Search by category:
Egyéb kategória

A 3,6 millió teszt egy százaléka lett pozitív 

A 3,6 millió teszt egy százaléka lett pozitív 
Czímer Gábor
2020. 11. 02., h – 18:35

2020. november 2., hétfő – 18:42
országos tesztelés
Friss ikon
Off

Törzs

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő hétfőn megköszönte a hadseregnek, a rendőrségnek, a tűzoltóságnak, az önkénteseknek, az egészségügyieknek és az önkormányzatoknak az országos tesztelés végrehajtását. Bejelentette, a hétvégi országos tesztelés során 3 625 332 antigénvizsgálatot végeztek, amelyből 38 359 volt pozitív, ami 1,06%-ot jelent.  

A kormányfő szerint abban a négy északi járásban, ahol két hete az országos vizsgálatot megelőző, a teljes régiót érintő próbatesztelést végezték, a mostani tesztelési kör során azt találták, hogy a fertőzöttek száma 56 százalékkal esett vissza. Matovič szerint ez azt igazolja, hogy a teljes lakosság tesztelése megfelelő alternatívát jelent a szigorú lockdownnal szemben. „Azt hiszem, reális elvárás lehet, hogy a pozitív esetek számát országosan 40-50 százalékkal szorítsuk vissza” – mondta. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, aki a mostani hétvégén negatív tesztet kapott, az is tartsa be a járványügyi intézkedéseket, hiszen az antigéntesztek megközelítőleg az összes fertőzött felét tudják kiszűrni. „Így átlagosan minden 45. ember pozitív” – tette hozzá.  

A miniszterelnök az eredmények ismertetésekor elmondta, a Nagyrőcei (a fertőzöttek aránya 0,27 %), a Selmecbányai (0,28 %), valamint a Rozsnyói (0,29 %) járásban volt a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya, míg a Csacai (3,22 %), az Ólublói (2,8 %) és a Puhói (2,65 %) járásban pedig a legmagasabb. A leginkább és a legkevésbé fertőzött régió között közel tizenkétszeres különbség mutatkozott. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a kormányfővel közös sajtótájékoztatón elmondta, szombaton 2,65 millió, vasárnap pedig 970 ezer személyt teszteltek le. A tárcavezető szerint országosan összesen 3,75–3,8 millió közé tehető azoknak a száma, akik nem kaptak kivételt a tesztelés alól, így a 3,6 milliós részvételt óriási sikernek tartja. A tesztelés alól többek közt a 10 év alatti gyermekek kaptak kivételt. 

Mi lesz a határokon? 

Jelen cikkünk írásával egy időben zajlott a központi válságstáb ülése is, ahol nem csak az országos tesztelés második fordulójáról, de arról is tárgyaltak, hogy milyen ellenőrzéseket vezessenek be az ország határain.  Az már biztosnak látszik, hogy a határokat Szlovákia nem fogja lezárni, ám ellenőrizni fogja,  rendelkeznek-e negatív teszttel az országba érkezők. Úgy tudjuk, hétfőn este három megoldás volt terítéken. Az első javaslat szerint az összes, vagyis több mint 60 határátkelőn bevezetnék az antigéntesztekkel végzett vizsgálatot. Ennek az a hátránya, hogy hatalmas dugók alakulnának ki a határon. A második lehetőség a véletlenszerű ellenőrzés, amikor a rendőrök nem állítanának meg mindenkit a határon, tehát nem mindenkin végeznék el az antigéntesztet. De továbbra is érvényes, hogy egy esetleges országon belüli ellenőrzés során fel kell mutatni a negatív teszteredményt. A harmadik lehetőség pedig az, hogy csak a külföldieket állítják meg, a szlovák állampolgárokat pedig beengedik az országba azzal, hogy az antigéntesztet nem a határon, hanem a legközelebbi városban kialakított mintavételi ponton kellene elvégezniük. Ezzel elkerülnék, hogy a határon több kilométeres sorok alakuljanak ki. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Denisa Bárdyová lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kormány intézkedései az országban tartózkodó külföldiekre is érvényesek, így ők is csak negatív teszteredmény birtokában mozoghatnak szabadon. Úgy tudjuk, a határon egyelőre csak véletlenszerűen ellenőriznek, ám ha az ország területén igazoltatnak valakit – a külföldről érkező személyeket is beleértve –, és nem lesz tanúsítványa negatív tesztről, 1659 eurós büntetést kaphat. A szóvivő szavaiból az következik, hogy mindez az ingázókra is igaz. „Ez azt jelenti, hogy például egy magyar állampolgár, vagy Magyarországról érkező személy, aki Szlovákiában dolgozik, csak akkor járhat munkába, ha negatív teszteredményt tud felmutatni” – közölte Bárdyová. A szóvivő szerint ez alól csak azok képeznek kivételt, akik azért érkeznek Szlovákiába, mert például temetésen szeretnének részt venni. 

Igazolás és tanúsítvány 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal szerint a szolgáltatóegységek üzemeltetői és a munkáltatók hétfő reggel 5 órától elkérhetik a negatív koronavírus-tesztről szóló tanúsítványt. Ha valaki nem tudja ezt bemutatni, az üzemeltető vagy a munkáltató megtilthatja, hogy az illető belépjen az üzemhelyre vagy a munkahelyre. Magyarán azok a személyek léphetnek be ezekbe az épületekbe, akiknek hétvégén negatív lett a teszteredménye, vagy PCR-tesztnek vetették alá magukat, és az negatív eredménnyel zárult. Utóbbi esetben csak azt a tesztet fogadják el, amelyet október 29-én vagy később végeztek el. A szabály alól kivételt képeznek azok, akik felmentést kaptak az országos tesztelésen való részvétel alól, például a tíz év alatti gyerekek, az autisták, az daganatos megbetegedésben szenvedők, vagy az olyan páciensek, akik az egészségi állapotuk miatt nem tudtak részt venni a tesztelésen. Nekik, egy esetleges ellenőrzés során, orvosi igazolást kell majd erről bemutatniuk. Az új szabályok a rendelet értelmében november 9. 1 óráig érvényesek. 

A Híd és a Progresszív Szlovákia (PS) azonban arra hívta fel a figyelmet, tisztázni kell, miként használják fel az országos tesztelés során megszerzett információkat. A PS elnöke, Irena Bihariová az adatok védelmének és az orvosi titokhoz való jognak a fontosságát hangsúlyozta. A kormánytól azt várja, hogy a tesztelés utáni szabályokat világosan kommunikálja és kerülje el az emberek megbélyegzését. Szerinte meg kell akadályozni, hogy a társadalmat felosszák azokra, akiknek van igazolásuk a szabad mozgáshoz, és azokra, akiknek nincs ilyen. Bihariová szerint el kell kerülni, hogy a boltok bejáratában az emberek annak a megaláztatásnak legyenek kitéve, hogy igazolniuk kelljen, milyen orvosi oknál fogva nem tudtak részt venni az országos tesztelésen. 

Sólymos László, a Híd elnöke szerint a hétvége során megszerzett értékes információkat arra kell felhasználni, hogy megelőzzék a kórházi ellátás összeomlását. „Remélem, hogy az országos tesztelés nem cél, hanem eszköz volt” – tette hozzá Sólymos. 

Az országos teszteléssel kapcsolatban Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke elmondta, szerintük csak ott kellene újabb vizsgálatot tartani, ahol a legsúlyosabb a járvány. Az MKP is hasonló állásponton van, azt javasolnák a válságstábnak, hogy a következő kör már ne legyen országos, csupán a legfertőzöttebb falvakban, városokban, illetve régiókban teszteljék le újra a lakosságot. 

Második tesztelési kör 

A kormányfő vasárnap azt nyilatkozta, hogy biztosan sor kerül az országos tesztelés második fordulójára. Hétfőn délután Rádio Expres műsorában már arról beszélt, a tesztelés elhagyható lenne az ország járásainak 20–30 százalékában. Matovič nem lát okot arra, hogy például Pozsonyban megismételjék a tesztelést. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szintén elképzelhetőnek tartja, hogy az országos tesztelés második fordulóját nem rendezik meg a fővárosban. A tárcavezető ugyanakkor nem támogatja a járványügyi intézkedések enyhítését, így azt sem, hogy az egyes régiókban különböző mértékűek legyenek ezek a korlátozások. 

A szakértői konzílium hétfőn nyilvánosságra került véleménye szerint kizárólag azon járásokban kellene megismételni a tömeges tesztelést, ahol az elmúlt hétvégén azonosított pozitív esetek aránya meghaladta az 1,5 százalékot. Az országos tesztelés második körének megtartása helyett a konzílium inkább a célzott tesztelést javasolja, amely során a járvány gócpontjaiban, illetőleg a veszélyeztetett polgárok körében történne a vizsgálat. Így például a kórházak új pácienseinél, az egészségügyi és szociális otthonok dolgozóinál, valamint a hajléktalanok, a rendőrség és a katonaság körében. 

Továbbá szorgalmazzák, hogy teszteljék le a hétvégi tömeges vizsgálaton pozitívnak bizonyuló személyek közeli rokonait, valamint a nyitott határátkelők számának csökkentését, és az azon átkelők vizsgálatát javasolják. A szakértők úgy vélik, a leginkább fertőzött régiók iskoláinak tanárait és diákjait, illetve a nagy cégek alkalmazottait is tesztelni kellene. A szakemberek hangsúlyozzák a regionális közegészségügyi hivatalok munkájának támogatását, valamint az általuk végzett kontaktuskutatások megerősítésének fontosságát. 

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) elsősorban az epidemiológusok véleményére fog hagyatkozni az átfogó tesztelés második fordulójának kérdésében. Richard Rybníček, az unió elnöke, Trencsén polgármestere a TASR hírügynökségnek elmondta, itt az ideje, hogy a szakértők ajánlásai szerint cselekedjenek. „A Szlovákiai Városok Uniója világos és egyértelmű állásfoglalást fog kérni a kormánnyal és a miniszterelnökkel együttműködő járványügyi bizottságtól, és ennek alapján fog dönteni. E pillanatban kulcsfontosságú a járványügyi szakemberek véleménye” – szögezte le Rybníček. 

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is amellett teszi le a voksát, hogy ne kerüljön sor az országos koronavírus-tesztelés második fordulójára. Ezt hétfőn jelentette ki Branislav Tréger, a ZMOS elnöke, hozzátéve: a tesztelésnek legfeljebb bizonyos északi régiókban lenne értelme. A hétfői közleményük rámutat: az anyagi és a pénzügyi forrásokat célirányosabban is ki lehetne aknázni, például a határokon való tesztelésre. A ZMOS egyben arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul fizesse át az önkormányzatoknak az első tesztelési kör költségeit. Tréger ezzel kapcsolatban elmondta, hogy még a világjárvány első hulláma miatt létrejött kiadásaik térítése sem valósult meg. A szervezet vezetője arról is beszélt, a kormányt arra akarják kérni, hogy az önkormányzatoknak adott, a járvány következményeinek kezelésére szánt kamatmentes hitelt minősítsék át támogatássá, vagyis ne kelljen azt visszafizetniük.

(TASR, DenníkN, Aktuality, dp, czg)

Bevezető
Pozsony |

A kormány szerint beigazolódott, az országos tesztelés a lockdown alternatívája lehet. Nem tudni még pontosan, hogy a határokon milyen intézkedéseket vezetnek be.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment