Search by category:
Egyéb kategória

Segítség nélkül az állástalanok

Segítség nélkül az állástalanok
Mészáros Richárd
2020. 10. 31., szo – 22:17

2020. november 1., vasárnap – 07:00
Milan Krajniak
Friss ikon
Off

Törzs

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott megszorító intézkedések tetemes károkat okoztak a szlovák gazdaságnak, aminek a levét az alkalmazottak itták meg. Az elmúlt hónapokban tízezrek veszítették el a munkájukat, az állástalanok aránya – az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb jelentése szerint – idén szeptemberre így elérte a 6,8 százalékot.

Az Eurostat ráadásul jóval derűlátóbb számokkal dolgozik, mint a szlovák Statisztikai Hivatal. Míg ez utóbbi szerint Szlovákiában szeptember végén 224 ezer állástalan volt az országban, az uniós statisztikai hivatal adatai szerint csupán 185 ezer. Szlovákia azonban még az Eurostat szerint is sokkal rosszabbul teljesít a környező uniós tagországoknál. A 6,8 százalékos szlovák munkanélküliséggel szemben Csehországban csak 2,8, Lengyelországban pedig 3,1 százaléknyi állástalan van. Magyarország esetében a szeptemberi adatot egyelőre ugyan nem tették közzé, augusztusban azonban ott is csak 4,4 százalékos munkanélküliséget mértek. Szlovákiát lekörözi Ausztria (5,5%), Románia (5,2) és még Bulgária (6,2%) is.

Javulásra ráadásul az elkövetkező időszakban sem számíthatunk, épp ellenkezőleg. „A járvány második hulláma miatt tovább romolhat a helyzet, sok függ azonban attól, hogy milyen intézkedésekkel próbálja majd menteni a menthetőt a kormány” – nyilatkozta lapunknak Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki szerint a nyári hónapokban tapasztalt enyhe javulást a leginkább érintett ágazatokban az elkövetkező időszakban újabb zuhanás követheti.

Bevezető
Pozsony |

A Matovič-kormány a koronavírus-járvány elleni harcában ugyan tetemes összeget fordított a munkahelyek megmentésére, ennek azonban nincs sok látszatja. A környező uniós tagországok közül mindegyikben alacsonyabb az állástalanok aránya, mint Szlovákiában.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment