Search by category:
Egyéb kategória

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő
Nagy Roland
2020. 11. 27., p – 17:41

2020. november 28., szombat – 08:00
iskola
Friss ikon
Off

Törzs

A tárcavezető pénteken számolt be az aktuális számokról, valamint a járványhelyzet alakulásáról. Szerinte az utóbbi hetek lazább intézkedései miatt nőtt az emberek mobilitása, aminek eredményeként a reprodukciós szám (amely azt jelzi, hogy egy személy átlagban hány újabbat fertőz meg) ismét megemelkedett. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ilyen esetben a fertőzöttek száma is emelkedik.

Ami viszont jó hír, hogy az egészségügy szempontjából fontos mutatók jól állnak: az előző heti adatokhoz képest közel százzal kevesebb fertőzöttet kezelnek kórházban (jelenleg 1685-en fekszenek bent), és a karanténban lévő egészségügyi dolgozók száma sem nő drasztikusan (2229 ilyen személyről tudunk).

A tárcavezető szerint a helyzet így is elég súlyos. Hozzátette: egyelőre nem akarnak lockdownt, viszont azt elismeri, hogy szükség lenne valamiféle szigorításokra.

Marek Krajčí
Leírás

Borúlátó a járványügyi adatokkal kapcsolatban Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Változás a határon

A miniszter által emlegetett szigorítások a határátkelőkön hamarosan megkezdődnek, erről a központi válságstáb döntött a járványhelyzet mérlegelése után.

Aki jelenleg be szeretne jönni az ország területére, annak az ellenőrzésnél fel kell mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt. Ez azonban nem vonatkozik az ingázókra, a diákokra, és az egyéb csoportokra, amelyeket a szakértők a kivételek közé soroltak.

December 7-től azonban már nem lesznek kivételek, az ingázóknak is fel kell tudni mutatni egy negatív teszteredményt. Ez lehet akár antigénteszt is, mely nem lehet régebbi, mint két hét. Krajčí szerint az utóbbi hetekben annyi mintavételi pontot nyitottak a határátkelőkön, hogy ennek bebiztosítása nem okozhat problémát.

határ
Leírás

December 7-től már nem lesznek kivételek a határátkelőkön, mindenkinek szüksége lesz majd a negatív teszteredményre

Pavol Jarčuška, a miniszter tanácsadója hozzátette, hogy a védőoltás jelentheti a valódi megoldást, amely tavaszra már talán mindenki számára elérhető lesz. Működni azonban csak akkor fog, ha minél többen megkapják, márpedig friss felmérések azt mutatják, hogy a többség inkább elutasítóan viszonyul a vakcinához.

vakcina

Sokan politikai kérdésként tekintenek az oltás beadatására

Pozsony |

Bár az előző hónapokhoz képest most többen adatnák be a koronavírus elleni védőoltást, viszont még mindig többségben vannak azok, akik elutasítóan viszonyulnak a vakcinához – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legújabb felmérésből.

Gröhling már intézkedik

Ahogy arról beszámoltunk, a december elejére tervezett országos tesztelés végül elmarad, mert Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök ötletét nem támogatták a szakértők, valamint a koalíciós partnerei sem. A kormányfő ehelyett az iskolák újranyitásával kezdett el foglalkozni. Azzal bízta meg Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert, hogy dolgozzon ki egy erre vonatkozó tervet, de olyan módon, hogy a diákok már december 7-én visszatérhessenek az iskolapadba.

Matovič szerint a járványügyi helyzet most nem teszi lehetővé, hogy csak úgy „simán kinyissák az iskolákat”, ezért az oktatási miniszterrel azt tervezik, hogy letesztelnék a diákokat, valamint a szüleiket és a tanárokat is. A tesztelést az iskolák üzemeltetőinek, vagyis főként az önkormányzatoknak kellene lebonyolítaniuk, az állam csak az antigénteszteket biztosítaná.

Ez a javaslat azonban több kérdést is felvet, melyekre még mindig nem ismerjük a választ. Nem világos, hogy pontosan milyen helyeken tesztelnének, és az sem, hogy milyen módon vennének mintát a gyerekektől. Gröhling pénteken folyamatosan tárgyalt a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával (ZMOS), és bár nem álltak ki a nyilvánosság elé, mégiscsak kiszivárgott néhány információ. A TA3 beszámolója szerint az oktatási tárca nem képes bebiztosítani, hogy minden egyes iskolában teszteljenek, ezért csak azokban az intézményekben kérnék a mintákat, amelyek hajlandóak önkéntesen beszállni a műveletbe.

Branislav Gröhling
Leírás

Branislav Gröhling a városok és falvak képviselőivel tárgyalt

Új módszer?

Ez azonban még nem biztos, hiszen a minisztérium csak a jövő héten közöl hivatalos információkat. Ahogy Marek Krajčí is elmondta, a vírusadatok kedvezőtlenül alakulnak, így azt sem zárható ki, hogy karácsonyig lockdownt vezetnek be, abban az esetben pedig valószínűleg az iskolanyitásról sem lehetne szó. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, ezt a lehetőséget mindenképpen szeretné elkerülni. Igor Matovič állítólag egy új tesztelési módszerről is tárgyal, amely ha beválik, komolyan segíthet a járvány elleni harcban, de Krajčí nem akart részleteket elárulni.

A miniszterelnök ezen a héten azt is felvetette, hogy a gyerekeket úgynevezett gargalizálós módszerrel tesztelnék. Lényege, hogy a diákok egy speciális oldattal öblögetnének, a mintákat összegyűjtenék, megvizsgálnák, és ha találnának benne koronavírust, akkor a diákot antigéntesztre küldenék. Elene Prokopová, a szakértői konzílium egyik tagja azonban a Denník N napilapnak úgy nyilatkozott, hogy erre valószínűleg decemberben még nem kerül sor, hiszen a módszert még nem hitelesítették, inkább a közeljövőben számolnak vele.

Bevezető
Pozsony |

Bár több járványügyi mutató is kedvezően alakult a héten, Marek Krajčí egészségügyi miniszter mégis úgy gondolja, hogy a közeljövőben nőni fog a fertőzöttek száma. A súlyosbodó helyzet miatt új szabályok lesznek érvényben a határátkelőkön, viszont az iskolák újranyitása továbbra is kérdéses. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment