Search by category:
Egyéb kategória

Akár az életet is veszélyeztetheti a felfekvés

Akár az életet is veszélyeztetheti a felfekvés
Mészáros Richárd
2020. 12. 07., h – 11:07

2020. december 9., szerda – 20:00
kórház beteg k
Friss ikon
Off

Törzs

A szakemberek szerint súlyos felfekvés bizonyos esetekben már 24 óra alatt kialakulhat, kezelése viszont sokáig tart, bonyolult és nem is olcsó. Megtörténhet, hogy a beteg halálát okozza. A felfekvések többsége megelőzhető, s a megelőzés tízszer olcsóbb, mint maga a kezelés. Kevesebb szenvedést okoz a betegnek, jobb életminőséget biztosít neki és környezetének. „A megelőzés mellett nagy gondot kell fordítanunk a korszerű és hozzáférhető kezelésre, amit minden esetben a beteg állapotát figyelembe véve kell megválasztani” – figyelmeztetett dr. Mária Lévyová, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke.

A megelőzés alapja a gondos bőrápolás, a helyes étkezés, a megfelelő hidratáció és a beteg szakszerű mozgatása. A bőrt rendszeresen védeni kell a fokozott nedvességtől. A veszélyes helyeket tilos masszírozni vagy nyomásnak kitenni. A gondozónak ügyelnie kell a beteg helyes táplálkozására, és biztosítania kell a megfelelő energia- és folyadékpótlást. Elengedhetetlen a beteg rendszeres mozgatása. Ha lehetséges, ösztönözni kell az önállóságra és a mozgásra. Ha ez eredménytelen, tervezzük meg a rendszeres és szakszerű mozgatást, vegyük figyelembe a bőr, a szövetek állapotát, a mozgékonyság fokát, az aktivitást, valamint más betegségek jelenlétét. A beteg mozgatását ma már különféle speciális eszközök segíthetik. Fekvőbeteg esetében hasznos a speciális matrac, mert egyenletes nyomást gyakorol a kockázatos testrészekre, és csak minimálisan dörzsöli a bőrt.

  • Nyomás: Minél nagyobb, annál gyorsabban kialakul a felfekvés. Akár a gyűrött lepedő, a katéter, a gallér, az ágy széle, az oxigénmaszk is megnövelheti a bőrre nehezedő nyomást.
  • Dörzsölődés: Károsítja a bőr felső rétegeit, leggyakrabban akkor alakul ki, ha a beteget mozgatjuk az ágyon. Ha a bőr hidratált, jobban ellenáll a dörzsölésnek.
  • Életkor: Amikor a bőr elvékonyodik, kevésbé ellenálló a külső hatásokkal szemben. Az idősebb embereknek már nem nagyon rugalmas a bőrük, mert az elasztikus rostok degenerálódnak. A felfekvések 70 százaléka a 70 év felettieknél alakul ki.
  • Malnutríció vagy elégtelen táplálkozás: Azt jelenti, hogy a beteg ugyan táplálkozik, de szervezete mégsem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Rosszul gyógyul a felfekvés okozta seb, ha a vér albuminszintje alacsony, ha a beteg kevés fehérjét, C-vitamint és cinket tartalmazó élelmiszert fogyaszt.
  • Inkontinencia: A vizelet és a széklet irritálja a bőrt, érzékenyebben reagál a nyomásra és a dörzsölésre. 
  • Mozgáskorlátozottság: A fekvőbeteg esetében jelentősen csökken a bőr érzékenysége. Ha a páciens fájdalmat érez, képtelen megfordulni, hatására megnő a bőrre nehezedő nyomás, ami meggyorsítja a felfekvés kialakulását.
Cím
Kockázati tényezők:

A felfekvés olyan bőrelváltozás, melyet a felület keringési zavara okoz a tartósan fekvő betegek körében. Folyamatos nyomás alatt a bőr nem levegőzik, és először pirossá válik, majd hólyagos lesz. A bőr elhal és később a károsodás már a mélyebb szöveteket és a csontokat is érinti. A kezelés szempontjából fontos, hogy a gyógyulás mely szakaszában van, és milyen típusú sebről van szó. „A nedves kezelés tisztít, ugyanakkor megőrzi a seb mikroklímáját. Fontos, hogy az elhalt szövetet eltávolítsák” – mondta dr. František Špaček sebész. A sebben fertőzés alakulhat ki, amit azonban nem antibiotikummal, hanem helyi gyulladáscsökkentővel kell kezelni. A sebgyógyulást nagymértékben befolyásolja a beteg egészségi állapota, táplálkozása és más betegségek jelenléte.

Felfekvés leggyakrabban agyi érkatasztrófa, gerincvelő-sérülés, műtét után, sclerosis multiplexben és kómában szenvedő betegeknél alakul ki, de baleset után sem ritka. „Minden fekvőbeteg veszélyben van. Néhány esetben – akár fiatalok esetében is – egy nap alatt is kialakulhat például csonttörést vagy tüdőgyulladást követően” – mutatott rá dr. Marián Rošák baleseti sebész. Fokozza a kockázatot a túlsúly, az alultápláltság, a magas testhőmérséklet, a nyugtatók használata, a magas életkor, az erek elváltozásai, a májműködés romlása, az immunrendszer változásai, a hosszú ideig tartó stressz és a dohányzás.

(kovács)

Bevezető

Téved az, aki azt hiszi, hogy a felfekvés, vagyis a dekubit csak a hosszú ideig ágyhoz kötött idősebb betegeket fenyegeti. Az igazság az, hogy a balesetet szenvedett vagy megműtött fiatalokra is nagy veszélyt jelent.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment