Search by category:
Egyéb kategória

Bidenre várva

Bidenre várva
Holop Zsolt
2020. 11. 03., k – 18:17

2020. november 3., kedd – 18:42
Kotrha
Friss ikon
Off

Törzs

Trump ugyanis olyan gondolatvilágot hozott vissza a világgazdaságba, melyet már elfeledettnek hittünk.

Az elmúlt évtizedekben mindenki egyetértett abban, hogy a szabadkereskedelem a modern világgazdaság legfontosabb pillére, és a nemzetközi kereskedelem akadályainak csökkentése a legfontosabb. Ezzel szemben Trump felélesztette a merkantilisták gondolatvilágát, amely utoljára a 19. század elején volt divatban. Ők a nemzetközi kereskedelmet zéró összegű játéknak tartották, ami azt jelentette, hogy ha az egyik ország előnyre tett szert a nemzetközi kereskedelemben, akkor a másik partner a tranzakción csak veszíthetett. Ez a világnézet már a 19. század második felében is meghaladottnak számított, időként mégis újra felüti a fejét.

Trump America First gondolatvilága meglehetősen ismerős lenne a 18. századi merkantilistáknak, és elismerően bólogatnának külkereskedelmi politikája láttán. Ez négy évig elsősorban a kereskedelmi konfliktusokról és a közös megoldások kerüléséről szólt. A bevezetett védővámok fő szenvedő alanya Kína, de célkeresztbe kerültek az acélt és alumíniumot exportáló országok, és persze az EU sem maradt le a listáról. A kereskedelmi kapcsolatokat tovább nehezítette a Trump-kormányzat következetlensége, tárgyalási pozíciója az elnök hangulatától függően változott. Erről az EU is rendszeresen meggyőződött: az egyik hónapban Trump még védővámokkal fenyegetőzött, a másikban pedig már szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezdeményezett.

Hasonló helyzetben volt a kínai kormányzat is, amely az elhúzódó kereskedelmi tárgyalások ellenére mindvégig Trump fő célpontja maradt. A kereskedelmi konfliktusok önmagukban is ártalmasak, de hosszú távon a világgazdaság számára még ennél is károsabb, hogy Trump következetesen aláásta a nemzetközi gazdasági szervezetek működését. Ettől a Kereskedelmi Világszervezet szenvedett a legjobban, melynek feladatai közé tartozik a kereskedelmi konfliktusok civilizált megoldása is. A Trump-kormányzat azonban éveken keresztül nem volt hajlandó jóváhagyni az állandó fellebbviteli döntőbíróság új tagjait, és ezzel működésképtelenné tette ezt a fontos testületet. Így most nincs senki, aki végleges döntést tudna hozni a tagállamok kereskedelmi konfliktusaiban. Mindennek fényében érthető, hogy az USA legfontosabb gazdasági partnerei Joe Bident szeretnék látni a Fehér Házban – még ha ezt nem is mondják ki hangosan. Ugyan nem tűnne el egy csapásra az összes kereskedelmi konfliktus, de egy Biden-kormányzat feltehetően konstruktívan állna hozzá a megoldáshoz, és az USA ismét tevékenyen részt venne a nemzetközi gazdasági szervezetek munkájában.

Az egyre komplexebb világgazdaságban aktív amerikai kormányzatra van szükség, amely megpróbálja fenntartani a működő gazdasági világrendet, ahelyett, hogy gyengítené. A járvány által legyengült világgazdaságnak most különösen szüksége van a világos, átlátható együttműködésre, de az elmúlt négy évből ítélve Trump nem erre törekedne.

Bevezető

Az utolsó felmérések szerint Donald Trumpnak kicsi az esélye, hogy további négy évet töltsön a Fehér Házban, de az amerikai választási rendszer specifikus jellege miatt semmit sem lehet kizárni. Az USA legfontosabb gazdasági partnerei mindenesetre Joe Bidennek szurkolnak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment