič az EU és az afrikai országok együttműködéséről szólva elmondta, az európaiak segítsége fejében az unió is vár valamit, például az illegális bevándorlással kapcsolatos problémák megoldása terén.

„Ha nincs ok arra, hogy egyes menekültek menedékjogot kapjanak, akkor az afrikai országoknak lehetővé kellene tenniük, hogy az állampolgáraik hazatérhessenek” – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett arra is, hogy a csúcstalálkozón kétoldalú tárgyalásokat folytatott Angela Merkel német kancellárral, és csütörtökön meghívta az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozójára Donald Tusk, a párt elnöke, akivel beszélt OĽANO kérelméről, amelyben csatlakozását kéri a pártcsaládhoz.

Bevezető
Pozsony/Brüsszel |

Az EU-országok nem akarnak mindenáron megállapodást kötni Nagy-Britanniával. Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése céljából hozott intézkedéseknél nem szabad megfeledkezni a nemzetgazdaságokra gyakorolt hatásokról, össze kell hangolni a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, az EU és Afrika kapcsolatai és az illegális bevándorlók kérdése is téma volt – foglalta össze Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a kétnapos brüsszeli EU-csúcs főbb témáit.

Település / hely
Pozsony/Brüsszel

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment