Search by category:
Egyéb kategória

A STEAM-szakmákat népszerűsítik

A STEAM-szakmákat népszerűsítik
Ibos Emese
2020. 10. 20., k – 08:16

2020. október 20., kedd – 13:49
Királyhelmec
Friss ikon
Off

Törzs

Egy 2016-os Eurostat-felmérés alapján megfigyelhető jelenség, hogy a STEAM iránti érdeklődés csökken a fiatalok körében. A tanintézmények szerint mindez aggodalomra ad okot, hiszen a tudásalapú gazdaságban nagy szükség van a STEAM-készségekkel rendelkező szakemberekre, hiányuk a fejlődés gátja lehet.

„Az EU-ban diplomázók kevesebb mint negyede végez természettudományos területeken. Ezt a már önmagában is vészjelző adatot tovább fokozza, hogy az ezen a területeken végzettek mindössze 29 százaléka nő. Európa-szerte nagyon alacsony a nők száma a STEAM-diplomások körében, így az ő részvételük növelése kulcskérdés a megfelelő mennyiségű munkaerő-utánpótlás szempontjából. Ezekre a problémákra reagálva szeretnénk a projekt során kidolgozni egy pályaorientációs módszertant a STEAM területek népszerűsítésére. A projekt célja az egymástól tanulás és a felhalmozott tudás megosztása a régiók között annak érdekében, hogy az iskolai közösségeket és az érintett vállalkozásokat is szolgáljaˮ – informálta lapunkat a Határtalanul NŐ a tét! elnevezésű pályázatról Dobos Gábor, a Királyhelmeci Gimnázium igazgatója. 

Határon innen és túl

Dobos véleménye szerint az iskola beiskolázási adatai egyértelműen mutatják, hogy a tanulók érdeklődését fel lehet kelteni a STEAM területei iránt. Az informatikai és természettudományi tárgyak oktatása során szerzett tudásuk és tapasztaltuk jól adaptálható a pályaorientációban.

„A projekt tevékenységei egymásra épülnek és folyamatot alkotnak. Mindkét partner részéről elvárás egy eszközkészlet kidolgozása és létrehozása, amely hozzájárul a tanulók pályaismeretéhez és alkalmas az érdeklődésük felkeltésére. Főpályázóként szeretnénk korábbi projektünk sikereit bemutatni és továbbfejleszteni. Tisztán körvonalazódott, milyen további eszközök bevonására lenne szükségünk (speciális laboratórium) a további fejlődéshez. Mind a Királyhelmeci Gimnázium, mind pedig a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara stabil anyagi háttérrel rendelkezik a nemzetközi projektek előfinanszírozásához, fedezni tudjuk a pályázat önrészének összegét is, mely 15 százalékot tesz ki. A Királyhelmeci Gimnáziumnak erős és megbízható humánerőforrása (gyakorlott projektmenedzser, tapasztalt pénzügyi szakember, informatikus pedagógusok) van a kitűzött pályázati célok megvalósításához. Az intézmény nemzetközi szinten is elismert know-howja pedig kellő hátteret biztosít a pályázat sikeres lebonyolításához és a mutatók eléréséhez” – tette hozzá az igazgató, aki úgy véli, hogy az alapiskolákban kevésbé foglalkoznak az informatika oktatásával, a tanulók programozói gondolkodását kevésbé fejlesztik.

„Nekünk ezekre az alapismeretekre nagy szükségünk van, ugyanis a gimnáziumokban pontosan ezt tudjuk továbbfejleszteni. Nálunk a nyolcéves gimnázium az informatika oktatására nagy hangsúlyt fektet, a programozás az informatikai tananyag minimum 30 százalékát teszi ki. A kicsiknél több programnyelvet is tanítunk, aminek köszönhetően nagyon hamar algoritmikusan kezdenek el gondolkodni. Ez később konkrét eredményekhez vezet. Ehhez különböző eszközeink vannak, miniszámítógépek, robotok és számos olyan tevékenység, ami a STEAM vonalán való elindulásukat ösztönziˮ – tette hozzá az igazgató. 

Királyhelmec

Sikeres diákok 

Kassai Szebasztián, a gimnázium egyik végzős diákja már egészen kicsi kora óta nagy rajongója az informatikának. „Kezdetben internetkapcsolat nélkül használtam a számítógépet, így elég hamar elkezdtem gyakorolni a tízujjas gépírást. Felfedeztem a programokat és hát nem kevésszer rontottam el bennük valamit. Idővel a rokonoktól megtanultam, hogyan kell telepíteni a programokat, mit jelentenek a beállítások, majd az internet bevezetésével egyedül is tudtam önmagamat fejleszteni olyan témákban, amelyek érdekelnek. Mindig is érdekelt, hogyan hozzák létre azokat a programokat, amelyeket napi szinten használunk. Egy online videójátékon keresztül megismert barátom adta az ötletet, hogy a C# programozási nyelvvel kezdhetném a tanulást, mivel az az egyik legbarátságosabb nyelv kezdőknek. Azóta rengeteg tapasztalatot szereztem, egy éve kezdtem el komolyabban foglalkozni szoftverfejlesztéssel. Most is egy videójátékon dolgozom, ami egész gyors lendülettel halad, közben pedig betekintést nyerek abba, milyen nehézségek adódhatnak egy komolyabb projekt kivitelezése közbenˮ – mondta az iskola diákja, akit már a középiskola kiválasztásakor meglepett az, hogy a Királyhelmeci Gimnázium az informatika oktatására szakosodott. A fiatalember szerint már az első három évfolyamban olyan témákról tanultak, amelyek soha nem érdekelték őt, de a tanárok hozzáállása és segítőkészsége teljesen pozitív benyomást gyakorolt rá.

„Szerintem megfelelően tanítják az informatikát a gimnáziumban. Véleményem szerint az informatikai szakprofiláción belül próbálnak mindenkinek megfelelni, figyelembe veszik azt is, hogy ki milyen szakon tanul majd tovább. Remélem, a jövőben frissül majd a tananyag például egy komolyabb programozási nyelv bevezetésével vagy átfogóbb, a média területét érintő foglalkozással, videó- és fotószerkesztéssel, animációval és hasonlókkalˮ – tette hozzá Kassai Szebasztián, aki a jövőjét mindenképp a szoftverfejlesztésben látja olyan projekteken, amelyeket világszerte használnak az emberek.

Igazgatói dicséret

A fiatalember szűnni nem akaró igyekezetének köszönhetően egyre nagyobb sikereket ér el, nemrégiben pedig az egyik legismertebb online oktatórendszerben talált komoly hibákat, melyet a rendszert kezelő vállalat egy komolyabb pénzjutalommal, az iskola igazgatója pedig komoly dicsérettel díjazott.

„A gimnázium lehetőséget adott nekem arra, hogy egy oktatási rendszerrel kapcsolatos cég szoftverében talált hibákat jelenthessem. Az igazgatónk pozitív hozzáállással segített a céggel folytatott kommunikációban, amely végül pénzjutalommal is megajándékoztak a részletes hibaleírásaimért. Ez azt bizonyítja, hogy az iskolánk nagy figyelmet fordít a diákokra és gondol a jövőjükre is. A kimagasló teljesítményt elérő diákok szintén jutalmat kapnak, ezzel is arra ösztönöznek, hogy érdemes és megéri nehéz munka árán sikereket elérniˮ– zárta Kassai Szebasztián. 

Bevezető
Királyhelmec |

Egy határon átnyúló projekt keretében szeretnének hatást gyakorolni a fiatal diákokra annak érdekében, hogy minél többen válasszák a STEAM (Science, Technology, Engineering, Art&Craft&Design, Math) területeket. A mintegy 50 ezer eurós összköltségű pályázat a nőnemű szakemberek képzését és szakmabeli elhelyezkedését is ösztönözné. 

Település / hely
Királyhelmec

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment