Search by category:
Egyéb kategória

Kolíková támogatná a veszélyhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosítást

Kolíková támogatná a veszélyhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosítást
Macsicza Mark
2020. 11. 10., k – 20:17

2020. november 11., szerda – 08:42
Mária Kolíková
Friss ikon
Off

Törzs

Ahogy már korábban jeleztem, ha meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzetet, ki fogok állni az alkotmánytörvény-módosítás mellett, hogy az összhangban legyen az aktuális helyzettel. A világjárvány, amely ellen harcolunk, olyan új helyzet elé állított minket, amelyet az alkotmányozók nem ismertek és nem is ismerhettek akkor, amikor elfogadták a veszélyhelyzet kereteit meghatározó alkotmánytörvényt

– fejtette ki Kolková.  

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a veszélyhelyzet meghosszabbításával, azt válaszolta, hogy a központi válságstáb javaslatát a szerdai (november 11.) kormányülésen fogják megvitatni, addig nem nyilatkozik a témában. Az ülés témái között szerepel egyrészt a veszélyhelyzettel összefüggő óvintézkedések fenntartásának kérdése, másrészt a jogszabály-módosítás lehetősége is, tette hozzá.

Veronika Remišová beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszter és a Za ľudí párt elnöke olyan megoldást fog szorgalmazni, amely összhangban van az alkotmánnyal, ugyanakkor pedig garantálja, hogy az egészségügyi, szociális és más intézmények teljesíteni tudják a feladataikat a világjárvány okozta nehéz körülmények között is. Remišová szavait a szóvivője, Michal Dyttert tolmácsolta a TASR hírügynökségnek. „A megoldás részleteiről a koalíciós partnerek tárgyalnak” – fűzte hozzá a szóvivő. Elmondása szerint az igazságügy-miniszter konkrét javaslatot fog a kabinet elé terjeszteni.  

Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok. A kormány legfeljebb 90 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberéleteket vagy a lakosság egészségét, a környezetet vagy a közvagyont.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kedden ismét hangot adott azon véleményének, hogy a veszélyhelyzetre szükség van. Az OĽANO mozgalom indokoltnak tartja és támogatja a meghosszabbítását, és nem ellenzi azt a Sme rodina sem. Az SaS párt nem ért egyet a központi válságstábbal. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter ugyanakkor hajlandó kompromisszumot kötni. Felvetette, hogy 90 helyett csak 30 napos hosszabbítást fogadjon el a kabinet.

A központi válságstáb a hétfői ülésén azt javasolta a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet 90 nappal. Ha ez nem történik meg, a veszélyhelyzet, melyet október 1-jén hirdettek ki 45 napra, november 14-én véget ér.

A kormány másodszor hirdette ki a veszélyhelyzetet a világjárvány miatt. Először tavasszal hozott ilyen intézkedést. A március 16-tól június 14-ig tartó veszélyhelyzet csak az egészségügyet érintette. A március 12-én kihirdetett rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.

Bevezető

Mária Kolková (Za ľudí) igazságügy-miniszter a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggésben támogatni fogja az esetleges alkotmánytörvény-módosítást annak érdekében, hogy a törvény összhangban legyen az aktuális helyzettel. A miniszter asszony állásfoglalását Peter Bubla, a tárca sajtóosztályának munkatársa bocsátotta a TASR rendelkezésére kedden.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment