Search by category:
Egyéb kategória

Forró: várjuk ki a jogállamisági mechanizmusról szóló döntést

Forró: várjuk ki a jogállamisági mechanizmusról szóló döntést
Nagy Roland
2020. 11. 22., v – 18:22

2020. november 23., hétfő – 07:30
Forró Krisztián
Friss ikon
Off

Törzs

Az MKP egyelőre tartózkodóan nyilatkozott az uniós költségvetésbe épített jogállamisági mechanizmusról. A párt elnöke, Forró Krisztián szerint az MKP-nak nincs ráhatása erre a folyamatra. Ugyanakkor magával az elvvel kapcsolatban, mely szerint az uniós támogatásokat a jogállamiság állapotához kössék, sem foglalt állást.

„Ezzel kapcsolatban még folynak a tárgyalások, és kíváncsiak vagyunk, mi lesz ennek a vége”

– mondta lapunknak Forró.

Az MKP a kérdésben nincs egyszerű helyzetben, mert míg stratégiai partnere, a magyar kormány megvétózta az uniós költségvetést, amiért nem ért egyet a jogállamisági mechanizmussal, addig a szlovák kabinet támogatja azt. Az MKP pedig a magyar kabinet mellett a szlovák kormánnyal is igyekszik jó viszonyt ápolni. 

V4-ből V2

Míg Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában, egy népszerű összeesküvés-elméletre építve, a mechanizmus kapcsán Soros György magyar származású amerikai milliárdosról és az ő vélt machinációiról beszélt, addig Ivan Korčok (SaS jelölt) szlovák külügyminiszter kijelentette, a szlovák kormány támogatja a mechanizmust. 

Ivan Korčok

Korčok Magyarországhoz és Lengyelországhoz fordul a vétó ügyében

Pozsony |

Ivan Korčok külügyminiszter kedd este bejelentette, hogy magyar és lengyel kollégájához fordul annak elérése céljából, hogy Magyarország és Lengyelország ne blokkolja a 2021–2027-es EU-költségvetés, valamint a tagállamok gazdaságainak koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapjának elfogadását.

A szlovák tárcavezető szerint ugyanis az uniós törekvés, így a jogállamiság követelményeinek fokozott érvényesítése, összhangban van a pozsonyi kabinet programjával. A miniszter még múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ezt ki, ahol hangsúlyozta, a jogállamisági mechanizmusnak nincs köze például a migrációhoz.

Korčok egyben arról is beszélt, igyekszik a témában jobb belátásra bírni a magyar és a mechanizmust szintén elutasító lengyel felet. A cseh kormány is támogatja a jogállamisági mechanizmust.

Az uniós támogatások

Az Európai Unió következő hétéves programozási időszakának 1824 milliárd eurós költségvetésébe, amelyben a világjárvány utáni gazdasági mentőcsomag is benne van, az uniós szervek beépítenek egy olyan rendszert, amely segítségével le lehetne állítani annak a tagállami kormánynak folyósított támogatásokat, amely megsérti a jogállamiság elveit. Így például a bíróságok függetlenségének megsértése vonhat maga után ilyen következményt.

Bevezető
Pozsony |

Két tűz közé szorult az MKP az uniós támogatások jogállamisági követelményeivel kapcsolatban. Míg a magyar kormány megvétózta, a szlovák kabinet támogatja azt.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment