Search by category:
Egyéb kategória

Így terjed a dezinformáció a Facebookon

Így terjed a dezinformáció a Facebookon
Demecs Péter
2020. 11. 12., cs – 16:59

2020. november 13., péntek – 15:00
Facebook
Friss ikon
Off

Törzs

Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is a Facebook az abszolút domináló közösségi oldal, más platform még csak konkurálni sem igen tud a kék gigásznak. A Globsec kutatója, Miroslava Sawiris kollégáival azt próbálta egyfajta virtuális térképre rakni, tulajdonképpen milyen utakon jutnak be a különböző álhírek, dezinformációk a közösségi információs terekbe, milyen csomópontok alakulnak ki ezek mentén, és a tér mekkora hányadát teszik ki ezek az oldalak vagy csoportok az egyes országokban.

Három tér

A három közösségi médiás tér között alapvető különbségek vannak, mondja Sawiris. A cseh Facebook meglehetősen integrált, a polarizáció egyáltalán nem olyan éles, mint a másik végletet jelentő Magyarországon, ahol a közösségi médiában zajló társadalmi diskurzus abszolút tükrözi az ország megosztottságát is – az egyes ideológiai csoportok itt élesen elkülönülnek egymástól, és a kommunikáció és információáramlás is jóval limitáltabb, mint Csehországban. A szlovákiai tér a kettő egyvelege: vannak nagyon éles, láthatóan elkülönülő profillal rendelkező oldalak, de többségében olyan oldalakból, csomópontokból áll, melyek nagyon integráltak – ez azt jelenti, hogy ezen csoportok és csomópontok közösségei között folyik kommunikáció, folyamatosan reagálnak egymásra, és arra, hogy mit publikálnak az egyes oldalak. Ez megváltoztatja a közösségi diskurzust is, hiszen az egyes „véleménybuborékok” egyáltalán nem átjárhatatlanok.

Szócsövek

A kutatás az idei tavaszi állapotot vette górcső alá. A szlovák Facebook-tér jellemzője, hogy a központjában is vannak nagyon befolyásos dezinformációs médiumok és oldalak – ezek általában a már „hagyományossá” vált cseh és szlovák „alternatív” hírforrások, melyek azonban egyáltalán nem töltik ki a teret. A kapcsolatkutatásból ugyanakkor kiderül: ezek az oldalak meglehetősen közel állnak bizonyos politikai szereplőkhöz, vagy egyes pártok régiós oldalaihoz – jellemzően az ĽSNS, az SNS és a Smer kommunikációs csatornáihoz, vagy kommunikátoraihoz. Ezen pártok régiós oldalai és egyes politikusai tehát felerősítik ezen alternatív hírforrások hangját, és nem csak hogy terjesztik a káros narratívákat, de csatornát is nyitnak a kommunikációs tér központjába az összeesküvés-elméleteknek, melyek az esetek nagy többségében Kreml-közeli, a kommunikációs tér perifériáján mozgó forrásokból származnak. 

Az információk útja

Sawiris további két olyan fontos csatornát említ, melyek relevánsak és befolyásosak a közösségi tér és a közbeszéd szempontjából. Az egyik a szintén a periférián található orosz, hivatalos képviselet oldaláról indul. Maga az oldal nem kommunikál túl élénken a közösségi tér többi szereplőjével, ám az itt felbukkanó narratívákat átveszik különböző kis oroszbarát, militarista csoportok. Ezekből pedig az információk, posztok, kampányok, videók és hasonlók átkerülnek a nagy oroszbarát, Ukrajna-ellenes csoportokba, melyek már a viszonylag népszerűbbek közé tartoznak, és merítenek belőlük a jelentős, dezinformációs médiumok is. Azt, hogy az információ terjedése mögött mennyire látható az előre felrajzolt szándék, vagy irányítottság, nehéz megállapítani. A Facebook ugyanis a szakember szerint ebből a szempontból nagyon nehezen monitorozható, sokkal nehezebben, mint a Twitter – hiszen azon minden profil nyilvános, a Facebook pedig hemzseg a nem nyilvános csoportoktól, oldalaktól, profiloktól. Sawiris hozzáteszi: a szlovák dezinformációs ökoszisztéma meglehetősen fejlett, és nem is igazán van szükség az irányított kampányokra, a tartalom ugyanis organikusan terjed. 

Amerikai hatás 

A másik csatorna, melyet Sawirisék feltártak, az amerikai dezinformációs szcéna hatása. Innen például bőségesen merít a Chemtrails Slovensko nevű, csaknem 30 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldal, és meglepő erőforrásokkal bír. Volt rá példa, hogy megjelent itt egy viszonylag igényesen leszinkronizált videó Alex Jonestól, az amerikai jobboldali konspirációs szcéna pápájától, és kiemelkedően magas nézettséget értek el vele, 13 ezren osztották meg, ami szlovákiai viszonylatban hatalmas szám. A kérdéses videó egyébként egyenesen Jones oldaláról származott – a Google és más, nagyobb platformok letiltották, olyan mennyiségű dezinformációt és veszélyes összeesküvés-elméletet tartalmazott. Sawiris lapunknak megjegyezte, ez a típusú tartalom például kifejezetten gyorsan terjed a szlovák közösségi médiás térben.

Ahol a terek összeérnek

Sawiris felhívja a figyelmet arra is, hogy a három ország közösségi terei összeérnek, és a dezinformációs, problematikus tartalmat megosztó csoportoknál források és kommunikáció szempontjából is van átfedés. Ez a cseh és a szlovák térnél különösen megfigyelhető, hiszen itt nem kell számolni a nyelvi akadállyal – itt az oldalak és csomópontok 16 százaléka fejt ki hatást mindkét térben. Ez természetesen újabb álhírcsatornákat is nyit. A Sputnik.cz nevű, a cseh dezinformációs mainstreambe tartozó oldalnak például nincs is szüksége szlovákiai mutációra, hiszen komoly hatással van a szlovák közegre cseh nyelven is.

Ám mintegy 10 százalékban összeér a magyar és a szlovák közösségi tér is – elsősorban a szlovákiai magyaroknak köszönhetően, akik a magyar médiából is tájékozódnak, és érdeklődnek a magyar közügyek iránt. Ennek köszönhetően például a Fidesz, a magyar kormányközeli oldalak és Orbán Viktor oldala is felbukkan a szlovák közösségi médiás térben – természetesen azonban nem olyan jelentősen, mint Magyarországon, ahol a kutatás szerint nagyon domináns teret foglalnak el a tér középpontjában. 

Bevezető
Pozsony |

Három ország, három eltérő közösségi médiás ökoszisztéma – egy azonban ugyanaz. A magyar, a szlovák és a cseh közösségi információs teret is erősen befolyásolják a külföldi, elsősorban orosz dezinformációs csatornák. A Globsec biztonságpolitikai agytröszt vizualizációk segítségével próbálta felderíteni ezen terek állapotát, és az információk útját.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Finta Márk

Read More

Post Comment