Search by category:
Egyéb kategória

Kisebb uniós támogatás jut a szőlészeknek

Kisebb uniós támogatás jut a szőlészeknek
Molnár Iván
2020. 11. 17., k – 16:12

2020. november 18., szerda – 12:00
szőlő
Friss ikon
Off

Törzs

„Szlovákiának versenyképes szőlészetekre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legnagyobb minőségű borokat állíthassuk elő. Nem szeretnénk folyamatosan azon siránkozni, hogy az üzleteinket ellepi az olcsó importbor. Hogy a minőség és az árak tekintetében is felvehessük a versenyt a külföldi konkurenciával, ahhoz azonban nem kis összeget kell befektetnünk” – nyilatkozta Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) az ügyvezető igazgatója. Ebben nyújt hatékony segítséget szerinte a gazdáknak a régi borszőlőfajta lecserélésére és az új terület szőlővel való betelepítésére igényelhető uniós támogatás.

Az új borszőlőültetvény telepítése során igénybe vett támogatáshoz azonban a gazdák csak utólag jutnak hozzá, vagyis az ezzel járó kiadásokat teljes egészében nekik kell megtéríteniük.

„A gazdák ezt többnyire hitelből állták, azzal számolva, hogy a költségek 50–75%-át megtérítik majd az uniós támogatásból. Mostanra azonban azzal szembesülnek, hogy mégsem kapnak akkora összeget, mint amekkora a kormány javaslatában szerepelt, hanem 30–50 százalékkal kevesebbet, amivel nem érthetnek egyet. A kisebb támogatás miatt sokan képtelenek lesznek visszafizetni a hitelt, a jövőben így már a bankok is megbízhatatlan ügyfélként kezelik majd őket”

– mondta el Kaňuchová Pátková. Szerinte ezzel a szőlészetek és borászatok jövőjét veszélyezteti az állam, nem beszélve a többezernyi munkahelyről.

A szőlészek tisztában vannak azzal, hogy a támogatás iránti hatalmas érdeklődés miatt az uniós támogatás kisebb, mint amire a gazdák igényt tartottak. „Épp ezért arra kérjük a földművelésügyi tárcát, hogy a hiányzó összeget az állam saját forrásokból pótolja. Az állam eddig milliós nagyságrendekben támogatta az autógyártókat, ezért úgy gondoljuk, hogy eljött az ideje a gazdák megsegítésének is. A mostani beruházásokkal az elkövetkező 30 év szőlőtermesztését alapozzuk meg, emberek ezreinek biztosítva munkát” – tette hozzá Vladimír Mrva, a ZVVS elnöke. A szakmai szervezet vezetője emlékeztette Ján Mičovský földművelésügyi minisztert, hogy a szőlészetek állami támogatása a kormányprogramban is benne van, így csak arra kérik a kormányt, hogy váltsa valóra az ígéreteit.

A szaktárca nyilatkozatban reagált a szőlészek felvetésére. „A régi borszőlőfajta lecserélésére és az új terület szőlővel való betelepítésére igényelhető uniós támogatás eleve nem fedezi a gazdák teljes költségeit. Szlovákiának minden évben egy előre meghatározott összeg áll a rendelkezésére. Az elmúlt években azonban látványosan megugrott az igénylők száma, így – annak ellenére, hogy csaknem 4,5 millió eurót oszthatunk szét – az Agrárkifizető Ügynökségnek meg kellett kurtítania az egy-egy igénylőnek folyósított összeget, hogy minden igénylőnek jusson pénz” – áll a szaktárca nyilatkozatában. A minisztérium arra is figyelmeztet, hogy az igénylők előre nem tudhatják pontosan, mekkora összegre számíthatnak, ez ugyanis az igénylők számától is függ, így az esetleges hitelfelvételnél sem mehetnek biztosra. A szaktárca szerint alapos indoklás nélkül az állam nem nyújthat plusztámogatást ebben az esetben, ezért már az elmúlt hónapban az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy adja meg az engedélyt a támogatás pótlásához. „Amint sikerül előrelépést elérnünk az ügyben, erről azonnal tájékoztatjuk az érintett szakmai szervezeteket” – áll a minisztérium nyilatkozatában.

Bevezető
Pozsony |

Bajban a szlovákiai szőlészek. A hatalmas érdeklődés miatt kisebb uniós támogatásra számíthatnak a régi borszőlőfajta lecserélésére és az új területek szőlővel való betelepítésére. Emiatt sokan képtelenek lesznek visszafizetni az erre előre felvett hitelt, munkahelyek ezreit sodorva veszélybe.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment