Search by category:
Egyéb kategória

Milyen célból szólnak hozzád?

Miért fontos kategorizálni az információkat?

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hihetsz-e egy információnak, első körben érdemes elgondolkodni azon: vajon mit akar elérni a közlő az üzenetével. Ennek megértéséhez előbb ismerd meg a kommunikáció folyamatának két alapvető szereplőjét, a közlőt és a befogadót!

Mi a közlő célja?

A közlő valamilyen üzenetet szeretne átadni, aminek hatására a befogadó az ő üzenete mentén csinál (vagy nem csinál) valamit. A közlés tájékoztathat egy eseményről, vagy felszólíthat például arra, hogy többet mozogj, és kerüld az egészségtelen ételeket. De a célja akár az is lehet, hogy egyszerűen csak felidegesítsen. A közlő néha nyíltan kifejezi a szándékát, sok esetben azonban elrejti. Ilyen például amikor valaki úgy akar rávenni egy termék megvásárlására, hogy ezt a szándékot egy szórakoztató videóba, mémbe vagy animált gifbe csomagolja.

Mit tehet a befogadó?

A kommunikáció másik szereplője, a befogadó sokszor nehéz helyzetben van, főleg, ha nem egyértelmű a közlő elsődleges szándéka. Amennyiben ugyanis a fő szándék bújtatott, a befogadó félreértheti az üzenetet. Például tájékoztatásként vehet egy információt, amelynek fő célja a befogadó viselkedésének megváltoztatása.

Kezdésként nézz meg egy rövid videót a trollokról, majd folytasd az https://ideaalapitvany.hu/trollok-felismerese-kezelese/  oldalon…

The post Milyen célból szólnak hozzád? first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment