Search by category:
Egyéb kategória

Kassán mutatnák be a vizsolyi bibliát

Kassán mutatnák be a vizsolyi bibliát
Németi Róbert
2020. 10. 22., cs – 15:05

2020. október 22., csütörtök – 16:00
vizsolyi biblia
Friss ikon
Off

Törzs

Zdenka Bencúrová, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár szóvivője elmondta, a projektet a Kisprojekt Alap támogatja, melyet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési program keretében valósítanak meg. A Kisprojekt Alap a kisebb léptékű együttműködési projektek regionális szintű támogatásának az eszköze, melynek fő célja a határ menti régiók társadalmi kohéziójának megerősítése a helyi szintű együttműködés előmozdításával, illetve a határ mindkét oldalán működő intézmények közötti hosszú távú együttműködés javítása.

Szeghy András, a könyvtár munkatársa az értékes bibliával

Zdenka Bencúrová lapunknak elmondta, az állami és az egyházi szervezetek, amelyek mindkét nemzet írásbeli kulturális örökségének védelme, megőrzése és tudatosságának terjesztése terén tevékenykednek, ezzel a projekttel megkezdik a határokon átnyúló partnerségüket.

„A vizsolyi biblia Kassánˮ projekt összesen 58 696 eurónak megfelelő támogatást kap. Magyarország Hungarikum Bizottsága a magyarországi kulturális emlékek legmagasabb kategóriájába sorolta be a bibliát. Ennek a nyomtatványnak egy példánya a Vizsolyi Református Egyházközösség tulajdonában van. A Kassai Állami Tudományos Könyvtár gyűjteményében ennek a ritka könyvnek két eredeti darabja található, amelyet eddig nyilvánosan még sohasem mutattak be. A kassai és szlovákiai nagyközönségnek, de a helyi magyar közösségnek – beleértve a történészeket és tudósokat – nincs információjuk a Biblia Kassán található példányairól. Ezen a helyzeten egy közös projekttel szeretnénk változtatniˮ – közölte lapunkkal Bencúrová.

Szeghy András, a könyvtár munkatársa az értékes bibliával

Mint kiderült, a projekt célja a határokon átnyúló tapasztalatcsere támogatása az egyedülálló írott kulturális örökség, azaz a 16. századi vizsolyi biblia, más néven a Károli-biblia megőrzése és népszerűsítése érdekében.

„A Kisprojekt Alap keretében történő pénzügyi hozzájárulásról szóló megállapodások ünnepélyes aláírása és átadása 2020. október 12-én valósult meg Kassa megye önkormányzatának épületében. A bibliaprojekttel kapcsolatos terv az, hogy kibővítsük a kassai lakosok és a város látogatóinak szabadidős tevékenységeit egy, a kassai bibliáról szóló állandó kiállítás létrehozásával. A projekt eredményei hozzájárulnak a Kassától mindössze 45 kilométerre fekvő Vizsoly községben a vizsolyi biblia már létező kiállításának színvonalasabbá tételéhezˮ – informálta lapunkat Darina Kožuchová, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár igazgatója.

Bevezető
Kassa |

Október elején írta alá a Kassai Állami Tudományos Könyvtár és a Vizsolyi Református Egyházközösség vezetése azt a szerződést, mely A magyar irodalom egyedülálló darabja – a vizsolyi biblia Kassán nevű projekt megvalósításáról szól. Ennek köszönhetően a közeljövőben Kassán is kiállítanák és bemutatnák a vizsolyi biblia egy eredeti példányát.

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment