Search by category:
Egyéb kategória

Elutasította Kováčik panaszát a Legfelsőbb Bíróság, őrizetben marad

Elutasította Kováčik panaszát a Legfelsőbb Bíróság, őrizetben marad
Macsicza Mark
2020. 11. 10., k – 13:10

2020. november 10., kedd – 13:12
Dušan Kováčik
Friss ikon
Off

Törzs

Elutasította Dušan Kováčik panaszát a Legfelsőbb Bíróság (NS). Kováčikot ideiglenesen felfüggesztették különleges ügyészi hivatalából, őrizetben marad – tájékoztatta a TASR-t Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

FIGYELEM, A HÍRT FRISSÍTJÜK!

 

Kicsoda Kováčik?

Dušan Kováčikot a sajtó csak a „61-0-ás emberként” szokta emlegetni – lassan 17 éve vezeti a Speciális Ügyészi Hivatalt, 2009 óta 61 ügyben járt el felügyelő ügyészként, ám egyetlenegyet sem vitt el vádemelésig. Viszonylag ismeretlen ügyészként került a hivatal élére – írja róla 2017-es portréjában a Sme napilap, mely megemlíti: ahogy Dobroslav Trnka korábbi főügyész, úgy Kováčik is a katonai ügyészségen kezdte a pályáját, és karrierépítésük is nagyjából hasonlóan alakult – ráadásul Trnka volt az, aki 2004-ben a Speciális Ügyészi Hivatal élére javasolta Kováčikot.

Szakmai körökben Kováčik munkáját nemcsak azért bírálták, mert sokszor tétlen volt, hanem mert olyan ügyeket is leállított, melyet a szakértők szerint eredményesen végig lehetett volna vinni. Ő volt a felügyelő ügyésze például a Gorillabotránynak, ám Robert Fico korábbi kormányfőt, aki a Gorillahangfelvétel szerint bizonyíthatóan járt az elhíresült pozsonyi, Vazov utcai konspirációs lakásban, nem hívta be tanúskodni. Ficót máskor is látványosan védte: leállította például azt az eljárást is, ami azért indult a volt kormányfő ellen, mert kiállt Milan Mazurek ĽSNS-s politikus szélsőségesen romaellenes megnyilvánulásai mellett.

Az egyik legnagyobb kudarcnak tartott ügye az volt, mikor nem lépett Ladislav Bašternák hírhedt pozsonyi vállalkozó adóügyei kapcsán, mert nem tartotta bűncselekménynek azokat – az ügy csak azután mozdult meg, miután a sajtó cikkezni kezdett Bašternákról, és Jaromír Čižnár főügyész elrendelte a vizsgálatot. Bašternák jelenleg jogerős börtönbüntetését tölti.

(tasr)

Bevezető

Letartóztatásban marad Dušan Kováčik.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment