Search by category:
Egyéb kategória

A tesztelés második köréről az epidemiológusok véleményét kérik az önkormányzatok

A tesztelés második köréről az epidemiológusok véleményét kérik az önkormányzatok
Mészáros Richárd
2020. 11. 02., h – 14:50

2020. november 2., hétfő – 15:00
Richard Rybníček
Friss ikon
Off

Törzs

„A Szlovákiai Városok Uniója világos és egyértelmű állásfoglalást fog kérni a kormánnyal és a miniszterelnökkel együttműködő járványügyi bizottságtól, és ennek alapján fog dönteni. E pillanatban kulcsfontosságú a járványügyi szakemberek véleménye” – szögezte le Rybníček

Az unió elnöke szerint az önkormányzatok szerepe kulcsfontosságú volt a hétvégén lezajlott országos tesztek első körében. „Ami a védőfelszereléseket, az egészségügyi szakembereket, az önkénteseket vagy a logisztikát illeti. egyértelmű, hogy az önkormányzatok mentették meg a helyzetet” – mondta Rybníček. Hozzátette, úgy véli, ez is világosan mutatja, hogy komolyan kell beszélni az ország decentralizációjáról. Az elnök véleménye szerint komolyabb kompetenciákat kell adni az önkormányzatoknak. „A települések vezetése működik, ők vannak a legközelebb a polgárokhoz és értik őket” – mondta.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) inkább amellett teszi le a voksát, hogy ne kerüljön sor az országos koronavírus-tesztelés második körére. Ezt hétfőn jelentette ki Branislav Tréger, a ZMOS elnöke, hozzátéve: a tesztelésnek legfeljebb bizonyos északi régiókban lenne értelme. A ZMOS kikéri a szakértők véleményét. A hétfői közlemény rámutat: az anyagi és a pénzügyi forrásokat célirányosabban is ki lehetne aknázni, például a határokon való tesztelésre.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnap (november 1.) azt nyilatkozta, hogy biztosan sor kerül az országos tesztelés második fordulójára. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy egy-két járásban nem fognak tesztelni. Hozzáfűzte: erről még egyeztetni fog a szakértőkkel.

Bevezető

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) elsősorban az epidemiológusok véleményére fog hagyatkozni az átfogó tesztelés második fordulójának kérdésében. Richard Rybníček, az unió elnöke, Trencsén polgármestere a TASR hírügynökségnek elmondta, itt az ideje, hogy a szakértők ajánlásai szerint cselekedjünk.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment