Search by category:
Egyéb kategória

Digitális barangolás a múzeumban

A „Kortárs képzőművészet kortárs gyerekeknek” című eseménysorozatban pécsi (erre a célra külön kiválasztott iskolák speciális tagozataiból – média, képzőművészet és szobrászat – érkező) középiskolás csoportok találkozhattak személyesen a pécsi kötődésű kortárs művészekkel. A tanulók – tanári segítséggel – előre felkészültek az adott művész életművéből, s tematikus kérdéseket állítottak össze az életút alaposabb megismeréséhez.

A pécsi Modern Magyar Képtárban létrejövő találkozás három részből állt. Elsőként a művész először “tárlatvezetést” tartva a saját alkotásai előtt beszélt inspirációiról, majd ezt követte az interjú (Médiaműhely). A záró, harmadik részben (Élő Művész – Élő Művészet) a múzeumpedagógiai alkotóműhely keretében a kiállító művész saját alkotásának előzetesen javasolt múzeumpedagógiai feldolgozása történt meg  az előre egyeztetett anyag- és eszközigények alapján.

Ezúttal VALKÓ LÁSZLÓ (1946–) képzőművésszel való találkozás és műhelyfoglalkozást elevenítjük fel a Janus Pannonius Múzeum videói segítségével.

Valkó László 1960–1964 között a Pécsi Művészeti Gimnáziumban tanult, majd 1966–1970 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és sokszorosító grafika szakos hallgatója volt Bernáth Aurél és Iván Szilárd tanítványaként. 1974-től 20 éven át a Pécsi Művészeti Gimnázium rajz-festő szakán, 1991–2016 között  a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán oktatott, előbb adjunktusként, 1999 óta docensként. Munkácsy-díjas (1999), Pécs Város Díszpolgára (1996).

 

The post Digitális barangolás a múzeumban first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment