Search by category:
Egyéb kategória

A Trónok harca sikerének titka

A Trónok harca sikerének titka
Juhász Katalin
2020. 11. 04., sze – 14:13

2020. november 4., szerda – 15:00
dddd
Friss ikon
Off

Törzs

A hálózatelemzések és matematikai eljárások segítségével végzett vizsgálatukban a pszichológusok és a matematikusok nem a filmsorozatra, hanem annak irodalmi alapjára, George R. R. Martin A tűz és jég dala című öt kötetből álló fantasy-sorozatára összpontosítottak. A későbbi nagy sikerű filmsorozat címét az első kötet címe – Trónok harca – adta.

A könyvsorozat 1996-ban jelent meg, azóta több mint 70 millió példányban kelt el. A történet egy fiktív, fantázialényeknek is otthont adó, a középkorhoz hasonlatos világban játszódik, amelyben különböző királyságok harcolnak a Vastrónért.

A kedvelt karakterek halálának, vagy más váratlan eseményeknek a sorrendje is hasonló módon döntő a siker szempontjából a kutatók szerint. Ezek ugyanis elég gyakran és váratlanul történnek ahhoz, hogy lekössék az olvasót, de nem annyira gyakran, hogy ne tudja követni a cselekményt, vagy hogy a történet valószínűtlenné váljon.

„Ezek a kötetek a váratlan fordulatokról ismertek, amelyek gyakran egy fő karakter halálát is jelenthetik” – mondta Padraig MacCarron, az írországi Limericki Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

„Érdekes látni, ahogyan az író sorba rendezte a fejezeteket, a sorrend által még véletlenszerűbbnek tűnnek az események, mint egy kronologikus elbeszélés esetében” – vélte a szakértő.

Robin Dunbar, az Oxford Egyetem tudósa szerint a tanulmány meggyőző bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a jó író az olvasó pszichológiai határain belül alapos munkát végezve alkot.

A regényekből a televíziózás történetének legnagyobb kasszasikere készült, amely négyszer nyerte el a legjobb tévésorozatnak járó Emmy-díjat. A nyolcadik, utolsó évad tavaly májusban ért véget, a befejezés viszont sokaknak nem tetszett, a rajongók petíciót is indítottak, hogy az HBO forgassa újra az évadot. 

A történet vége azért is problematikus, mert a könyvsorozat utolsó két részét még nem írta meg a szerző. George R. R. Martin egy ideje alkotói válságban van, ezért egyelőre nem tudni, nála hogyan végződik a saga.

Bevezető

A Trónok harca-sorozat karakterei által ápolt társas kapcsolatok száma és intenzitása hasonló a való élethez – állapították meg a szakértők az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment