Search by category:
Egyéb kategória

A koronavírus miatt online vitatják meg Érsekújvár szociális tervét

A koronavírus miatt online vitatják meg Érsekújvár szociális tervét
Száz Ildikó
2020. 11. 12., cs – 09:06

2020. november 12., csütörtök – 09:15
Érsekújvár
Friss ikon
Off

Törzs

November 19-én az érsekújvári lakosok 17 órától online vitathatják meg a szociális és fejlesztési terv javaslatát, az élő közvetítés módjáról a városháza tájékoztatja a résztvevőket.

 

Lakossági felmérés

A rendkívüli koronavírus-helyzet miatt a városi hivatal dolgozói kétszer is meghosszabbították a lakosok számára nyomtatott formában, de interneten is elérhető kétnyelvű kérdőívek leadási határidejét. Összesen 254-en válaszoltak a kérdésekre, közülük harmincan magyar nyelven. Bizonyára a koronavírus miatt reagáltak ilyen kevesen, mert a korábbi szociális fejlesztési terv kidolgozásakor 565 lakos vett részt a közvélemény kutatásban. Az érsekújváriak a járási székhelyen a leginkább a vásárlási lehetőséget, családjuk teljes ellátását értékelték, valamint a kulturális életet és a sportolási feltételeket. Kevésbé elégedettek a lakhatási és a vállalkozási feltételekkel, és átlagosnak ítélték meg a szociális szolgáltatásokat. Arra a kérdésre, mit tartanak a legnagyobb gondnak a városban 208-an választoltak, rámutatva a kevés munkalehetőségre és az alacsony bérekre. Többen is megjegyezték, hogy a mindennapjaikat megkeserítik a forgalmi dugók, és mielőbb meg kellene építeni az elkerülő utat.

 

Várólisták a városban

A szociális intézeteket üzemeltetők körében végzett felmérésből kiderült, hogy az idősek otthonába 54-en, a speciális gondozóközpontba 76-an várnak felvételre. Érsekújvárban a hatvanöt évnél idősebbek körében mintegy hatszáz olyan személyt tartanak nyilván, akik valamilyen formában gondozásra, ellátásra szorulnak. Közülük legalább száznyolcvan olyan személy van, aki csak nehezen vagy egyáltalán nem képes ellátni magát. Az egészségkárosultak számára az érsekújvári intézményekben 331 férőhely van, de legalább 371 kellene. A szociális és fejlesztési tervben az áll, hogy 2021 és 2027 között legalább 507 ezer euróra lesz szükség a város költségvetéséből a speciális gondozói szolgáltatás bővítésére.

 

Gyerekek ellátása

A bölcsődei férőhelyek számát tizenöttel bővítenék a következő években a szociális és fejlesztési terv alapján, ami évi 72 ezer euró többletkiadással járna. Jelenleg tizenkét bölcsődei ellátást igénylő gyerek van a várólistán. Érsekújvárban három olyan központ működik, ahol három évnél fiatalabb gyerekekkel foglalkoznak, összesen ötvenöt férőhellyel. Az egészségkárosult gyerekek nappali központját is legalább húsz hellyel bővítenék a következő években, ami évi 96 ezer euróval növelné a mostani üzemeltetési költségeket. A fogyatékkal élők társulása Érsekújvárban huszonegy ügyfelet jegyez a várólistán, és további öt kliens szeretne felvételt nyerni a munkaterápiás központba.

A szociális és fejlesztési terv kidolgozásába a város vezetése bevonta azoknak az intézményeknek, illetve civil központoknak a vezetőit, akikkel az utóbbi években egyre szorosabban és hatékonyabban együttműködik annak érdekében, hogy az érsekújvári lakosok színvonalas szociális szolgáltatásokhoz jussanak.

 

Bevezető
Érsekújvár |

November 16-ig véleményezhetik a lakosok Érsekújvár 2021-2027-es évekre szóló, szociális szolgáltatások fejlesztését érintő tervjavaslatát. Az új szociális terv kidolgozását lakossági felmérés előzte meg, valamint egy közvélemény kutatás, melyet a szociális központokat üzemeltetők körében végeztek.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment