Search by category:
Egyéb kategória

Zenés turistacsalogató

Zenés turistacsalogató
Juhász Katalin
2020. 10. 28., sze – 16:50

2020. október 28., szerda – 19:11
dd
Friss ikon
Off

Törzs

A régi dicsőségét visszanyerni igyekvő zenetévé mostanában egyre nagyobb felhajtást csinál mind az amerikai, mind pedig az európai gála körül. Például külön kategóriában díjazzák a legjobb rajongótábort, ami nyilvánvalóan a nézettséget hivatott növelni. Idén Ariana Grande, a BLACKPINK, a BTS, Justin Bieber, Lady Gaga és Taylor Swift rajongói versengnek itt, és hajlandóak vagyunk egy nagyobb összegben fogadni bárkivel, hogy a világuralomra törő koreai fiúcsapat körül szerveződő ARMY viszi el a trófeát. Ha nem így lesz, akkor a zsűriről kijelenthetjük, hogy nincs képben. A BTS ugyanis főleg elkötelezett és bármire képes rajongóinak köszönheti sikereit, nem is annyira a dalainak – példa erre a minden nézettségi rekordot megdöntő legutóbbi Dynamite, a csapat első angol nyelvű dala, melyhez egészen lehengerlő videóklip készült, zeneileg viszont olyan, mint egy 2012-es, B kate-góriás popalbum töltelékszáma. 
A BTS-t öt kategóriában jelölték díjra, a legtöbb, összesen hét jelölése pedig Lady Gagának van. De mi itt most nem esélylatolgatással kívánunk foglalkozni, hanem a díjátadó helyszínével. 

A 2020-as MTV Europe Music Awards díjait idén huszonnegyedszer adják át. Az eseményt a járvány miatt közönség nélkül, virtuális formában rendezik meg november 8-án. A máskor színpadon zajló produkciókat felvételről fogják közvetíteni csakúgy, mint korábban az MTV Video Music Awardson. Az egészet Londonból koordinálják, a másik, sokkal dominánsabb helyszín pedig Budapest lesz. 
A gála 23 éves történetében ez az első alkalom, amikor kelet-európai helyszínről jelentkezik. Egyrészt hatalmas pech, hogy nem Budapestre érkeznek a sztárok átvenni díjaikat, illetve a fellépők (Sam Smith, Maluma, Doja Cat, YUNGBLUD, Zara Larsson stb.), másrészt viszont a szokásosnál akár többen is tölthetik a tévé előtt az estét – pont a járvány miatt. 

A házigazdastátusz fontosságát mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy kormányszinten foglalkoznak vele. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tudomása szerint közel kétszáz országban fogják nézni élőben vagy felvételről a virtuális show-műsort (ezt kissé túlzott optimizmusnak tartjuk), ami akár egymilliárd nézőt is jelenthet. „Így alkalom adódik arra, hogy olyan emberek is felfedezzék hazánkat, akik eddig nem ismerték Magyarország nevét, és a műsort követően esetleg úgy döntenek, ellátogatnának hozzánk. Hiszünk abban, hogy közülük sokakat megfognak majd a Magyarországról látott képsorok, és úgy döntenek, érdemes megnézni hazánkat a saját szemükkel is” – mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra szerint 2021 elejére készen kell állnia az országnak, mert amikor újraindul a turizmus, akkor jó, ha versenyelőnyük van: a régióban Magyarország lesz az első olyan ország, ahol ezt az eseményt megrendezik. 

Az MTV EMA 2020 Show megrendezésére 2019-ben nyújtott be pályázatot a Magyar Turisztikai Szövetség, a lebonyolításra a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül nyújt támogatást. Az összeget nem árulták el, így az adófizetők csak remélni tudják, hogy jó helyre megy a közpénz. 
Egyelőre annyit lehet tudni, hogy négy ikonikus helyszínt mutatnak be november 8-án a potenciális látogatóknak. A Music Television amerikai tulajdonosa, a Viacom tévétársaság szándékosan nem közölte még a helyszínek nevét, mert szeretnék elkerülni, hogy tömegek verődjenek össze ott. 

Mivel a tévénézők jelentős része általában abból a fiatal korosztályból kerül ki, amelyik szeret utazni, és mindenki alig várja, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után ismét útra keljen, tényleg fontosnak tekinthető ez a Magyarország szépségeire fókuszáló grandiózus reklám. „Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi hírnévért” – emelte ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki egyenesen „történelmi pillanatnak” nevezte ezt a lehetőséget.

Azok is elégedettek lehetnek, akik másfajta szépségre fogékonyak: a budapesti helyszínen az egyik műsorvezető Palvin Barbara lesz. A szupermodell remek választás, hiszen a célközönség körében jelenleg ő a legismertebb magyar. 

A kormány közleményeiből kitűnik, hogy a könnyűzene legfontosabb eseményének tartják az MTV European Music Awardsot. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivált is annak tartották egészen az idei évig. Mindenesetre kíváncsian várjuk a tényleges nézőszámokat az MTV csatornáin, illetve az online közvetítés során. 

Bevezető
Budapest |

A könnyűzene és az országimázs szavak eddig leginkább a Sziget Fesztivál kapcsán kerültek egy mondatba, idén azonban a Music Television nevű, egykor szebb napokat is megélt tévécsatornában bízik a magyar kormányzat. Az európai díjkiosztó gála egyik helyszíne Budapest lesz.

Település / hely
Budapest

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment