Search by category:
Egyéb kategória

Adventi kalendárium: Keresni a művészettel való találkozást

Adventi kalendárium: Keresni a művészettel való találkozást
Mészáros Richárd
2020. 12. 03., cs – 14:02

2020. december 3., csütörtök – 14:15
Adventi kalendárium
Friss ikon
Off

Törzs

Ilyenkor mindig megszaporodik a fellépések száma, korábban szinte naponta volt egy koncertünk Dél-Szlovákiában és Magyarországon is. Érdekes, hogy ebben az évben ez a tradíció megszakadt. Ez elgondolkodtatja az embert, hogy milyen törékeny is az a műfaj, amit mi, művészek képviselünk, s mennyire állhat gyenge alapokon az a munka és elhivatottság, ami az életünket jelképezi. Nagyon fontos számomra, hogy ezekben a nehéz időkben is próbáljuk valahogy közvetíteni a hitvallásunkat. Ez a nehéz időszak megtanított alkalmazkodni minket a helyzethez – sokkal jobban, mint korábban. Egy egész életében alkotó ember mindig próbál valami újat hozni. A jelenlegi helyzetben örülünk minden pillanatnak, amikor színpadon állhatunk, és közvetíthetjük azt, amiért ezen a földön vagyunk.

Azzal, hogy meggyújtjuk azt az első gyertyát az adventi koszorún, a lelkünkben megváltozik valami. Ez szerintem teljesen tudatalatti állapot. Máshogy kezdünk el gondolkodni, sokkal nyugodtabbak a világról alkotott gondolataink. Biztos vagyok benne, hogy ebben a nagyon nehéz időszakban, amit most élünk meg, minden emberben felgyullad a reménysugár, s bízik abban, hogy egyszer majd eljön a megváltás, ami újra szabadságot hoz az életünkbe.

A legnagyobb veszteség számomra a szabadság elvesztése. Nem tudunk találkozni, beszélgetni, elmenni akár egy étterembe. Most fedezzük fel, hogy milyen nagyszerű dolog az, ha ezeket családi körben meg tudjuk tenni. Mindenki várja ennek a végét, amikor újra béke lesz az emberek lelkében. Én azt szeretném, hogy ez a béke és nyugalom ne csak karácsonyig vagy vízkeresztig tartson, hanem próbáljuk úgy átvészelni ezt az időszakot, hogy ne bántsuk egymást. Lehet, hogy a művészet most az a fórum, ami olyan értékeket és érzéseket tud közvetíteni, amelyek egy előadás alatt elfeledtetik ezeket a dolgokat. Advent és a karácsony üzenete arról szól, hogy próbáljuk meg békében megélni ezeket az időket, mert nagyon sok ellentét van az emberek között, mindenkinek más a véleménye a helyzetről – családok hullnak szét, barátságok szűnnek meg ezek miatt. Egyszer vége lesz a járványnak, s akkor az ember majd feleszmél, hogy elvesztettem valakit, mert neki más volt a véleménye. Nekünk, művészeknek azért könnyebb, mert mi egy olyan dolgot képviselünk, ami a lélekről szól, és mi a lelkünkön át közvetítünk üzenetet a befogadók felé. Ezt kellene eljuttatni az emberekhez, hogy a művészet nagyon fontos, s keressék azokat a pillanatokat, amikor ezzel érintkezhetnek. Hiszem, hogy másfajta gondolatokat ébreszt bennük ez a találkozás.

Lakatos Róbert,
brácsaművész

Bevezető

Nekem az advent, mióta aktívan pályán vagyok, munkával teli időszakot jelent.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment