Search by category:
Egyéb kategória

A Za Ľudí nem biztos benne, hogy rögtön 90 napra kell kihirdetni a veszélyhelyzetet

A Za Ľudí nem biztos benne, hogy rögtön 90 napra kell kihirdetni a veszélyhelyzetet
Macsicza Mark
2020. 11. 10., k – 18:40

2020. november 10., kedd – 18:44
Miroslav Kollár
Friss ikon
Off

Törzs

Az eddig bevezetett intézkedések és a járványügyi helyzet alakulása tükrében rá fogok kérdezni, vajon szükséges-e ismét kihirdetni a veszélyhelyzetet rögtön 90 napra, hogy nem lenne-e értelmesebb és adekvátabb megoldás egyelőre csak rövidebb időre bevezetni, például január 7-ig vagy 8-ig, aztán megvizsgálni, hogy szükség van-e újabb hosszabbításra. Azt megértem, hogy év végéig korlátozni kell a mobilitást, főleg a karácsonyi ünnepek alatt

– közölte a TASR hírügynökséggel Miroslav Kollár (Za Ľudí).

A politikus feltételezi, hogy a válságstáb az aktuális járványhelyzet kiértékelése után javasolta a kormánynak a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elfogadott intézkedések csak akkor hatásosak, ha a lakosság együttműködő marad. A kormány pedig csak akkor élvezheti a lakosok bizalmát, ha világosan látják, hogy az óvintézkedések megtervezettek, hatékonyak, kiszámíthatóak, érthetőek és az aktuális járványügyi helyzethez igazítottak.

Az OĽANO mozgalom indokoltnak tartja és támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását Szlovákiában, és nem ellenzi azt a Sme rodina sem. Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kedden ismét hangot adott azon véleményének, hogy a veszélyhelyzetre szükség van.

Az SaS párt nem ért egyet a központi válságstábbal. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter ugyanakkor hajlandó kompromisszumot kötni. Felvetette, hogy 90 helyett csak 30 napos hosszabbítást fogadjon el a kabinet.

A központi válságstáb a hétfői (november 9.) ülésén azt javasolta a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet 90 nappal. Ha ez nem történik meg, a veszélyhelyzet, melyet október 1-jén hirdettek ki 45 napra, november 14-én véget ér.

A törvény értelmében az állam veszélyhelyzetben a szükséges ideig és a szükséges mértékben korlátozhatja az alapvető jogokat és szabadságjogokat. A kormány legfeljebb 90 napra hirdethet ilyet, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberéleteket vagy a lakosság egészségét, a környezetet vagy a közvagyont.

A kormány másodszor hirdette ki a veszélyhelyzetet a világjárvány miatt. Először tavasszal hozott ilyen intézkedést. A március 16-tól június 14-ig tartó veszélyhelyzet csak az egészségügyet érintette. A március 12-én kihirdetett rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.

Bevezető

Miroslav Kollár parlamenti képviselő és a Za ľudí párt elnökségi tagja felvetette, hogy nem lenne-e értelmesebb és adekvátabb megoldás egyelőre csak rövidebb időre kihirdetni a veszélyhelyzetet, majd miután kiértékelték az aktuális járványhelyzetet, szükség esetén ismét hosszabbítani.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment