Search by category:
Egyéb kategória

Talajradarral vizsgálódnak, hogy zöldebb főtere legyen Érsekújvárnak

Talajradarral vizsgálódnak, hogy zöldebb főtere legyen Érsekújvárnak
Hegedűs Norbert
2020. 11. 19., cs – 12:38

2020. november 19., csütörtök – 12:44
érsekújvár
Friss ikon
Off

Törzs

A Fő téren és a Hliník parkban mintegy 46 ezer euróért ültetének ki növényeket, az ötszázalékos önrészt a város költségvetéséből fedeznék. A napokban talajradar segítségével vizsgálják át a főtér betonburkolatát. A talajradar ektromágneses impulzusokat bocsát ki, melyek a talajba hatolva visszaverődnek, a szakértők szerint ez a legjobb roncsolásmentes vizsgálati módszer ahhoz, hogy megtudják, hová ültethetők ki fák. A város önkormányzati honlapján arról tájékoztatták a lakosokat, hogy a geofizikai felmérés során két műszert vetettek be, a vizsgálatok várhatóan egy hétig tartanak. Olyan felvétel készül, amelyen a kőburkolat alatti talaj oldalirányú keresztmetszete lesz látható. Érsekújvárban még 2016-ban tárgyalt a testület a főtér átfogó felújításáról. A lakosok már évek óta nehezményezték, hogy nagy hőségben nincsenek árnyat adó fák a közelben, hiába helyezett ki az önkormányzat padokat a Szentháromság-szobor köré és az autóbusz-megálló közelébe. Egy évre rá, 2017-ben ismét szakmai találkozót tartottak a városházán, a tervezők által kidolgozott javaslatokat a lakosok is véleményezhették. Többen nehezményezték, hogy a tervjavaslat kidolgozói nem vették figyelembe Érsekújvár gazdag történelmi múltját. A főtér felújítási tervjavaslatát a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem tizenöt diákja dolgozta ki, merész, nem szokványos terveket mutatott be a városháza csarnokában Michal Šarafin építész. A tervezők nem azt tartották elsődleges szempontnak, hogy a főteret az egykor körülbástyázott erődváros történelmi magjaként megőrizzék, ehelyett szökőkutat, patakot, piknikezésre alkalmas zöldövezetet javasoltak, ami a képviselőknek nem tetszett. A főtér teljes felújítása mintegy 1,55 millió euróba kerülne.

Az idei büdzsében a tervdokumentáció kidolgozására már elkülönítettek pénzt, és a 2021-es és 2022-es évekre szóló költségvetés-javaslatban is számolnak a főtér felújításával kapcsolatos többletkiadásokkal.

 

Bevezető
Érsekújvár |

Az éghajlat káros hatásainak enyhítésére a város önkormányzata az Environmentális Alaptól kér támogatást ahhoz, hogy fákat ültethessen ki a főtérre. Emellett cserepes virágokkal és bokrokkal szeretnék zöldebbé varázsolni a meglévő betonfelületet.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment