Search by category:
Egyéb kategória

Fejlesztési paletta Dunamocson

Fejlesztési paletta Dunamocson
Vataščin Péter
2020. 11. 21., szo – 14:19

2020. november 21., szombat – 16:30
Dunamocs
Friss ikon
Off

Törzs

Bármelyik önkormányzathoz is kopogtat be az újságíró ezekben a hónapokban, mindenhol ugyanazzal a problémával szembesítik: voltak ilyen és olyan terveik, de aztán jött a járvány. Ugyanakkor azt is látni lehet, hogy mindenütt folytak különféle fejlesztések, illetve sikerült stabilizálni az önkormányzatok működését. Nincs ez máshogy a valamivel több mint 1100 fős Dunamocson sem, ahol Tóth Eszter (független) polgármesterrel a Községi Hivatal atipikus épületében sorra vesszük a 2020-ban megtett lépéseket. „Nekünk most a gazdasági helyzet megjavítása a prioritásunk, mert nagyon rossz alapokkal indultunk: adósságokat és kifizetetlen számlákat kell rendeznünk. A másik pedig az ingatlanjaink állapotának rendbetétele: a hivatal, a kultúrház stb. Erre pályázunk, ha nem sikerül, akkor minimális összegekkel önerőből, óvatosan látunk munkához“ – vázolja az elsődleges céljaikat a polgármester. Mint mondja, a Covid mintegy 20 ezer eurós kiesést okozott eddig a falunak, az állami hozzájárulások 10 %-a esett ki – szerencsére azonban elbocsájtások nem kerültek szóba az önkormányzat részéről.

Központban az iskola

A jelek szerint a helyi alapiskola egyes épülettrészein látszanak meg legjobban az idei év fejlesztései. „Sor került a kémiai, biológiai és fizikai univerzális laboratórium felújítására. Ez főleg a szülői munkaközösség kezdeményezésére történt meg, amelybe a község anyagilag és munkával is besegített“ – mondja Tóth, majd hozzáfűzi, a felújítás mellett új eszközöket is vásároltak részben a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a helység pedig már működőképes állapotban van. Saját erőből megújult a háztáji ezermesterkedés fortélyainak megtanulására szolgáló műhely is. „És van egy szintén önerőből felújított tanulókonyhánk is, ahol a lányok a főzést és a hozzá kapcsolódó dolgokat tanulják meg“ – teszi hozzá. „Tavasszal megvalósítottunk egy 2018-ban beadott pályázatot is, amely által az iskola fűtési forrását újítottuk fel. Gázkazán helyett egy geotermális hőszivattyús rendszert telepítettünk“ – meséli a polgármester, amelyet az Envirofond segítségével ütöttek nyélbe. Most szeptemberben pedig a környezetvédelmi minisztérium közvetítésével uniós pénzekből a tornaterem fűtését is modernizálták.

Minden igyekezet ellenére Dunamocson is gond van az iskolai létszámmal, de az önkormányzat teljes mellszélességgel kiáll a fenntartása mellett, hozzájárulnak a költségeikhez is:Kereken 70 gyermek jár az iskolába. Nagy gondban vagyunk, s nemcsak a születéssel, hanem sok diákot elszippantanak más iskolák is.“ Tóth Eszter elmondta azt is, hogy tervezik egy iskolabusz megvételét.

Padlón a kulturális élet

A Covid-járvány a kulturális rendezvények körében járt a legpusztítóbb hatással, ilyen téren szinte meg sem történt Dunamocson a 2020-as év. Csupán egy visszafogott júniusi trianoni és egy augusztus 20-ai ünnepséget tudtak megtartani. Viszont többek között elmaradt a híres Burcsákfesztivál, vagy a Duna túloldalán található Süttővel közösen szervezett tavaszi Költészet Napja is.

Más fejlesztések

Viszonylag friss fejleménynek számít, hogy a mintegy 70 taggal működő önkéntes tűzoltóegyesület a belügyminisztériumnak köszönhetően szeptembertől egy új tűzoltókocsit kapott, amire még 2019-ben pályáztak. Ötévnyi használat után kerülhet majd községi tulajdonba. Nem kerülte el az önkormányzat figyelmét a temető sem, amelynek félreeső részén széleskörű parkosítást végeztek. Hamarosan a világháló is általánosan elérhető lesz Dunamocson, ugyanis falu területén 10 ingyenes wifi-pontot helyeznek majd ki. Ezenfelül egy községi bérház építésének előkészítése is zajlik, amellyel azt remélik, hogy helyben tudnak tartani családokat, de akár új lakosokra is szert tehet majd a falu.

Dunamocson keresztülhalad az EuroVelo 6-os kerékpárút, de Tóth Eszter egyelőre még óvatosan nyilatkozik a kerékpáros turistákban rejlő potenciálról. „A turizmusról az a véleményem, hogy építsük ki az alapokat, az infrastruktúrát, s utána kezdjünk vele bővebben foglalkozni“ – mondja a községvezető, majd hozzáteszi azt is, a járványhelyzet megmutatta, nem lehet csak a turistákra alapozni.

Bevezető
Dunamocs |

Jelentős fejlesztéseken esett az a helyi alapiskola, számos befejezett és még futó projekt van terítéken a Duna menti faluban.

Település / hely
Dunamocs

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment