Search by category:
Egyéb kategória

Rendkívüli juttatásban részesülnek az országos tesztelés mindkét napján részt vevő egészségügyi dolgozók

Rendkívüli juttatásban részesülnek az országos tesztelés mindkét napján részt vevő egészségügyi dolgozók
Mészáros Richárd
2020. 10. 29., cs – 16:44

2020. október 29., csütörtök – 17:11
Igor Matovič
Friss ikon
On

Törzs

„Nem fogom engedni, hogy szabotálják” – jelentette ki a kormányfő. Elmondta, nincs elég egészségügyi személyzet a mintavételi pontok csapatainak feltöltésére.

Matovič arra kérte az egy napra bejelentkező egészségügyi dolgozókat, hogy vállalják el a második napot is. Ha így tesznek, akkor rendkívüli 500 eurós juttatásban részesülnek.

A rendkívüli juttatással a miniszterelnök azt szeretné elkerülni, hogy az egészségügyi dolgozókat vezényelni kelljen. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az érintett személyeket a kormányzat kötelezné arra, hogy vegyenek részt a tesztelés lebonyolításában.

Délelőtti sajtótájékoztatóján Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter megköszönte az önkormányzatoknak az országos tesztelésre való felkészülés során a közreműködését. Elmondta, nagy segítséget jelent az is, hogy a nagyvállalatok, valamint az állami és a magánkórházak, a hadsereg, a rendőrség, a pénzügyőrség, a tűzoltó- és mentőszolgálat saját maga biztosítja az alkalmazottaik számára a tesztelési pontokat. Eddig 15 nagyvállalattal kötöttek megállapodást arról, hogy nemcsak az alkalmazottaikat fogják tesztelni. Külön tesztelnek a stratégiai vállalatok is. Ismét hangsúlyozta, hogy a mintavételi pontok biztonságosak. Szerinte nincs ok aggódni amiatt, hogy valaki esetleg ott fertőződhet meg. Egyelőre nem tudnak olyanról, hogy valaki megfertőződött volna Árvában vagy Bártfán, a vizsgálat során.

Naď szerint a többi európai ország példáján látszik, mekkora probléma előtt áll Szlovákia. „Két lehetőségünk van: vagy csak enyhe intézkedéseket hozunk, és akkor a járványgörbe nálunk még rosszabb lesz, mint Csehországban, vagy egy olyan megoldást választunk, amely alapvetően változtatja meg a helyzetet” – véli a miniszter. Arról beszélt, az országos tesztelést nem az eszközök és erőforrások pazarlásának tartja, hanem éppen ellenkezőleg, a fertőzöttek azonosítása kéthetes távlatban nagymértékben tehermentesítheti a kórházakat.

„Azt tudatosítsa mindenki, hogy ha nem teszünk valamit, akkor nemsokára a tűzoltók, a rendőrök, az orvosok és a katonák is fertőzötten járnak majd dolgozni, mert mindenki nem maradhat majd karanténban” – mondta.

Jaroslav Naď

Országos tesztelés – Továbbra is várják az egészségügyi dolgozók jelentkezését

Pozsony |

Még mindig szükség van olyan egészségügyi dolgozókra, akik részt tudnak venni az országos tesztelés lebonyolításban. A szombati és a vasárnapi tesztelésre is egyenként 2-3 ezer további egészségügyi dolgozó jelentkezése szükséges.

A tesztelés és a politika A védelmi miniszter ugyanakkor arra szólította fel a Szlovák Orvosi Kamarát (SLK), hogy váltsa le Marian Kollárt, a szervezet elnökét. Kollár ugyanis szerdán úgy fogalmazott, az országos tesztelés egy nagy kérdőjel, és nem oldja meg a járvány problémáját.

Naď szerint Kollár ezt azért mondta, mert az állam nem egy olyan vállalattal kötött üzletet, amelyben ő is érdekelt. A miniszter élesen bírálta Kollárt és arra szólította fel az orvosokat, hogy inkább a kormány törekvéseit támogassák. A Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége (SVLS) is bírálta az országos tesztelés tervét, a szervezet szerint az akció előkészítetlen és nem előzte azt meg megfelelő szakmai konzultáció, illetve növeli a feszültséget a társadalomban. Mindez szerintük sok kérdést vet fel és növeli a bizalmatlanságot az állam vezetőivel szemben. A szervezet a miniszterelnöknek, Igor Matovičnak és az egészségügyi miniszternek, Marek Krajčínak (mindketten OĽaNO) címzett nyílt levelében a tesztelés orvosi indokoltságával, megbízhatóságával és az egész akció jogi kereteivel kapcsolatban fogalmazott meg kétségeket. Egyben hangsúlyozták, hogy a tömeges teszteléssel járó mozgás és gyülekezés növelheti a járvány terjedésének kockázatát. Arra is rámutattak, hogy szerintük a teszt eredményét rögzítő igazolás egészségügyi adatot tartalmaz, amelyet a magánszemélyeknek, így például egy bolti eladónak, de a rendőrnek sincs joga elkérni.

Az ellenzéki Smer és Hlas politikusai, bár nem tanácsolják választóiknak, hogy ne vegyenek részt a tesztelésen, nem is küldik a szimpatizánsaikat a vizsgálatra. Mindezt annak ellenére, hogy Matovič arra kérte a két pártot, támogassák az országos akciót.

Az egyesülési szándékát kinyilvánító három párt, a Híd, az MKP és az Összefogás is kommentálta az országos tesztelést. A Híd az információhiányra és az előkészítés problémájára hívta fel a figyelmet, az MKP a tesztelés fontosságát hangsúlyozza azzal, hogy a párt a regionális struktúráival igyekszik segíteni a folyamat zökkenőmentességét. Az Összefogás tagjai pedig önkéntesként segítik a tesztelést. Forró Krisztián MKP-elnök és családja részt vesz a tesztelésen, a pártvezető pedig önkéntesnek is jelentkezett, de a lakhelyén, Nagymácsédon már összeálltak a mintavételt végző csapatok. Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője Somorján segít majd a tesztelésben.

Bevezető
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egyes médiumok és a Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége (SVLS), de mások is szabotálni akarják az országos tesztelést.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment