Search by category:
Egyéb kategória

Soha nem látott árakon utazhatunk 2021-ben, ha…

Soha nem látott árakon utazhatunk 2021-ben, ha…
szabolaci
2020. 11. 04., sze – 00:16

2020. november 4., szerda – 13:45
*
Friss ikon
Off

Törzs

2021 – Újratervezés

Az idei év utolsó hónapjaiban nagyon sok szállásadó, légitársaság csökkentette a kínálatát, így a karácsony előtti – egyébként hagyományosan nagyon erősnek számító – szezon szinte minden bizonnyal elmarad.

A turizmusban dolgozó vállalatok már annak is örülnek, ha nem kell ideiglenesen vagy végleg bezárni egy-egy útvonalat, szállodát, ha van némi utas a fedélzeten, vendég a hotelben. Ám a borús év vége nem jelenti azt, hogy a helyzet ellenére ne tervezzék némi optimizmussal a következő évet, annak is első felét. Ez pedig elsősorban az árakban jelenik meg, a most meghirdetett akciókat nézve láthatjuk, hogy soha ilyen olcsón nem kínáltak még kirándulásokat, hotelszobákat, repülőjegyeket, all inclusive nyaralásokat. Így akik ismét utazást terveznek 2021 első felében, azok sokszor akár féláron vagy még annál is olcsóbban megszerezhetik azt – a vágyak, az álomutazások is elérhető közelségbe kerülnek.

Légitársaságok, repülőjegyek

A fenti trend igaz a légitársaságokra is. Bár az év utolsó hónapjai elsősorban a járattörlésekről, ritkításokról szólnak, az év első felében már lényegesen több a felkínált kapacitás – és ezekre nagyon olcsón kínálják a jegyeket. Nyilván nem kizárt, hogy akkor is lesznek járattörlések, ám ha már van érvényes jegyünk, akkor a légitársaság köteles azt átfoglalni egy olyan járatra, amely valóban elszállít bennünket a célállomásra, vagyis egy foglalással az utas semmilyen kockázatot nem vállal. Annál is inkább, mivel ha a helyzet nem javul – és továbbra is csak korlátozások között tudunk utazni, ha egyáltalán lehetőség lesz erre –, akkor ingyen módosíthatjuk az utazás időpontját, vagy akár kérhetjük a jegy teljes árának visszatérítését is.

Ha a konkrét akciós ajánlatokra pillantunk (lásd táblázat), láthatjuk, hogy továbbra is kedvező áron repülhetünk Európán belül, és nem kell ahhoz nagy jóstehetség, hogy kijelentsük: amint lazulnak a szabályok, és nő a járatok száma, még több, még olcsóbb jegy jelenik meg a piacon, vagyis 15-30 euróért szinte bárhová elrepülhetünk Európán belül. Az igazán jelentős akciókat a távolabbi célállomásoknál figyelhetjük meg, Amerika és Ázsia felé nagyot estek az árak, még az olyan, általában drága célállomások esetében is, mint Bali, Mexikó, Zanzibár vagy éppen a Seychelles-szigetek. Mexikó népszerű tengerpartja, Cancún 299 euró, igaz, ezt barcelonai indulással kínálják, de a katalán fővárosba 30 euró egy retúrjegy. Bár nincs a táblázatban, ugyanúgy barcelonai indulással Miamiba is csupán 229 euró egy jegy, de kiemelnénk még egy nagyon távoli helyet, a Hawaii-szigeteket, ahova már 399 euróért is tudunk jegyet foglalni (amszterdami indulással, Bécsből vagy Budapestről a legolcsóbb jegy 529 euró, de még ez is rendkívül olcsónak számít).

Január–március időszakban még érdekes választás lehet Thaiföld vagy a térség többi országa, a jegyek 429 eurótól kezdődnek – igaz, a helyi vezetés egyelőre még nem nyitotta meg a határokat, de ha a helyzet engedi, minden bizonnyal ez is megtörténik, hiszen éppen ott a gazdaság jelentős részét alkotja az idegenforgalom és a hozzá kapcsolódó ágazatok.

Szállodák

Ahogy a légitársaságok, úgy a hotelek is hasonló akciókat kínálnak, nem kivétel ez alól a négy-öt csillagos kategória sem. Ha rápillantunk a honlapokra, akciókra, láthatjuk, hogy gyakoriak az 50-70 százalékos kedvezmények, a kettőt fizet, hármat kap, vagy a négyet fizet, hetet kap ajánlatok. Mivel az üzleti utazás még minden bizonnyal nem tér vissza a jövő évben, így azok a – leggyakrabban ötcsillagos – luxushotelek is sokkal olcsóbban kínálják a szobákat, ahol korábban a több száz eurós szobaár sem volt ritka – most az akciós ár sokszor a száz eurót sem éri el, reggelivel.

Csomagajánlatok

Az utazási csomagoknál is rendkívüli akciókat kínálnak, mivel a téli szezonról van szó, elsősorban az egzotikus nyaralások árát csökkentették – a hagyományos nyári tengerparti utazásokkal még kivárnak. Ha valaki utazna az év első hónapjaiban, akkor akár 1100 euróért is foglalhat egy 7 éjszakás mexikói, all inclusive tengerparti nyaralást, egy ötcsillagos luxushotelben. Sőt, a mindig extra drága Maldív-szigetekre és Seychelles-szigetekre, vagy éppen Zanzibárba is elrepülhetünk, a korábbi ár feléért… De ha csak közelebbre utazna, akkor a Kanári-szigetekre vagy Egyiptomba is talál akciókat.

Merjünk foglalni?

A nagy kérdés, hogy az ilyen akciós árak láttán merjünk-e foglalni, milyen kockázatokkal jár, ha még idén megvesszük a nyaralást. Hiszen nem tudhatjuk, hogyan alakul a járványhelyzet. Tudják ezt a légitársaságok, a szállodák, a szolgáltatók is, éppen ezért szinte mindegyik teljes mértékű rugalmasságot biztosít a foglalóknak, azaz ingyen lehet módosítani az utazás időpontját, felár nélkül kérhetünk pénzvisszatérítést is. De mi van akkor, ha egy cég, amelyiknél foglalunk, csődbe megy? Hiszen erre is van esély… Erre is van egy jó megoldás: a jegyeket, szállásokat és minden utazási csomagot bankkártyával fizessünk – ha baj van, és csődbe megy a légitársaság, utazási iroda, szálloda, akkor a banktól visszakérhetjük a kifizetett összeget, hiszen nem teljesül a szolgáltatás.

*

*

Bevezető

Rendkívül nehéz év vár a turizmusra 2021-ben, pontosabban azokra a légitársaságokra, hotelekre, szolgáltatókra, amelyek túlélik az idei évet. Az új év első hónapjaiban azonban – ha minden jól megy, és csökkennek, megszűnnek a járvány miatti korlátozások, akkor minden eddiginél olcsóbb lesz az utazás – így akik újra autóba, buszra, vonatra, repülőre ülnének, hogy kipihenjék e nehéz időszak testi és lelki fáradalmait, azok minden eddiginél olcsóbban tehetik ezt meg. Akár a közelbe, akár a kontinensen belülre, akár a tengerentúlra vagy a világ távolabbi szegletébe utaznának.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment