Search by category:
Egyéb kategória

6 trend: Ilyen lesz repülni a járvány után

6 trend: Ilyen lesz repülni a járvány után
szabolaci
2020. 11. 20., p – 00:00

2020. november 20., péntek – 14:30
repülőgép k
Friss ikon
Off

Törzs

A Qatar Airways a turistaosztályú és az üzleti osztályú jegyeket három alkategóriába sorolja, így a legolcsóbb jegyekhez már csak kisebb csomag (20 kg) tartozik, és az ülőhelyet sem lehet kiválasztani a foglalás során. A Lufthansa Csoport pedig a jövőben fizetőssé teszi a fedélzeti ellátást a rövid- és középtávú járatain, 2021 tavaszától tehát már nem jár ingyenes étel és ital az utasoknak. Mindkét légitársaság az utasok igényeivel indokolja a változtatást, ám a lépések mögött egyértelműen a bevételnövelés a cél. Ez csak két hír az utóbbi napokból, amely már jelzi, hogy teljesen megváltozik a légi közlekedés a járvány után, azaz 2021-ben más lesz a repülés, mint amit eddig megszokhattunk.

1. Az első változás, amire mindenképpen számítani lehet, hogy sokkal kevesebb légitársaság lesz a piacon, az eddigi csődöket továbbiak követhetik. A konszolidációt követően pedig több lesz az olyan útvonal, ahol nem lesz, vagy alacsony lesz a konkurenciaharc, ez pedig a jegyárak növekedését hozhatja magával.

2. Kevesebb lesz a járat. A legtöbb légitársaságnak még évekig tart, amíg a forgalma visszatér a járvány előtti szintre, így az biztos, hogy sokkal kevesebb lesz a járat, rosszabbak lesznek a csatlakozási lehetőségek. Már annak is örülhetünk, ha Európán belül két város között naponta közlekedő járatok lesznek, sokkal valószínűbb, hogy az útvonalakon egy-egy légitársaság (főleg a fapadosok) csak heti 2-4 járatot fog üzemeltetni.

3. Az járvány utáni első évben még nem számíthatunk jelentős jegyárnövekedésre, inkább a fentihez hasonló változások lehetnek jellemzők, ami azt is jelenti, hogy ugyanazért az összegért kevesebb szolgáltatást kapunk. 2021-ben azonban az árak rendkívül akciósak lesznek, szinte minden célállomásra, a légitársaságok ugyanis vissza szeretnék csábítani az utasokat, és az első év(ek)ben csak a turistáktól várhatnak bevételt, ők pedig sokkal árérzékenyebbek, mint az üzleti utasok.

4. Több lesz a fizetős szolgáltatás. Amit eddig ingyen adtak, azért a jövőben már extra díjat kell fizetni – ilyen lehet a fedélzeti ellátás, az ülőhely kiválasztása –, de csökkenhet, vagy teljesen el is tűnhet az ingyenesen feladható poggyász is.

5. A hagyományos légitársaságok tovább folytatják a fapadosodást, mint ahogy a fenti lufthansás hír is igazolja – Európán belül alig marad olyan légitársaság, amely a szállításon kívül mást is ad az utasoknak. Így, ha valami „extrát” szeretnénk, olyat, ami néhány éve még teljesen természetesen és ingyen járt, azért fizetni kell, nem is keveset. A hagyományos szolgáltatások főleg az ázsiai, Ázsia felé közlekedő járatokon várhatóan továbbra is megmaradnak, de ott is számítani lehet bizonyos minőség- és mennyiségbeli csökkenésre.

6.Marad a rugalmasság. A legtöbb légitársaság a járvány előttihez képest rendkívül rugalmasan kezeli a jegylemondásokat, dátumváltoztatásokat, várhatóan a következő év első felében ez a trend megmarad, ha némileg élénkül a forgalom, az érdeklődés a szabadidős utazások iránt, akkor visszatérhet a szigorúbb szabályrendszer.

Bevezető

A koronavírus-járvány alaposan átrendezheti a légi közlekedést, de nemcsak a légitársaságok száma csökken, hanem az utazás élménye is más lesz a járvány után. Mit hoz a jövő, milyen változásokra kell felkészülni azoknak, akik újra utazni, repülni szeretnének?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment