Search by category:
Egyéb kategória

A leghatásosabb koleszterincsökkentő élelmiszerek

A leghatásosabb koleszterincsökkentő élelmiszerek
Mészáros Richárd
2020. 12. 07., h – 10:52

2020. december 7., hétfő – 15:00
dió k
Friss ikon
Off

Törzs

Ha azt szeretnénk, hogy koleszterinszintünk ne emelkedjen, kerülnünk kell a zsíros és zsírban sült ételeket, az iparilag feldolgozott termékeket, a pálmaolajat és az édesített italokat. Különösen fontosak azok az ételek, amelyek nemcsak nem emelik, hanem egyenesen csökkentik a koleszterinszintet. Íme közülük néhány:

Halak

A szakemberek az édesvízi és tengeri halakat ajánlják, amelyek egészséges omega3 zsírsavval látják el a szervezetet. A koleszterinen kívül az egészségtelen vérzsírok szintjét is csökkentik. A füstölt és tartósított halakat viszont kerülni kell.

Paradicsom

Sok benne a piros színt adó likopin, ami csökkenti a „rossz” LDL koleszterint, és véd az érelzáródás ellen. Ráadásul ezt az anyagot nem teszi tönkre a hő, ellenkezőleg. A paradicsomban hőkezeléssel megnő a hasznosítható likopin mennyisége.

Dió

Értékes segítséget jelent a koleszterinszint csökkentésében. Az esszenciális omega3 és 6 zsírsav ideális arányát tartalmazza, ami az emberi szervezetnek a legjobban megfelel. Biztosítja az anyagcsere helyes működését. Magas kalóriaértéke miatt azonban naponta legfeljebb egy marékkal ajánlott.

Hüvelyesek

Magas rosttartalmuknak köszönhetően hosszú időre telítenek. Az energia fokozatosan szívódik fel, ami nagyon előnyös a cukorbetegeknek és a túlsúlyosaknak.

Alma

Az oldódó rost, a pektin gazdag forrása. Jótékonyan hat a szervezetre. Tisztítja a vért és az egész szervezetet a káros salakanyagoktól és méreganyagoktól.

Zöld tea

Ez a tea jelentősen csökkenti – főleg a „rossz” – koleszterin szintjét. Védi a szív- és érrendszert, fokozza a vér antioxidációs aktivitását.

Zab

A magas koleszterinszint elleni küzdelemben a következő hasznos szövetséges a zabpehely, ami tökéletesen kitisztítja az emésztőrendszert, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Rendszeres fogyasztása 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. 

(k)

Bevezető

A magas koleszterinszint, hasonlóan mint a magas vérnyomás, nem fáj és panaszt sem nagyon okoz. Az egészséget azonban rendkívüli módon veszélyezteti. Már maga a koleszterin szó hallatán több civilizációs betegség is eszünkbe juthat. Mit kell kerülni és mit kell fogyasztani, hogy koleszterinszintünk optimális legyen?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment