Search by category:
Egyéb kategória

Olvasóinkat is megosztja az országos tesztelés témája

Olvasóinkat is megosztja az országos tesztelés témája
Nagy Roland
2020. 10. 21., sze – 17:29

2020. október 22., csütörtök – 11:00
olvasói vélemények
Friss ikon
Off

Törzs

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök az előző hétvégén jelentette be, hogy az ország teljes lakosságát letesztelné az elkövetkező három hétben. Azóta fokozatosan érkeznek az információk a kormánytól, viszont biztosan még semmit sem lehet kijelenteni, hiszen a projekt lebonyolításáról még egyeztetnie kell a járványbizottságnak és a központi válságstábnak is.

Igor Matovič

Nem lesz kötelező az országos tesztelés, de komoly hátrányba kerül, aki lemarad

Pozsony |

Egyre több részlet derül ki az országos tesztelésről. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kedden elmondta, hogy az általa csak „Közös Felelősségként” emlegetett projekt valószínűleg nem lesz kötelező, de aki nem megy el, annak 10 napra otthoni karanténba kell vonulnia.

A téma nagy port kavart a szlovák közéletben, az ellenzéki képviselőkön kívül az orvosok és a munkáltatói szakszervezetek is aggályaikat fejezték ki. A lakosság viszont egyelőre inkább támogatja a projektet, legalábbis erre utal az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése, amelyet a Hospodárske noviny rendelt. Ennek adatai alapján a megkérdezettek 72 százaléka hajlik a tesztelésen való részvételre (44 százalék válaszolta, hogy biztosan ott lesz, 28 százalék pedig azt mondta, valószínűleg elmegy), és mindössze 20 százalék viszonyul elutasítóan a mintavételhez.

Hatalmas érdeklődés

A téma iránt az olvasóink is rendkívül érdeklődnek. Erre utal az Új Szó Facebook-oldalán közzétett felhívás, amelyben azt kértük, mondják el véleményüket az országos teszteléssel kapcsolatban. Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt több mint 250 reakció és közel 500 hozzászólás érkezett a témához. A kommentszekcióból kitűnik, hogy a hozzászólók jelentős része elutasítja a tesztelésen való részvételt, vagy pedig bizonytalan, mivel rengeteg apró részletet még nem tisztázott a kormány. Ugyanakkor szép számmal előfordultak olyan hozzászólások is, amelyek a mintavételen való részvételt támogatják. Többször vitába is keveredett a két tábor.

olvasói vélemények

Érvek, ellenérvek

A tesztelést elutasító olvasóink számos különféle érvet sorakoztattak fel, hogy bizonyítsák igazukat. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az országos tesztelés teljesen értelmetlen, hiszen hiába produkál valaki negatív tesztet, ha másnap is megfertőződhet. Mások az összeesküvés-elméletekhez közeli álláspontokat fogalmaztak meg, egyebek mellett arra utaltak, hogy a vírust politikai és gazdasági haszonszerzési célokra alkalmazza az ország vezetősége.

Többen hozták szóba az emberi jogok eltiprását mint érvet a tesztelés kihagyására. Tóth Mónika nevű olvasónk például úgy véli, hogy a testéről neki kell döntenie, így azt sem engedélyezi, hogy az orrából mintát vegyenek.

„És ha ezt nem hagyom, senkinek sincs joga ezért 10 napra bezárni, vagy megbüntetni!”

– tette hozzá.

Bögi Pathó Melinda viszont úgy gondolja, hogy ilyen helyzetben a közegészség védelme az elsődleges érdek, ezért is hirdették ki az országos veszélyhelyzetet. A teszteléssel kapcsolatban ezt írta: „Nincs vele gondom, én megyek”.

Az országos tesztelés jogi oldalát egyébként nemcsak a laikusok, hanem az alkotmányjogászok is megkérdőjelezik (erről számolt be például a Denník N napilap). Matovič ezzel kapcsolatban elmondta: ha az országos tesztelés megvalósul, akkor természetesen minden egyes intézkedést a szlovák alkotmánnyal összhangban fognak meghozni.

Matovičot hibáztatják

Akad olyan olvasónk is, aki az intézkedések betartásában politikai állásfoglalást lát. Így gondolja például Tomáš Sztankó, aki szerint a kormány célja a megfélemlítés, hiszen azzal lehet irányítani az embereket.

„Nem fogok elmenni a tesztre, és egy olyan hazug, csaló ember, mint Matovič, ne mondja meg nekem, meg az emberiségnek, hogy ki mit csináljon”

– írta olvasónk.

A hozzászólását nem hagyta szó nélkül Vass István, aki azzal érvelt, hogy a járvány visszaszorítása mindenki számára fontos, politikai hovatartozástól függetlenül.

„Gondoljon bele, ha emelkedik az esetszám, mindenkinek rosszabb lesz. Ha hirtelen elzárjuk a csapot, azzal drasztikusan visszaszorítjuk, és nem kell a megszorítás!”

– tette hozzá Vass István. 

Aggodalom

Vannak olyan olvasóink is, akik nem csinálnak politikai kérdést a tesztelésből, mindössze félnek a megfertőződéstől. Így vélekedik például Čabala Enikő, szerinte nyáron kellett volna odafigyelni, de akkor mindenki szabadon utazgatott, mintha semmi sem történne.

„A tömeges tesztelés pedig azokat is veszélyezteti, akik egész évben vigyáztak, és nem mentek sehova. Így hogy kerüljük a tömeget?”

– jegyezte meg.

Hasonlóan fogalmazott Lakatos Terézia is, aki szerint a 70 évhez közeli embereknek már nem kellene kockáztatniuk az egészségüket.

A félreértések elkerülése végett hozzátesszük, hogy a kormány a 65 év feletti személyeknek nem javasolja, hogy ellátogassanak a mintavételi pontokra, főleg abban az esetben, ha az adott személy egyébként is sokat tartózkodik otthon. Ha mégis leteszteltetné magát, felkeresheti a helyi önkormányzatot, ahol kérvényezni lehet, hogy a mintát az idős személy otthonában vegyék le. Matovič ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a tesztelést a lehető legszigorúbb higiéniai előírások mellett végzik majd.

Közös felelősség

Végezetül Jankó Sidó Erzsébet hozzászólását idézzük, aki főként a közös felelősségvállalásra buzdítja az embereket, és arra figyelmeztet, hogy az elégedetlenség mögött gyakran nincsenek konkrét javaslatok.

„Ha kell szájmaszk, akkor felháborodnak, ha nem, akkor azért. És még sorolhatnám. Mindenki szid, kritizál, támad. De még sehol nem láttam, olvastam egyetlen javaslatot arra, hogy mit hogyan kéne csinálni. Csak egy a lényeg, amit csinálnak, javasolnak, döntenek, ajánlanak az baromság, agyatlanság és rossz”

– írta olvasónk, majd hozzátette, hogy ő biztosan elmegy a tesztelésre, saját maga és mások érdekében is.

„Lehet beszélni róla, hogy mi minden másra költhették volna azt a pénzt, de a tesztek megvannak, nekünk szánják, hát használjuk ki a lehetőséget. Sajnos addig, amíg közvetlenül nem minket vagy családtagjainkat érinti a betegség, vagy netán az elhalálozás, nem vesszük komolyan”

– zárta Jankó Sidó Erzsébet.

Bevezető
Pozsony |

Az utóbbi napok legvitatottabb közéleti témája az országos tesztelésen való részvétel volt. Megkérdeztük hát olvasóinkat, mi a véleményük a kormány által csak „Közös Felelősségként” emlegetett projektről.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment