Search by category:
Egyéb kategória

Iskolaügyekben tartott sajtótájékoztatót a HÍD

Prékop Mária és Rigó Konrád a jelenlegi kormány reformterveinek a magyar iskolákra való hatását elemezte a sajtótájékoztatón. A politikusok szerint Gröhling reformját pozitív diszkrimináció nélkül a magyar iskolák nem élik túl
Prékop Mária szerint „A tervezett reformot a jelenleg működő 244 magyar tanítási nyelvű iskola elenyésző hányada, szám szerint 26 élné túl.  Teljes régiók számára válna nehezen hozzáférhetővé az anyanyelvi oktatás, nem beszélve arról, hogy könnyen előfordulhat, hogy a tervezett „nemreform” ezen része újabb EU-s kötelességszegési eljárást vonz majd maga után – olyat, amilyen már folyik az oktatásüggyel kapcsolatban hazánkkal szemben“

A legnagyobb veszélyt a hazai iskolahálózat „optimalizálása” jelentené, hiszen a kisebbségi iskolahálózat nagyrészt kislétszámú iskolákból áll, melyeket plusz állami támogatás nélkül a fenntartó önkormányzatok kénytelenek lesznek előbb-utóbb bezárni.

A Híd politikusai szerint a pozitív diszkrimináció alkalmazása nélkül a kisebbségek számára a tankönyvpiac liberalizációja sem jelent semmit. „A tankönyvkiadók nem látnak üzletet a kisszámú nemzetiségi tankönyvek és segédanyagok kiadásában, melyet ráadásul még a közbeszerzési törvény is nehezít,“ – magyarázta Prékop Mária, aki szerint, a magyarországi tankönyvek átvétele sem jelent megoldást, mivel a két oktatási rendszer nagyban eltér egymástól. A  pozitív diszkrimináció alkalmazása nélkül a kisebbségek számára a tankönyvpiac liberalizációja sem jelent semmit.

Rigó Konrád szerint, a legnagyobb probléma az, hogy igazából nem lehet tudni, milyen jövőt szán az oktatási minisztérium gyermekeinknek, hogy milyen óvodákban, iskolákban, középiskolákban és egyetemeken tanulhatnak majd a következő években.

„Az eddigi legátfogóbb átalakításnak kikiáltott terv nem átlátható, nem megfogható, s így nyilvános szakmai vita is nehezen folytatható róla. Nekünk ebben a helyzetben is az a kötelességünk, hogy a sorok között olvasva időben szóljunk és párbeszédet kezdeményezzünk a szakmai intézményekkel és a minisztériummal. Megengedhetetlen, hogy felsőbb utasításra, kiéheztetéssel kényszerítsenek ki iskolabezárásokat. Az előző választási ciklusban a Hídnak úgy sikerült megmentenie a kisiskolákat, hogy a minisztérium élén a Szlovák Nemzeti Párt nominánsa állt“ –  jelentette ki Rigó.

A magyar nyelvű rész a 26. perc után található

The post Iskolaügyekben tartott sajtótájékoztatót a HÍD first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment