Search by category:
Egyéb kategória

Eljött az édesanyja a temesvári Benjáminért a Vágsellyei krízisközpontba

Eljött az édesanyja a temesvári Benjáminért a Vágsellyei krízisközpontba
Száz Ildikó
2020. 11. 13., p – 09:09

2020. november 13., péntek – 12:18
Vágsellye, képarchívum
Friss ikon
Off

Törzs

Hazaindult Temesvárra

A csak románul, németül és angolul kommunikáló Benjámint végül a vágsellyei hajléktalanszálló dolgozói fogadták be. Két szót tudott mondani magyarul: köszönöm és szeretlek. Megmosdatták, megetették, fekélyes lábait bekenték, átkötözték. Jurík Mónika a krízisközpont vezetője néhány napon belül megismerkedett a fiú hányatott életútjával. Beni hat éves koráig élt a szüleivel, akkor hagyta el az apa a családot. Az édesanya kiköltözött Németországba. Benjámin megtanulta a nyelvet, itt járt iskolába, sikerült leérettségiznie. Vágsellyén, a mélyszegénységben élőkről gondoskodó hajléktalanszálló és éjszakai melegedő alkalmazottainak a felhívására a lakosok is segítették Benjámint. Idővel kiderült, hogy mentális problémái is voltak, sőt egy ideig drogfüggő volt, emiatt intézeti kezelésre szorult. A német egészségügyi központból azonban elszökött, hogy visszatérjen Romániába. Amikor nem sikerült megtalálni gyerekkori hozzátartozóit a szülővárosában, elindult vissza Németországba az édesanyjához. Románián keresztül jutott át Magyarországra, Jurík Mónikának sikerült is felvennie a kapcsolatot a közösségi oldalon Attilával, az egyik magyarországi barátjával, aki munkatársa volt egy négycsillagos szállodában, ahol Benjámin kisegítőként dolgozott. Tovább kutatott a válságközpont vezetője, míg végül rábukkant a közösségi oldalon a fiatalember édesanyjára és néhány rokonára.

Megható közös reggeli

Pontosítottam a helyet az édesanyával folytatott szerdai beszélgetésben, és leírtam, hol tartózkodik a fia. Legnagyobb meglepetésemre már a rokonai válaszoltak helyette mondván, hogy az anya azonnal kocsiba ült és útban van Benjáminhoz! Éjjel tizenegyre ért ide az élettársával, alig tudtam lebeszélni arról, hogy ne keresse fel azonnal a vágsellyei hajléktalanszállót” – mondta Jurík Mónika. Több szállásadó is elutasította az éjszakai órákban érkezők elszállásolását, végül a deáki Európa Panzió üzemeltetői könyörültek meg rajtuk, fogadták be az érkezőket. Hajnali háromig beszélgettek velük. „Meghívtam a családot egy közös reggeli teázásra, amin részt vett Andráši Róbert városi és megyei képviselő is, aki a Vágsellye, a te városod társulás vezetőjeként adományokat gyűjtött Benjáminnak, hogy a hajléktalanszállón maradhasson a felépüléséig. Megható pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor anya és fia zokogva borultak egymás karjaiba. Jelentős támogatást kaptunk Benjámin édesanyjától köszönetképpen, amiért gondoskodtunk a fiáról. Arra kért bennünket, fordítsuk az összeget más, hányatott sorsú emberek felkarolására” – mondta Jurík Mónika. Benjámin július 17-én tűnt el egy Wasserburgban lévő klinikáról, később Csehországban látták, édesanyja egész idő alatt kerestette, de csak annyit tudott a fiáról, hogy elindult haza, Temesvárra.

Segítsenek, hogy segíthessenek!

Ismét megüresedett egy hely a vágsellyei hajléktalanszállón, amelynek a vezetése a befogadottak érdekében szigorította a szabályokat. Folyamatosan munkalehetőséget, különféle alkalmi feladatokat keresnek az ügyfeleiknek, hogy a munkához való viszonyukat erősítsék, és a rászorulók némi pénzhez is jussanak. A hajléktalanszálló csak átmenetileg nyújthat segítséget a bajba jutottaknak. Az igazi sikertörténetek, melyeket hamarosan bemutatunk, elsősorban arról szólnak, hogy az utcán tengődőknek újra van saját otthonuk és munkájuk, visszanyerik az önbecsülésüket és ismét mernek nagyokat álmodni.

Benjámint nyár óta keresték

A hajléktalanszálló dolgozói arra kérik a lakosokat, ne ítéljék el a szálláson meghúzódó, társadalom peremén élőket, mert sosem lehet tudni, ki mikor kerül hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe. Meleg ruhával, élelemmel, alkalmi munkával enyhíthetik a mélyszegénységben élők gondjait.

Bevezető
Vágsellye |

Váratlanul felgyorsultak az események, és hatalmas fordulatot vett az erdélyi származású, évek óta Németországban élő huszonnégy éves Benjámin élete, akiért szerdán éjszaka eljött az édesanyja. A Temesváron született fiatalemberre a vágsellyei vasútállomás utasai figyeltek fel, ahogy piszkosan, végsőkig kimerülten aludt egy padon, és egyetlen kérdésre sem tudott válaszolni

Címkék

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment