Search by category:
Egyéb kategória

Mi a teendő a POZITÍV TESZT kézbekapása után

Az országos tesztelésen a pozitívnak tesztelt személyeknek 10 napra karanténba kell vonulniuk. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal aktuális szabályozása értelmében azoknak is abszolválniuk kell a házi karantént, akik az illetővel egy háztartásban élnek.

Az egészségügyi minisztérium koronavírussal foglalkozó oldalának magyar változatán sok hasznos információ megtalálható az országos tesztelés menetéről. Mivel a becslések szerint a tesztelésen részt vevők körülbelül 3-3,5 százaléka pozitív eredménnyel fogja elhagyni a helyszínt, nem árt, ha tudják hogyan is kell a karanténban viselkedniük.

POZITÍV TESZT kézbekapása után:

  1. Az eredmény kézhezvétele után minél előbb vonuljon 10-napos házi karanténba. Akik nem szeretnék otthon tölteni a karantén idejét, lehetőségük lesz azt egy karantén üzemmódra átalakított szálláshelyen eltölteni. A szálláshelyekről hamarosan több információval szolgál majd a közlekedési miniszter.
  2. A teszteredményről telefonon, e-mailben, SMS-ben tájékoztassa körzeti orvosát (gyermekek esetében a gyermekorvost).
  3. A teszteredményről tájékoztasson mindenkit, akivel az előző 2 napon közelebbi kapcsolatba került. Kérje meg őket, hogy szintén vegyenek részt az országos tesztelésen, vagy jelentkezzenek tesztelésre a korona.gov.sk oldalon keresztül. E személyekre szintén vonatkozik a kötelező 10-napos karantén egészen addig, míg negatív teszteredményt nem tudnak felmutatni.
  4. Naponta figyelje, vannak-e a koronavírusra jellemző tünetei (legalább egy tünet a felsoroltak közül: köhögés, légszomj, láz, szag- és ízérzékelés elvesztése), mérje és jegyezze fel naponta a hőmérsékletét.
  5. Amennyiben a felsorolt tünetek valamelyikét érzékeli magán, telefonon vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy a területileg illetékes regionális közegészségügyi hivatallal. Ezt követően az ő utasításaik szerint kell eljárnia.
  6. Tartsa be a szigorú kézhigiénés előírásokat, és viseljen szájmaszkot (közös háztartás esetén lehetőség szerint tartson távolságot a többiektől, tartózkodjon külön szobában, a fürdőszobát a többiektől elkülönítve használja, használjon külön étkészletet, tányért, poharat, fehérneműt stb., rendszeresen szellőztessen és fertőtlenítse a közös helyiségeket).
  7. A háztartás tagjain kívül ne találkozzon más személyekkel.
  8. Ne utazzon sehova.
  9. Lakóhelyén, illetve a karantén helyszínén ne fogadjon látogatót.
  10. A karantént 10 nap után lehet elhagyni, feltéve, hogy az utolsó 3 napon nem volt klinikai tünete vagy nem került kapcsolatba koronavírusos beteggel vagy pozitív teszteredménnyel rendelkező személlyel. Az izoláció befejezéséhez nem szükséges negatív teszteredmény. Több esetben előfordul, hogy a pozitív teszteredmény még fennáll, de a vírus ennyi idő elteltével már nem képes emberről emberre átterjedni, az adott személy tehát már nem fertőz.

The post Mi a teendő a POZITÍV TESZT kézbekapása után first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment