Search by category:
Egyéb kategória

Közzétették, milyen korlátozások lesznek érvényesek: kérdések és válaszok!

Közzétették, milyen korlátozások lesznek érvényesek: kérdések és válaszok!
Demecs Péter
2020. 10. 22., cs – 20:24

2020. október 22., csütörtök – 20:34
covid
Friss ikon
Off

Törzs

Mit jelent a szombattól hatályos kijárási tilalom?

Annyit, hogy állandó lakhelyünket csak éjjel egy és hajnali 5 óra között tudjuk elhagyni, ezen kívül csak akkor, ha koronavírus-elleni tesztre megyünk, ha munkába megyünk, ha iskolába visszük a gyermekünket, ha a legközelebbi élelmiszerboltba, gyógyszertárba és orvoshoz, temetőbe, postára, bankba, biztosítóba, autószervizbe, benzinkútra megyünk, ha közeli rokonunkat gondozzuk, ha háziállatunkat sétáltatjuk, ám nem távolabb 100 méternél állandó lakhelyünktől.

Ez lesz jövő héten, és mit várhatunk a következő hetekben?

Mindenszentekkor letesztelik az ország lakosságát, így november 31-től az előző válaszban megadott kivételek azokra vonatkoznak csak, akiknek negatív koronavírus-tesztről lesz igazolásuk. A többieknek tíz napra karanténba kell vonulniuk – ez érvényes azokra is, akiknek a tesztje pozitív lesz, de azokra is, akik nem hajlandóak részt venni az országos tesztelésen. A november 7.-én kezdődő hétvégén ismételten elvégzik az országos tesztelést, s az azt követő hétvégén ismét csak azokra vonatkozik majd kivétel, akik negatív teszttel rendelkeznek.

Mi lesz azokkal, akik már korábban megfertőződtek, de már abszolválták a tíznapos karantént?

Ezt még nem tudni. Lesznek kivételek, minden jel szerint azok is kivételt kapnak a tesztelés alól, akik az utóbbi időszakban – 90 napban – kigyógyultak a betegségből.

Nem fognak bezárni további boltok, bevásárlóközpontok?

Egyelőre nem. A gazdaságot egyelőre nem fogják tovább korlátozni, az egyetlen nehézség, hogy a következő hetekben nem lehet elhagyni lakhelyünket.

Mi lesz a határokon és mi lesz azokkal, akik külföldön dolgoznak?

A határokon nem fognak ellenőrizni. Ugyanúgy nem fogják megakadályozni azt, hogy az emberek külföldre menjenek dolgozni. Hétfőn ismételten összeül a válságstáb, s azon túl, hogy kiértékelik a tesztelés első fordulóját, amelyre a hétvégén kerül sor az északi régiókban, külön foglalkoznak majd a határátlépés esetleges szigorításával. Korábban arról volt szó, hogy nem zárják be a határokat, viszont kötelezővé teszik az antigénteszteket, tehát csak annak engedik meg a belépést az országba, aki a határon abszolválja az antigéntesztet. 

A következő héten nyitva maradnak a bevásárlóközpontok, de az emberek nem mehetnek bevásárolni?

Igen, a következő héten ilyen korlátozás lesz érvényben. Az állam nem zárja be a boltokat, de mivel nem lesznek bevásárlók, bizonyára maguktól bezárnak.

Mi lesz azokkal, akiknek például az állandó lakhelyük Komáromban van, de munka vagy iskola miatt Pozsonyban élnek? Kell valamilyen speciális igazolás, hogy jogosan tartózkodnak az állandó lakhelyükön kívül?

A belügyminiszter erre a kérdésre annyit mondott, hogy a rendőrség nem fog különösebben ellenőrizni, ugyanakkor megjegyezte, nem kell rendőrterrorral fenyegetni, mert arra nem kerül sor. Minimum a következő hetekre arra kérnek mindenkit, hogy utazzon haza.

Bevezető
Pozsony |

A kormány ismertette, milyen korlátozások lesznek érvényesek a következő hetekben. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment