Search by category:
Egyéb kategória

Áttörte a 17 ezer dollárt a bitcoin árfolyama

Áttörte a 17 ezer dollárt a bitcoin árfolyama
Hegedűs Norbert
2020. 11. 17., k – 18:44

2020. november 17., kedd – 18:44
bitcoin
Friss ikon
Off

Törzs

A világ legnagyobb és legismertebb digitális devizájának értéke az év eleje óta majdnem két és félszeresére nőtt.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 17 455,94 dolláron, 4,75 százalékos nyereségben állt kedd délután fél hatkor. Az elmúlt 24 órában a minimumot 16 560,00 dolláron, a maximumot pedig 17 466,70 dolláron érte el az index.

Január első napján 7179,95 dolláron állt az index, legmagasabb értékét pedig 2017 decemberében 19 665,39 dolláron érte el.

A bitcoin árfolyamát erősítette, hogy erőteljesen nőtt a befektetői kereslet a kockázatosabb eszközök iránt a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló példátlan monetáris és fiskális gazdaságösztönző intézkedések közepette. Növeli vonzerejét az is, hogy sokan vélik úgy, az előre szabályozott mennyiség következtében a bitcoin értéke nem inflálható el.

Elemzők szerint személyes vagyonkezeléssel foglalkozó befektetők vásárolnak bitcoint, hogy így védjenek ki bármilyen jövőbeni inflációt, amely a jegybankok gazdaságösztönző intézkedéseiből fakad majd.

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható, a maximális készlete 21 millió. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

Támogatói azt vallják, hogy a készlet szűkössége adja a bitcoin belső értékét, és megvédi az inflációt gerjesztő jegybanki vagy kormányzati politikáktól.

A bitcoin árfolyama néhány hete indult igazán jelentős erősödésnek, miután az elektronikus kereskedelemre szakosodott, pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó PayPal bejelentette, hogy engedélyezi digitális devizák vásárlását a platformján.

 Ez a hír erősítette azokat a régóta fennálló várakozásokat, hogy a bitcoin és társai életképesebb fizetési formává válnak. A bitcoin befektetői és rajongói az árfolyam további emelkedésébe vetett reményeiket arra alapozzák, hogy a globális pénzügyi hatóságok egyértelműbbek lesznek a kriptodevizák szabályozásában, és a nagy, hagyományos pénzügyi vállalatok egyre inkább elfogadják a digitális devizákat.

Bevezető

Áttörte a 17 ezer dollárt a bitcoin árfolyama kedden, amivel 2018 januárja óta nem látott szintre emelkedett az értéke. Befektetők a bitcoin antiinflációs hatásával, valamint a szélesebb körű elfogadásához és használatához fűzött várakozásokkal magyarázzák az árfolyam idei meglódulását.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment