Search by category:
Egyéb kategória

Óriásberuházásra készül a Volkswagen Pozsonyban

Óriásberuházásra készül a Volkswagen Pozsonyban
Hegedűs Norbert
2020. 11. 09., h – 11:47

2020. november 9., hétfő – 12:00
Škoda Karoq
Friss ikon
Off

Törzs

A hírt maga a konszern igazgatója, Herbert Diess erősítette meg a német Automobilwoche lapnak. A szlovákiai beruházás szerinte eléri az egymilliárd eurót.

Pozsony. A német autógyártó eredetileg a törökországi Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet létesíteni, amelynek beruházási költségeit a német Automobilwoche szaklap a Volkswagen részéről 1,2–1,5 milliárd, a beszállító cégek részéről pedig további egymilliárd euróra becsülte. A beruházás mintegy négyezer munkahellyel kecsegtetett, a gyárban évi 300 ezer autó készült volna. A Volkswagen nyáron jelentette be, hogy a gyárat végül nem építi meg. A döntést hivatalosan a koronavírusjárvány okozta gazdasági nehézségekkel indokolta, a háttérben viszont közrejátszott a bizonytalan politikai helyzet Törökországban.

Pozsony győzött

Nyártól gyakorlatilag heti szinten jelentek meg újabb és újabb pletykák arról, hol fogja megvalósítani a konszern az elmaradt beruházást. Szó volt egy más országban építendő új gyárról, ám egy már létező gyár kibővítéséről is. Tegnap derült ki, hogy a Volkswagen az utóbbi lehetőség mellett döntött. Ráadásul az, amit Törökországba terveztek, végül Pozsonyban fog megvalósulni.

„Úgy döntöttünk, Pozsonyban fogjuk növelni a kapacitásokat. Tekintettel a koronavírus-járványra átértékeltük igényeinket a kapacitások bővítésére, és arra jutottunk, hogy jelenleg nincs szükségünk egy teljesen új gyárra” – közölte a német szaklapnak Herbert Diess, a konszern igazgatója. A német autómárka elhatározása óriási szenzáció, a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben pedig nagyon jó hír Szlovákiának – még akkor is, ha az autóiparra épülő gazdaság stabilitása szempontjából az lenne igazán jó, ha más ágazatból, vagy az innováció terén érkezne jelentősebb beruházás az országba. Mindenesetre a Volkswagen beruházása Pozsonyban Diess szerint eléri az egymilliárd eurót, ami a jelenlegi időszakban garantáltan az egyik legnagyobb autóipari beruházás lesz a világon.

Mit várhatunk?

Bár részleteket és az építkezés pontos időpontját még nem ismerni, tekintettel a tervezett beruházás összegére feltételezni lehet, hogy több csarnokkal fogják kibővíteni a pozsonyi a gyárat.

Az, hogy a beruházást Törökország helyett Szlovákiában fogják megvalósítani, Diess szerint anyagi szempontból sem lesz hátrányos. A döntés egyetlen negatívumát abban látja, hogy a Volkswagen a törökországi gyártól egyebek mellett azt remélte, megnöveli autóinak eladásait a régióban, s így nagyobb piaci részesedéshez jut.

Az eredeti tervek szerint Törökországban gyártották volna a Volkswagen Passat és a Škoda Superb modelleket; a projekt leállítása után jelenleg ezen járgányok előállítását a konszern több gyára között osztották el. Valószínűsíthető, hogy épp ennek a két modellnek a teljes gyártása kerül majd át Pozsonyba a gyár kibővítését követően.

Újabb siker

A válság ellenére is aránylag sikeres évet zár a Volkswagen pozsonyi gyára, hiszen idén épp ide költöztették át a konszernhez tartozó Škoda Karoq összeszerelését. Erre azért volt szükség, mert a Škoda csehországi gyárai nem győzték teljesíteni a megrendeléseket. A Karoq karosszériáját jelenleg Csehországban gyártják, onnan szállítják Pozsonyba, a futóműveket viszont teljes egészében Pozsonyban gyártják. A Karoq a gyár sorozatban kilencedik modellje, s ezekben a nehéz időkben 500 új alkalmazottnak adott munkát.

A modellt ugyanabban a csarnokban gyártják, mint a kis városi autókat, a Volkswagen up!, eco up! És e-up!, a Škoda Citigo iV, valamint Seat Mii modelleket gyártják. A tervek szerint évente több tízezer Karoq fogja elhagyni a pozsonyi Volkswagent, leggyakrabban 1,5 TSI erőHerbertDiess, forrással.

Bevezető

Eldőlt, hogy a lefújt törökországi gyár tervezett kapacitásának jelentős részét a Volkswagen pozsonyi gyára fogja átvenni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment