Search by category:
Egyéb kategória

Biztonságossá tehetőek a beltéri koncertek

Biztonságossá tehetőek a beltéri koncertek
Juhász Katalin
2020. 11. 03., k – 17:12

2020. november 3., kedd – 17:42
ee
Friss ikon
Off

Törzs

A várt négyezer helyett végül csak 1500 ember jelentkezett arra az augusztusi „koncertszimulációra”, amely egy igazi popkoncert volt, ám szórakoztatás helyett tudományos célból szervezték a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában, Arra voltak kíváncsiak, hogy egy beltéri eseményen hogyan terjedhet a vírus, és milyen megoldásokkal lehet csökkenteni a kockázatot. A koncerten Tim Bendzko énekes-dalszerző lépett fel, és több forgatókönyv alapján engedték be az önkénteseket, illetve a koncert közben is különböző lehetséges megoldásokat modelleztek.

A nézők ültek, mindenkinek kötelező volt a maszkviselet, és nem hagyhatták el a helyüket koncert közben. A kezükre ultraibolya fényben világító kézfertőtlenítőt kentek, ami átkenődött bármire, amit megfogtak, így a kutatók koncert után egyszerűen megvizsgálhatták, hogy az aréna mely pontjai azok, amiket kiemelt figyelemmel kell fertőtleníteni. A résztvevők kontaktuskövető eszközt kaptak, ami a többi embertől mért távolságukat regisztrálta, illetve azt is figyelte, hogy hány emberrel kerülnek szoros kontaktba, vagyis egy ember hány másik közelében tölt el sok időt. Figyelték a légáramlást is. 

A nyilvánosságra hozott eredményekből az derül ki, hogy a néhány percig tartó kontaktusok száma viszonylag kevés, és jól szervezett higiéniai megoldásokkal még jobban csökkenthető, ugyanakkor a belépéskor, kilépéskor és a szünetekben nagyobb számban találkoznak egymással az emberek, és hosszabb ideig is maradnak egymás közelében. Az is bebizonyosodott, hogy a rossz szellőzés miatt nőhet a fertőzés kockázata.

Dr. Stefan Moritz vezető kutató szerint a kísérlet nagyon jól sikerült, az eredmények igazolták azt a hipotézist, miszerint egy koncerten nem kerül mindenki kontaktba a másikkal, és meghatározott forgatókönyvek mentén csökkenteni lehet a kockázatot. Sikerrel bizonyították azt is, hogy a megfelelő szellőzés kulcsfontosságú szerepet játszik a kitettség csökkentésében. Az eredmények alapján azt javasolták, hogy a beltéri helyszíneken megfelelő és folyamatos legyen a szellőztetést, a rendszeres teljes levegőcsere, és egy olyan értékelési rendszer felállítását sürgetik, ami egyértelmű szempontok alapján mondaná meg, hogy milyen szellőztetés megfelelő. Mind a koncerthelyszíneknek, mind a közönségnek az lenne az érdeke, hogy szabályozottan működjön mindez, azaz egyértelműen megmondaná egy hatóság, hogy a meglévő szellőzőrendszer megfelelő-e, illetve milyen átalakításokra lenne szükség. A járvány idején a higiéniai szabályok betartása mellett az is fontos, hogy a helyszínt a lehető legtöbb bejáraton keresztül lehessen megközelíteni és elhagyni. A várakozást szabad ég alatt kell megoldani, az étel- és italfogyasztást pedig mindenkinek a saját helyén, hogy elkerüljék a zsúfoltságot.

A kutatók szerint most, hogy egész Európában új erőre kapott a vírus, még értékesebbek ezek az eredményei. Fóleg a rendezvényeket szervező és lebonyolító cégek, helyszínek üzemeltetőit kell ellátni olyan információkkal, amik segítségével felelősségteljesen tudnak eseményeket tartani.

Bevezető

Kiértékelték a Restart – 19 kísérlet során begyűjtött információkat, az eredmények szerint van arra mód, hogy biztonságosan megrendezhessenek beltéri koncerteket – állítják a német kutatók.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment