Search by category:
Egyéb kategória

„Azokkal a játékosokkal edzem, akiket eddig csak a tv-ben láttam”

„Azokkal a játékosokkal edzem, akiket eddig csak a tv-ben láttam”
Mészáros György
2020. 11. 09., h – 18:51

2020. november 10., kedd – 09:54
Pénzes Mónika
Friss ikon
Off

Törzs

Honnan jött a kézilabda iránti szeretet, sportoltál mást is?
Focival kezdtem, de nem nőtt nagyon a szívemhez, így azt az első edzés után befejeztem. Mivel sportolni szerettem volna, anyukám javaslatára kipróbáltam a kézilabdát, amit nagyon megszerettem és már elválaszthatatlanok vagyunk. Sokat köszönhetek a nagymamának is, aki rendszeresen elhordott az edzésekre, ha ő nem segít, akkor most nem tartanék itt. 

Hol kezdted a kézilabdás karrieredet?
A bősi alapiskolában 2009-ben.

Hogyan és mikor kerültél a DAC csapatához?
Nem sokkal később leigazoltak a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium csapatába, ahol végigjártam a korosztályos csapatokat, kezdve az U10-estől, az U14-esen át egészen az U19-ig, majd a felnőttek közé is hívtak. Jelenleg az U19-ben és a felnőttcsapatban egyaránt kézilabdázom.

Milyen az első év az élvonalban?
A felkészülést a női csapatban új edzővel, Debre Viktorral kezdtük, aki engem is beválogatott. Nagyon kemény volt, a felnőtteknél mások az elvárások, mint a fiataloknál, de szerintem nem okoztam csalódást. Sajnos az első élvonalbeli évemet megzavarja a koronavírus. 

Az új szezonra komoly erősítéséket eszközölt a csapat, köztük több szlovák válogatott játékost is, így a DAC rendelkezik az egyik legerősebb kerettel. Mire lehet ez elég?
Szerintem nagyon jó csapatunk van, szeretnénk a MOL Ligában a legjobb 3 csapat közt végezni, hogy kijussunk az európai versenyekre.

A Bízik testvérek, Monika Rajnohová, Oguntoye Viktória, mind olyan játékosok, akiktől nagyon sokat lehet tanulni.
Igen, idáig csak a televízióban láthattam őket, ma meg már velük edzem, ez fantasztikus megtiszteltetés.

Nemcsak új játékosok, de új edző is érkezett a szezon elején Debre Viktor személyében. Mennyiben más az ő irányítása, mint volt Xavi Mena ideje alatt?
Szerintem sokat fejlődött a csapatunk Debre Viktor irányításával. Sokkal fegyelmezettebbek vagyunk, mint idáig. A védekezésünk is megerősödött. Xavi Menával ellentétben Debre Viktor edző sokkal szigorúbb, nagyobbak az elvárásai velünk szemben.

Szeptemberben bekerültél a szlovák kézilabda-válogatottba. Számítottál a behívóra?
Nagyon meglepett, de fantasztikusan örültem neki. Ez még nagyobb motivációt jelent nekem, és igyekszem még jobbá válni, hogy többször is ott lehessek a válogatottban.

Hogy élted meg az első válogatott összetartást?
Pavol Streicher edző nagyon jó szakember, a csapatunk pedig igen fiatal. Pont ezért jól éreztem magam az összetartáson. Remélem, sok mérkőzést játszhatok még én is, és a csapat is sikeres lesz. 

A járvány miatt óriási a bizonytalanság a bajnokságban. Elméletileg rendezhetnek mérkőzéseket a MOL Ligában, de csak szlovák ellenfelekkel, és ezek is már többször elmaradtak. Hogyan lehet így fenntartani a motivációt?
Mindenki ugyanúgy edz, mintha normálisan, minden hétvégén lennének meccseink. Nem egyszerű, de reméljük, hamarosan minden rendben lesz.

Hogy zajlanak most az edzések a DAC-nál?
A fiatalabb korosztály egyáltalán nem edz, de a MOL Ligában ugyanúgy folynak az edzések, mint eddig, hetente hét edzésünk van, ebből egy erősítés. Annyival más a mostani időszak, hogy a kezdés előtt mindig fertőtlenítenünk kell, és minden játékosnak megmérik a lázát.

Mit gondolsz, be fogják a fejezni a szezont, vagy idő előtt félbeszakítják?
Sajnos nem rajtunk múlik, mi csak reménykedünk a jóban. 

Mik a céljaid a jövőre nézve? 
Mindenképpen szeretnék szlovák válogatott maradni, a DAC-cal pedig nemzetközi mérkőzéseket játszani a jövőben. Remélem, egészséges maradok, elkerülnek a sérülések, a többi már rajtam múlik. Mindent megteszek annak érdekében, hogy minél jobb játékos legyek.

Van olyan európai csapat, ahol szívesen kézilabdáznál?
Egyelőre ez még távoli dolog, 16 éves vagyok, itthon szeretnék bizonyítani, azután majd meglátjuk.

Lakhely: Bős
Kor: 16
Poszt: balszélső
Legnagyobb sikerek: Szlovákia legjobb játékosa (idősebb diákok 2017/2018), 
Audi ETO Balázs-kupa legjobb játékosa (2019), 
szlovák kadettválogatott legértékesebb játékosa (2018, Lengyelország) 

Cím
Pénzes Mónika

Bevezető

A női kézilabda MOL Ligában szereplő DAC csapata a hétvégén 28:23-ra legyőzte a bajnok Michalovce együttesét. A dunaszerdahelyi csapatban ott volt a 16 éves bősi Pénzes Mónika is. A szlovák válogatottban is bemutatkozott fiatal kézilabdázó üzenetben válaszolt a kérdéseinkre, ami az eddigi karrierjét, a csapat új edzőjét, Debre Viktort és a koronavírus miatti korlátozásokat is érintette.
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment