Search by category:
Egyéb kategória

A magnumbajusz mögött érző szív dobog

A magnumbajusz mögött érző szív dobog
Mészáros Richárd
2020. 10. 25., v – 15:58

2020. október 25., vasárnap – 17:30
Ted Lasso
Friss ikon
Off

Törzs

Ted Lasso először az NBC Sport rövid reklámjaiban bukkant fel, amelyekkel a sportcsatorna Amerikában szerette volna promózni az európai focit. Ezekben a szkeccsekben Lasso még egy arrogáns amerikaifoci-edző volt, aki szemernyit sem ért az itteni labdarúgáshoz, mégis azt gondolja, ő fedezte fel a focilabdát. Nos, Ted Lasso az Apple szériájában továbbra sem ért az európai focihoz, még a 10. rész végére sem tudja pontosan, mi az a lesszabály, a partjelzőt kéri meg, magyarázza el neki, a sorsdöntő meccs közben(!), folyton meglepődik azon, hogy döntetlent is játszhat egymással két csapat, és amerikaifocis formációban küldi fel a pályára a játékosait. Viszont az arroganciáját örökös optimizmussá nemesítették, ennek társa az a bárgyú vigyor, amely a sorozat szinte egészében ott ül Lasso arcán. Ez a kincstári optimizmus és a fülig mosoly olyan, mint Don Quijote és Sancho Panza kettőse. A hasonlat nem véletlen: Ted Lassót kinevezik az angol labdarúgó Premier League-ben szereplő AFC Richmond csapat edzőjének. A klub igazgató asszonyának ezzel azonban csak egy célja van: hogy az amerikaival a másodosztályba süllyessze a klubot, mert az együttes az egyetlen dolog, amit a friss exférje igazán szeret az életben. Így tulajdonképpen minden Lasso ellen van, szélmalomharcot vív a körülményekkel, a tulajdonossal, a játékosokkal és a helyi médiával. 

A sorozat érdekes állatorvosi ló, hiszen minden megvan benne, ami miatt nem szabadna működnie. Egy végtelenül naiv, már-már karikatúraszerű főhős, az unalomig ismert mellékszereplők (a gonosz főnök asszony, akiről kiderül, hogy mégis van szíve; nagyképű tehetség; a levitézlett, morcos veterán; a biodíszletnek induló, ám a végére az egyik legjobb karakterré érő cicababa), kiszámítható cselekmény (a rutinos sorozatnézők szinte percre pontosan belőhetik a történéseket), az elcsépelt kulturális különbségekre kihegyezett helyzetkomikumok (tea tejjel, melyik oldalra nézzünk előbb, ha Angliában lelépünk a járdáról). Mégis működik, mert van benne még egy dolog – ami a mostani, futószalagon gyártott sorozatok legtöbbjéből hiányzik –, óriási szíve van! És ez a szív egyértelműen Jason Sudeikis (Förtelmes főnökök, Családi üzelmek), aki a címszereplőt alakítja. Meglepő választás, hiszen Sudeikis mindig a fanyar, cinikus humoráról volt ismert, mégis, mintha ráöntötték volna Ted Lasso szerepét.

Ez a bajszos, mindig vigyorgó pali, akinek a naivitása már-már a baleki magasságokat súrolja, egyre több mélységet kap (egy haldokló házasság, amelyet úgy próbál megmenteni, hogy több mint 4000 km-re utazik a feleségétől és a fiától), és az első részekben még karikatúraszerű figura egyre emberibb és esendőbb lesz. Drámája ellenére a boldogságba és az optimizmusba vetetett hite lassacskán a körülötte élőket is átformálja.

A másik főszereplő a fiktív AFC Richmond igazgató asszonyát, Rebeca Weltont alakító Hannah Waddingham. Az ő visszafogott és kimért karaktere összhangban van Ted Lasso bohókás nyüzsgésével. Waddingham remekül árnyalja a karakterét, érzékeny megformálásában először gyűlöljük a Lasso sikere ellen áskálódó igazgató szerepében, idővel aztán, ahogy ő is egyre jobban Lasso hatása alá kerül, megjelennek az első repedések a kimért álcáján, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy mégis kedveljük a karakterét.

Jason Sudeikisnek több emlékezetes pillanata is van a sorozatban. De kettő igazán kiemelkedik a játékidőből: az egyik a monológja dartsozás közben, amikor a Walt Whitmantől származó „Légy kíváncsi, ne ítélkező” idézetére reflektál. A másik pedig, amikor egy sportriporter kérdésére elmondja, hogy ő nem a pályán aratott győzelmekben méri a sikert, hanem abban, hogy a játékosai a pályán és azon kívül is a legjobbat nyújtsák. És ahogy mondja: „Ez nem mindig könnyű, de felnőni sem az, ha nem hisz senki az emberben.” Ez a két szemlélet vonul végig a sorozat 10 részén. Egy magnumbajszos, reggelente sütit sütő, a bubis ásványvizet meginni képtelen és naiv fociedző kellett ahhoz, hogy 2020-ban, amikor az emberiség a történetének egyik legmélyebb gödrében van, megértsük, hogy a rosszat ugyan cinizmussal könnyebb elviselni, de ha igazán boldogok akarunk lenni az életben, ahhoz nyitottság, türelem és végtelen optimizmus kell. 

Bevezető

Az interneten terjeng egy olyan mém, amely arról szól, hogy a Vissza jövőbe című filmben szereplő Doki figyelmezteti Marty McFlyt, 2020-ba ne utazzon előre az időben. Nos, egy dolog miatt mégiscsak megérné átruccanni 2020-ba, ez pedig nem más, mint az Apple szolgáltató Ted Lasso sorozata. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment