Search by category:
Egyéb kategória

Bírókat és egy befolyásos vállalkozót is elsöpört a Forgószél

Bírókat és egy befolyásos vállalkozót is elsöpört a Forgószél
Demecs Péter
2020. 10. 28., sze – 18:37

2020. október 29., csütörtök – 07:00
Bartalská
Friss ikon
Off

Törzs

Az akciónak, mely a márciusi Vihar elnevezésű operáció folytatása, a NAKA ezúttal a Forgószél fedőnevet adta – azt, hogy a hatóságok több embert is letartóztattak, az Országos Rendőr-főkapitányság már megerősítette, ám részleteket egyelőre a nyomozásra való tekintettel nem árultak el. 

A nevek azonban kiszivárogtak: mások mellett Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság korábbi alelnöke, Jozef Kolcun, a Legfelsőbb Bíróság egyik jelenlegi bírája, vagy épp Katarína Bartalská és Otília Doláková bírónő és David Lindtner exbíró is a NAKA nyitrai kirendeltségére került – közülük Urbancová, Bartalská és Lindtner már márciusban is letartóztatásban végezte, ám végül nem vették őket vizsgálati fogságba, az Alkotmánybíróság nem adott erre engedélyt. 

Korrupciós vádak

A Denník N szerint legalább nyolc ember érintett a mostani akcióban. Rajtuk kívül a NAKA nyitrai központjába szállították Richard Molnárt és Monika Jankovskát is – őket még tavasszal helyezték vizsgálati fogságba, az akkor letartóztatott bírók közül ők ketten maradtak rács mögött. Jankovská ezt megelőzően, kedden kilenc órát töltött a Különleges Ügyészségen. A Denník N szerint azt szerette volna tudni, hogy amennyiben beismeri a bűnösségét, és tanúvallomást tesz minden bűncselekményről, amit tud, köthet-e vádalkut.

A hírek szerint Jozef Kolcunt 30 ezer, illetve 10 ezer eurós kenőpénz elfogadásával vádolják, de a többiek ellen is elsősorban korrupciós vádakat, illetve a bíróság függetlenségébe való beavatkozás vádját hozták fel. Urbancovát, Kolcunt és Lindtnert Kassára szállították, vizsgálati fogságukról az Alkotmánybíróság dönt majd. 

Nagyhal a hálóban

A „legnagyobb hal” azonban minden bizonnyal Zoroslav Kollár ismert ügyvéd. A milliomos vállalkozó szerepel a maffialistán – állítólag a csődmaffia egyik prominens alakja volt, és Marián Kočner Threema-üzeneteiből az is kiderült, hogy nagyobb befolyása lehetett a bíróságokon, mint a hírhedt vállalkozónak. Kollár nevét a korrupciós botránnyal kapcsolatban Vladimír Sklenka exbíró emlegette, aki együttműködik a rendőrséggel, és terjedelmes vallomást is tett – mások mellett egyébként Urbancovára, Dolákovára és Lindtnerre is utalt tanúvallomásában. Sklenka információi alapján már 13 bíró ellen emeltek vádat.

Kollárról a Marián Kočnerrel is hasonlóan szoros kapcsolatot ápoló Sklenka azt mondja, az ügyvéd-vállalkozó volt az első, aki Richard Molnáron keresztül nyomást igyekezett rá gyakorolni, mikor bíróvá nevezték ki. Szerinte a helyzet odáig fajult, hogy ha Pozsonyban valakinek üzleti jellegű bírósági ügye volt, elég volt szólni Kočnernek vagy Kollárnak, és ők kapcsolataikon keresztül intézkedtek. Vallomásában több olyan esetet is megemlít, amikor Kollár Molnáron keresztül kedvező ítéleteket intézett magának és másoknak a bíróságokon. Kollár mindezt a Sme napilapnak adott interjújában tagadta, mondván, Sklenka találgat, nagyot mond, és megfelelési kényszere van a korrupciós botrány nyomozóival szemben.

Zoroslav Kollár letartóztatása a sajtó szerint ugyanakkor a levegőben lógott egy ideje. A vállalkozó ugyanis a Plus 7 dní szerint fokozatosan megszabadul hatalmas vagyonától, kismagyari kastélyát például 19 éves fiára íratta át.

zoroslav
Leírás

Zoroslav Kollár ügyvédnek állítólag még nagyobb befolyása volt a bíróságokon, mint a hírhedt Marián Kočnernek.

Láncreakció

Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró, a Bírósági Tanács tagja lapunknak azt mondta, a Forgószél akció egy láncreakció eredménye lehet. „Azok a bírák, akik vizsgálati fogságukat töltik, sok negatív információval rendelkezhetnek, és már belefáradtak a szabadságkorlátozásba. Valószínűleg sok mindent elmondanak, hogy segítsenek saját magukon” – mondta az Új Szónak Mészáros Lajos, aki szerint sokkoló, ami kiderült.

Az Alkotmánybíróság korábban nem engedélyezte több bíró vizsgálati fogságba helyezését sem – közülük azonban Urbancová, Bartalská és Lindtner újra letartóztatásba került szerda reggel. Mészáros szerint érdekes lesz figyelni, most hogyan dönt majd a testület, hiszen más az összetétele. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis nagyon szoros volt a szavazás a vizsgálati fogsággal kapcsolatban, most azonban már nem tagja a taláros testületnek Mojmír Mamojka, a Smer korábbi képviselője, akivel szemben szintén felmerült a gyanú, hogy Marián Kočnernek tett szolgálatokat. Mészáros Lajos hozzátette, az Alkotmánybíróságot a mediális kritika mellett szakmai kritika is érte a döntés miatt – ráadásul törvényhozói bírálatnak értelmezhető az is, hogy a Mária Kolíková igazságügyi miniszter műhelyében készült bírósági reform már azzal számol, hogy a jövőben ne kelljen az Alkotmánybíróságnak döntenie a bírók vizsgálati fogságáról.

„Szomorú vagyok, mert Szlovákiában működik az igazságszolgáltatás, és nagyon sok a rendes bíró, ám amire most derül fény, az már a rendszer hibája is – valami nagyon nincs rendben” – tette hozzá Mészáros Lajos. 

Bevezető
Pozsony |

Folytatódnak a letartóztatások az igazságszolgáltatásban: tegnap reggel több bíróra, és Zoroslav Kollár hírhedt vállalkozóra és ügyvédre is lecsapott a Nemzeti Bűnüldözési Hivatal (NAKA). Kollárnak a feltételezések szerint nagyobb befolyása volt a bíróságokon, mint Marián Kočnernek. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Finta Márk

Read More

Post Comment